Zadnje se igralo:
The Secret of Monkey Island: Special Edition (PC) - Remake jednog od najpoznatijeg point&click naslova u povijesti video igara. Prošle godine sam planirao krenuti sa serijalom ali jednostavno nisam stigao. Ukazala mi se prilika za ispraviti grešku prije dva mjeseca kada je prvi dio izglasan za rujanski Game Club kolege @alexy .
The Secret of Monkey Island se odvija na Karibima u doba gusarstva te prati dogodovštine Guybrush Threepwooda, momka koji želi postati gusar. Kako bi to službeno postao, mora obaviti tri zadatka zadanih od piratskih glavešina na Melee Islandu™ no njihovim rješavanjem se nađe na putu LeChucka, zlog duha/zombija te ga slijed događaja odvede na titularni otok majmuna.
Remake ne izmišljava toplu vodu već vjerno prati izvornika. Istražujete lokacije, pričate s ljudima te rješavate zagonetke koje malo koriste moon logic. Glavni aduti s čime se ističe od ostalih predstavnika žanra je piratski štih i humoristični ton, koji će postati karakteristika velikog broja Lucasartsovih naslova.
S prezentacijske strane, Special Edition vam nudi dvije opcije: moderniji pristup ili originalnu verziju. Prvo nudi grafiku od digitalnih crteža i konvertiranih 3D modela, obrađenu glazbu i potpunu glasovnu glumu dok potonje nudi izvorni pixel art s glatkim animacijama i MIDI skladbe. Originalni look mi je bio bolji ali sam pretežito igrao s novijim postavkama zbog preglednijeg ekrana i VA-a, koje je jako dobro odrađeno.
Igra mi je bila ok, ali razočaranje s obzirom na renome. Dosta zagonetki ima rješenja koja nisu nerazumna, ali neće vam biti u prvom planu tijekom razmišljanja. Veća mjesta imaju dosta praznog hoda, posebice Monkey Island, dok igra sjaji kod kompaktnijih lokacija. Remake pokušava modernizirati stari UI ali je nezgrapno izvedeno te mislim da bi tu kotač naredbi bio bolje rješenje. Priča je nepostojeća te se narativ svodi na gegove koji će vam se svidjeti ili ne.
Unatoč tome, svakako ću nastaviti sa serijalom. Ovaj osvrt ću završiti sa savjetom iz igre koji vrijedi i dan danas.

Epic Mickey: Rebrushed (PC) - S jednog remakea na drugi. Ovaj put se radi o kultnom 3D platformeru s Wiija, nastalog pod palicom Warren Spectora, tvorca originalnog Deus Exa. Izvornika nisam igrao, demo mi je bio zanimljiv pa je pala prednarudžba. Tijekom čekanja mi se javila želja za recenziranjem pa tako, s malo kašnjenja, možete naći moje misli o igri na FFA portalu.
Frog Detective serijal (PC) - Krimi avanture u kojem vodite titularnog detektiva žabu kroz krajnje zamršene slučajeve. U The Haunted Island istražujete ukletost jednog otoka, The Case of the Invisible Wizard se bavi enigmatičnom pridošlicom u malom selu dok u Corruption at Cowboy County otkrivate korupciju tijekom izbora za novog šerifa na manje divljem Zapadu. Na PC-ju su igre odvojene dok su za konzole izdane kao kolekcija The Entire Mystery.
Temelj serijala je istraživanje okoliša iz prvog lica i razgovori sa živopisnim likovima iz trećeg lica. Invisible Wizard dodaje bilježnicu u kojoj Frog Detective vodi bilješke o svim likovima koje je upoznao u igri i predmetima koje nosi sa sobom. Corruption pak uvodi mogućnost korištenja romobila pošto je Cowboy County veća mapa od prethodne dvije igre i bolja mobilnost dobro dođe. Karakteristika svih igara je humor koji je baziran na nasumičnim izjavama u razgovorima i bilješkama Frog Detectivea.
Grafički mi serijal izgleda kao 3D realizacija dječjih crteža dok se soundtrack pretežito sastoji od lounge jazza.
Sve u svemu, simpa serijal. Preporuka ako tražite nešto laganini za igrat preko vikenda.
Mickey's Dangerous Chase (Game Boy; emulator) - Prva igra koju sam vidio na Game Boyju. Sjetio sam je se kada sam gledao popise najboljih naslova s konzole te sam ju odlučio odigrati iz nostalgičnih razloga.
Premisa je vrlo jednostavna: Mickey je kupio poklon za Minnie no na putu do njezine kuće biva ukraden od strane Petea, Mickeyjevog glavnog neprijatelja. Odlučni vratiti ga, Mickey i Minnie kreću u Opasnu Potjeru™.
Gameplay je jako sličan Chip 'n Dale Rescue Rangers s NES-a: birate između dva lika, idete od točke A do točke B, neprijatelje rješavate bacanjem kutija i blokova, skupljate zvijezde i posebne točke koje vam daju dodatne živote te srca koja obnavljaju zdravlje. Glavne razlike između dviju igara su linearan slijed nivoa, segmenti s vozilima, neograničeni continuei koji vas vraćaju na početak zone te samo jedna boss borba. S umjetničke strane, MDC koristi jednostavne spriteove dok detaljniju grafiku imate kod razgovora likova nakon završenog nivoa. Glazba mi je bila ok, dosta dinamična ali nije ostalo u sjećanju nakon završne špice.
Prosječni platformer iz tog razdoblja. Sumnjam da bi ga odigrao da nisam bio nostalgično znatiželjan.
Pocket Mirror ~ GoldenerTraum (PC) - Treći remake (ili prvi remaster?) na ovom popisu. Radi se o dorađenoj verziji istoimenog horor naslova napravljenog u RPG Makeru, a odigran je za potrebe listopadskog Game Cluba kolege @alexy . Dodatan interes za igru mi je povezanost s Little Goody Two Shoes, kojeg sam isprobao prošle godine na jesenskom Next Festu te mi se svidio.
Pocket Mirror prati mladu djevojku s amnezijom koja se budi u nepoznatom dvorcu. Ne znavši tko je ni kako je dospjela ovdje, jedina joj je vodilja džepno ogledalo s ugraviranim slovom G. Ubrzo spozna da se nalazi u neobičnom mjestu nastanjeno stanovnicima upitnih namjera.
Gameplay se sastoji od istraživanja kuće iz ptičje perspektive, pričanja s drugim likovima te rješavanjem zagonetki. Iako se ne radi o survival hororu, igra sadrži nekoliko instanci kada morate bježati od opasnosti. Da ne bude potpuno monotono, bit će te stavljeni u različite situacije te odigrati par mini igara.
Prezentacijski je igra na visokoj razini, s obzirom na korišteni umjetnički stil. Temelj grafike je jako kvalitetni pixel art s detaljnim crtanim profilima likova tijekom razgovora. Na to tvorci dodaju druge stilove poput dječjih crteža i dobro skriptirane sekvence i efekte u RPG Maker engineu. Svakako iskače i uvodna animacija koja izgleda kao špica nekog novijeg animea. Soundtrack je inspiriran klasičnom glazbom s povremenim modernim štihom ali najviše se ističu klavir, čembalo i gudački instrumenti.
Igra me nije previše impersionirala, što je čudno jer mi se dosta elemenata sviđalo. Unatoč tome, budem odigrao Little Goody Two Shoes.
Uz to isprobalo se i oko 20 demoa (a još 57 me čeka):
- Seafrog - Metroidvania s elementima skejting igara
- Waltz & Jam - Hack & slash avantura gdje vodite duha i njegovog psećeg kompanjona kroz zagrobni život
- Caravan SandWitch - 3D SF avantura s naglaskom na istraživanje
- The Season of the Warlock - Crnohumorna gotička point & click avantura
- Gedda Cake - Metroidvania sa zmajićima
- V.A. Proxy - Akcijska avantura u kojoj vodite robota kroz zapuštenu megastrukturu
- Pinball Spire - Fliper s elementima metroidvanije
- Parcel Corps - Jet Set Radio meets Glovo
- of the Devil - SF noir visual novel gdje igrate kao javna braniteljica
- PaperKlay - 3D platformer s kolažno-glinenom estetikom
- Sumerian Six - Miks Commandosa i Wolfensteina
- Elsie - SF roguelite akcijski platformer
- WHAT THE CAR? - Arkadna igra s naglaskom na time trialse gdje upravljate auto s nogama
- Voidwrought - 2D metroidvania stripovske estetike u kojem istražujete izumrlo kraljevstvo
- Epic Mickey: Rebrushed - Vidi gore
- Cauldron - RPG sastavljen od brojnih mini-igara
- Biomorph - 2D SF metroidvania s mehanikom pretvaranja u neprijatelje
- Until Then - Filipinska srednjoškolska drama sa SF elementima
- ADACA - SF FPS inspiriran Haloom i Half Life 2
- Loco Motive - Humoristična noir point & click avantura gdje istražujete ubojstvo bogatašice na vlaku
- Lovish - 2D platformer od tvoraca Astalon: Tears of the Earth u kojem vodite viteza u spašavanje zatočene princeze u nadi da će mu postati cura
- Into the Dead: Our Darkest Days - 2D avantura u kojoj pokušavate preživiti zombi apokalipsu u fiktivnom teksaškom gradu u 1980. god.
- Cato - Puzzle platformer u kojem vodite tandem mačke i tosta s maslacem