Dovršen je Undertale.
Neću pisati poveću recenziju jer je igra već par mjeseci vani i mislim da neće zanimati ljude. Samo ću reći da ću pratiti njenog kreatora jer su me neke njegove ideje oduševile. Priča je temelj svega i tu sam jako zadovoljan, likovi su karakterni, ima milijun "plot twistova" i dobrog humora. Ostao sam zapanjen i dobio trnce na nekoliko dijelova zbog načina na koji su korišteni glazba i zvučni efekti u kombinaciji s dijalogom. Takvo što još nisam vidio i zbog takve pažnje na detaljima tvorac zaslužuje veliki respekt. Nema 3D-a i mimika lica osim nekoliko odvojenih ilustracija, a ipak je uspio dovesti storytelling u ovakvom žanru na novu razinu. Borba je napravljena drugačije od uobičajenog i ima dovoljno različitosti od početka do kraja igre da ostane zanimljiva.
Jedina stvar s kojom sam malo razočaran je kraj koji je po meni trebao malo bolje i duže opisati rasplet. No ono što mu je prethodilo je bilo spektakularno. Podsjeća malo na događaje iz francuske knjige "Golem", (detaljnije o tome neću radi mogućih spoilera).
Razumijem vrhunske ocjene, makar vjerujem da će oduševljenje malčice splasnuti kada se ohladim, jer moglo je još i bolje. No ipak, mislim da je čovjek radio sam na njoj oko 2 i pol godine (uz određenu pomoć u artu), i za jednu osobu, ovo je odlično. Mogu samo misliti kakvu bi genijalnost napravio da je kreativni direktor s vlastitim timom.
Preporučujem da joj date priliku jer dobre su šanse da će vas ona zadržati do kraja kada jednom uđete.
Ne dajte da vas vanjski izgled zavara.
Iskreno, potpuno sam začuđen da ju nitko nije ni spomenuo na gamerskom forumu, ni ovdje pa ni na Rebootu, pogotovo kad je igra zapravo jako popularna i teško je ne čuti za nju, ali iz prethodnog iskustva kladio bih se da će biti primijećena u doba suše igara, te će ljudi žaliti zašto joj nisu dali šansu prije, kao i kod nekih drugih indie-a. Čak bih se kladio da će postati i klasik. Osim toga, pored takvih ocjena, mora nešto biti dobro u njoj.
Moja ocjena: 8/10.
Vrijeme prelaska: 4-5 dana, ukupno oko 10+ sati, možda i 15+.
Platforma odabira :: PC
Periferija potrebna za unos kontrola u igru: Samo tipkovnica, neka starija, Lenovo marke.