Cheat engine, koristim skriptu skinutu sa neta i injectam je prilikom pokretanja igre. Zavisno od igre do igre, neke to podržavaju i jednostavne su za implementirati, dok neke prouzrokuju bugove/crashove. Recimo ova skripta koju koristim za Tomb Raider ne radi na directX 12. Ista stvar sa Hitmanom. Ali pomoću nje mogu pauzirati (timestopati) igru, pomjerati kameru, podešavati FOV itd. itd.
Opet timestop zavisi od igre do igre, recimo u Lari nekad radi, nekad ne. Desio mi se jedan bug prilikom uključenja timestopa da je Lara "propala" kroz level, a u meni nisam mogao ući jer je meni "fizička" stvar u igri, pa nisam mogao vidjeti šta odabirem (na kraju sam morao preko task managera ugasiti igru).
Sa malo eksperimentisanja mogu se postići odlični screenshotovi. Recimo meni je lično postalo dosadno hvatati screense koji su uvijek isti sa istim uglovima kamere. Zato volim eksperimentisati sa raznim uglovima kamere i to inače zna puno vremena oduzeti, iako sve više počinjem misliti da gain != reward koliko vremena mi ode.
Naravno neke igre imaju i ugrađen tzv. photo mode, kao npr Shadow of Mordor ili Batman Arkham Knight. Ali da uzmem za primjer, njihove ugrađene kamere ne volim je mi ne dozvoljavaju slobodu kretanja kao sa ovim skriptama koje ja koristim. Ili imaš Ansel za neke "specifične" naslove, ali koliko vidim vrlo malo naslova to podržava. Ako se ne varam i čak u primjer Witcheru 3 ti ugase neke efekte prilikom korištenja Ansela.
Također kad screenshotam downsampleam sa 4k, pa nekad hvatam screense sa 3 frejma po sekundi, što nikako nije zabavno, ali dobijem na kraju čistu sliku bez jaggiesa. Ovdje čak i postam screense niže rezolucije, jer mi originalna kvaliteta iznosi 25 mb po screenshotu. Ali ovdje bi bilo ubistveno postavljati.
Evo primjer Dark Soulsa III, gdje je nemoguće dobiti u igri ovakav ugao kamere:

Ili TEW

I da, UVIJEK bez huda, ako se i ne može nekad skloniti iz igre, obrišem ga u photoshopu. Još i nisam neki fotograf, mogu misliti samo šta bi neko uradio ko ima šmeka za to.
Moj je jedini cilj napraviti da vam nisu dosadni .