Odlicno napisano! A pogotovo svaka cast za ovaj Perfect Rage! ;)

Nisam stigao odigrati betu jerbo net mi je u banani do sutra...ali sve što me zanimalo nađoh u tekstu. Odlično napisano.

Odlican video, pravi užitak gledati. :)

CroZac_Drake - ovaj video bi stvarno trebao zalijepiti na naslovnu stranicu U4 MP teme kao tutorial za pocetnike ;)
Iako protivnici nisu bili nesto posebno jaki, odigrao si bas onako kako treba igrati ako se zelis zvati u najmanju ruku odlicnim Uncharted igracem.

Hvala na lijepim riječima... na kraju sam promijenio stil igre pa sam uzeo cintamani stone i postao medic. Skužio sam da mi najviše odgovara, a i mogu se dobro naštancat bodovi s tim.
Samo njega furam i bombu pa se ne zamaram nikakvim pyzdarijama već samo imam svoju pušku. Pištolj ni ne koristim.
Vidjet ćemo kako će izgledat na kraju puni MP pa možda dođe i do izmjeni.

Da, kužim si da će u ovom Unchartedu za razliku od prošla 2 najvažniji biti bodovi (po minuti valjda, kao u TLOU), a Medic će najviše bodova donosit. Nikad nisam bio neki suporter, oduvijek sam full assault tip igrača, ali mi se čini da ću morat malo mijenjat stil igre i postat neka mild/half assault medic verzija. Vidjet ćemo kad puna igra izađe.

Nisam ni ja nikad mislio da ću se za tako nešto opredijelit, ali pregenijalno mi je kad onako nekog digneš iz mrtvih. I fora izgleda. Necromancer.
Ako budem igrao dugo kao U3 sigurno ću kako će vrijeme teć i mijenjat klase i isprobavat sve. Naravno zavisi i do situacije u kakvoj igraš. Ako si u timu dovoljno je da dvojica imaju Cintamani pa se može mijenjat.
A ako igraš solo u većini situacija Cintamani stone je bacanje zato jer obično oni s kojima igraš nemaju pojma kako to već uvijek biva u svim MP igrama pa umiru dizao ih ti ili ne.

Ovi Challengi bi mogli poticati raznovrsno igranje. Tih par kaj su bili u beti su se činili zanimljivima, šta će tek biti u punoj igri... Nadam se da će ih biti više nego u U3, challenge je uvijek zabavno rješavat.

fenomenalno si ovo odigrao, svaka cast ... pohvala i za tekst :)

Isprobao sam kod frenda betu u dvanaestom mjesecu i sada, međutim igrao sam svega par sati pa nisam dovoljno kompetentan za detaljnije mišljenje. Ono što mogu iskomentirati jest da je količina healtha odlično pogođena, a to je za igru poput Uncharteda iznimno važno jer veterani serijala dobro znaju što se dogodilo u dvojci nakon neslavnog patcha 1.05 koji je od te igre napravio CoD. Fluidnost kretanja i brzina penjanja su za svaku pohvalu, blindfire nije OP kao što je u trojci na početku bio, a po meni je i odsutnost sprinta dobrodošla promjena i vraćanje korijenima. O balansu oružja ne bih, jer, kao što rekoh, nisam igrao dovoljno da bih mogao realno procijeniti, rekao bih tek da mi se čini da je kalaš dobro pogođen, a kod Mettlera bi možda mrvicu trebalo smanjiti rate of fire. Također, čini mi se da je Djinn OP, mislim da bi se trebali u najmanju ruku pozabaviti njegovim trajanjem i malo ga nerfati. Iskreno, osobno mi Mysticalsi i nisu nešto posebno sjeli, ali ne žalim se jer mislim da je u klasičnu Uncharted formulu potrebno unijeti malo svježine. Sve u svemu, MP prema viđenom definitivno obećava, no kao i uvijek, tek s izlaskom konačne verzije moći ćemo donijeti definitivan sud.

Ovo s patchom 1.05 za U2 se ne bih slozio. Nazalost otkrio sam Uncharted tek godinu i pol nakon izlaska tako da sam igrao samo nakon patcha 1.05, a zna se koliko ja stujem U2 MP. Healtha ima dovoljno, ok, mozda bi ga mrvicu vise trebalo biti, kao u U4, ali da se mozes izvuc u 99% situacija, naravno da mozes ako si dobar igrac. Ovo nije nikakav COD, kad se sjetim onog Ghosta, pa tam je jedan metak u nogu dovoljan za kill. BO3 je dosta bolji po tom pitanju, rekao bih da se tu ima healtha kao i U2, ali puske imaju veci Rate of fire. Uglavnom, health je odlican, smijesno uopce to usporedjivat s CoD-om. Zao mi je sto nikad nisam probao U2 prije toga patcha, ali sumnjam da moze bolje od ovoga. Kad smo vec kod U2, bas ga opet igram zadnjih dana, serveri i dalje puni. Cak i vise igraca ima sad nego prije, poprilican broj noobova je dosao, a oni stari hardcore igraci su i dalje tu.

Ovo će biti malo duži post, so brace yourselves.

Naravno da je usporedba s CoD-om ponešto hiperbolizirana. To sam naveo samo kako bih naglasio smjer u kojem su htjeli odvesti igru u cilju veće popularizacije i podilaženja masovnijoj publici. Naime u to vrijeme, a radilo se o prvih nekoliko mjeseci nakon izlaska igre, na ND-ovim forumima postojala je određena glasna grupacija igrača, većinom casualaca, koji su se žalili na količinu healtha i, po njihovom mišljenju, predugi time to kill. Potaknut time, Naughty Dog je negdje u prosincu 2009. napravio svojevrsni lab playlist sa smanjenim healthom baziranim na crushing single-player težini i nakon toga otvorio anketu u kojoj se većina (mahom neupućenih) sudionika izjasnila kako im se taj eksperiment svidio. Stoga su odlučili rebalansirati oružja i takav smanjeni health globalno implementirati u sve kompetititvne modove MP-a, unatoč glasnim prosvjedima najvjernijih fanova na forumu koji su upozoravali na moguće probleme koje bi to donijelo i sugerirali da promjenu, ukoliko je već žele implementirati, treba uvrstiti na zasebni playlist.

To je dovelo do drastične promjene u načinu funkcioniranja MP-a i brojnih problema s, do tada gotovo besprijekornim, balansom oružja. Kempanje u zaklonu zamijenilo je kontrolirano rushanje, penjanje je postalo prerizično, a pojedina oružja postala su ili OP ili potpuno beskorisna. Najeklatantniji primjer je Dragon Sniper koji je postao 1 hit kill oružje, steelfistanje je postalo moguće nakon samo jednog metka iz 9mm pištolja koji je postao učinkovitiji od nekih primarnih oružja, a shotgun, pistole i slična oružja za blisku borbu postala su gotovo beskorisna zbog malih izgleda dolaska u close range jer bi vas najčešće netko odnekuda naprosto pokosio prije no što ste se uspjeli približiti.

Sve to narušilo je do tada vrlo skladnu ravnotežu brojnih gameplay mehanika koje su Unchartedu davale taj poseban i drugačiji šmek koji ga je izdvajao iz mora jednoličnih "I see you first, you drop dead" shootera koji su dominirali tržištem. Gunplay je postao dosadan i predvidljiv, a situacije dinamičnog nadigravanja i nadmudrivanja dvojice podjednako vještih suparnika ustupile su mjesto klasičnim sačekušama gdje najčešće deblji kraj izvlači onaj koji se konstantno ne drži zaklona. Da ne pričam što je ova promjena učinila pojedinim negativnim boosterima (uzmi Invalid npr.) koji su do tada bili izazov za korištenje iskusnijim igračima, a nakon patcha postali praktički samoubojstvo. Nastao je očiti disbalans između inicijalne verzije igre oko koje su sve gameplay mehanike bile zamišljene i novog sustava smanjenog healtha i to u praksi naprosto nije funkcioniralo dobro.

Casualci su došli i prošli, no Naughty Dog si je ovim potezom napravio medvjeđu uslugu jer je dokrajčio ionako malu kompetitivnu zajednicu te na sebe navukao hrpu negativnog publiciteta i odbio dobar dio svojih najvjernijih fanova, mahom nezadovoljnih ovakvim razvojem događaja, što je prilikom najava U3 multiplayera J. Richmond i sam priznao u jednom intervjuu - "The biggest thing we learned was don't significantly change the bullet damage of the game after you launch," Richmond recalled. The team got caught up in tweaking the multiplayer after Uncharted 2 launched, and Richmond said Naughty Dog was drowned in feedback after the changes were made -- much of which has aided in the development of the new multiplayer."

ZoNTrA , razumijem da ti možda ove stvari nisu toliko zasmetale budući da si igru otpočetka ovakvu upoznao, no vjeruj mi, tih par mjeseci je bilo mnogo, mnogo bolje i ako ti je igra sada ovoliko dobra kladim se da bi ti u svome izvornom obliku bila barem duplo bolja. Da se razumijemo, i dalje je to zabavno iskustvo, ali puno se toga, nažalost, izgubilo, a prije svega dinamika igre.

Na sreću, Uncharted 3 vratio se korijenima te je, unatoč tome što je i sam imao svojih problema, koji su, doduše, nakon brojnih patcheva drastično reducirani, ipak na posljetku ispao bolje balansirana igra iako su neki elementi dvojke (kao općenita jednostavnost igre te brzina i fluidnost kretanja, odvojeni hitboxovi za trup, udove i noge npr.) ostali nenadmašeni.

U vezi četvorke sam stoga optimističan jer mi se te temeljne stvari poput healtha i brzine kretanja kroz okoliš čine dobro pogođenima, kao i početni dojam o općenitom balansu oružja, a za fine tuning će ionako biti vremena kad igra iziđe i dospije u ruke širokim masama.

Dobar post, ne mogu ti nazalost optimalno odgovoriti posto nisam igrao prije patcha 1.05. Zao mi je zbog toga, ali pokusat cu naci neke videe na YT da vidim kako je tad izgledalo.
Dao si dobre argumente, slazem se da ima nekih 'problema', ali isto tako vecina ih se moze rijesiti ako si dobar igrac. A i ti 'problemcici' mi samo stvaraju dodatan izazov.
Ono sto bih zapravo naveo kao najveci problem U2 je katastrofalan spawn na nekim mapama. Doslovno dobijem 2,3 killa jer znam gdje ce se protivnik spawnat. I kako sam opet upalio igru odmah nakon U4 bete, vidio sam jos jednu veliku razliku i prednost U4. Fluidnost kretanja. Mislim, u U2 je odlicna, ali U4 je nesto posebno... Nesto najsmooth sto sam probao. Plus ima 60 FPS-a. U U2 me nekad znalo izivcirat kad bih se zakotrljao stao bi mi automatski u cover ili kad bih skocio bi mi pokusao preskocit neki obstacle, a to jos uzme barem sekundu. Stvarno U4 je nenormalno smooth.
OK, da ne duljin dalje, ja stvarno uzivam u U2, nastavit cu ga igrat ovih dana i igrat cu ga sve dok ne zgase servere. I nadat se da mi ne bi bila bolja prije patcha 1.05 jer bih inace popizdio

Dao si dobre argumente, slazem se da ima nekih 'problema', ali isto tako vecina ih se moze rijesiti ako si dobar igrac.
Yes, samo kad pričamo o balansu moramo poći od idealnog slučaja podjednakog skilla obojice igrača, a baš u tom slučaju ove navedene mane najviše izlaze na površinu i zorno pokazuju koliko se gameplay promijenio u odnosu na izvorni. Naravno da s noobovima možeš raditi što hoćeš, ali to nažalost ne znači da problemi ne postoje.

Ovo sa spawnovima kao jednim od najvećih problema apsolutno potpisujem, u početku je bilo još i gore, ali s vremenom su to koliko-toliko doveli u red. Inače, spawnovi su, u većoj ili manjoj mjeri, boljka svih ND-ovih MP-a (sjeti se npr. Bill's Towna u TLoU ili plundera na Ice Caveu u U3), ali u četvorci, u ovo malo vremena što sam igrao, nisam primijetio veće probleme pa se nadam da ih neće ni biti.

Slažem se i s ovime što si rekao za fluidnost, ovo je stvarno next level u animiranju kretanja po mapi, a i osjećaj oružja i kolizije s metkom, koji je primjerice u TLoU iznimno dobro odrađen, je vrlo dobro pogođen.