Završio Demon's Souls Remake. Grafički zbilja impresivno i vrlo dojmljivo - ne znam koliko su se lokacije promijenile u odnosu na original (ne mislim pritom grafički nego i sami dizajn) ali svaka je vrlo upečatljiva i uz moć PS5 stvarno predivno izgledaju.
Definitivno malo drugačije Souls iskustvo, nisam siguran odakle početi. Kroz cijelu igru sam koristio ukupno 4 oružja i, nekim čudom, uz sve silne pokupljene materijale (a bilo ih je tona), nisam napravio niti jedan upgrade na oružju. Naime, rollao sam Barbariana, 2hand club koji sam koristio dok nisam našao Great Club (za jače neprijatelje i skoro sve bossove) uz nekakav sword sa fire dmg koji je bio +1 kada sam ga pronašao (rano u igri, među prvim zonama) a onda pred kraj igre i Meat Cleaver (jedino eto upgrade ajmo reći). Nikad ni kod jednog vendora nisam imao opciju upgrade bilo kojeg od tih oružja a ostala nisam koristio tako da eto, propali svi materijali. Malo čudno ali dobro.
Dalje, ne znam kojim redoslijedom je bilo ispravno igrati ali nekako sam prvo išao onu početnu zonu do kraja koliko ide (Tower Knight ili kako već) a zatim rudnik do kraja pa sam se vratio u prvu zonu do Old Kinga, mislio da je zajeban pa riješio do kraja Swamp i Island, nazad na Kinga, pa onda Prison i end game. Ne znam koji je redoslijed tu bio ispravan jer jedino me je Flamelurker ubio nekoliko puta (i Dragon God ali to na prvu nisam skužio kako funkcionira boss a i onda me "slučajno" ubio još par puta jer eto zato) i ona glupost na kraju Swampa (jer sam se namjerio da mogu pobit sve one fetuse u krvavom blatu ali očito nisam mogao). I to je bilo jer sam to prvo riješavao, dosta je taj Flamelurker tankao udarce pa je to možda predviđeno za kasnije? Uglavnom, kroz Island, Prison i na kraju zadnjeg bossa sam prošetao, doslovno kao da ne postoje. Nikakav značajan dmg nisu radili a padali su bez problema kroz par udaraca, bilo je kao da šetam kroz početak igre. Završio sam igru sa level 75, farmanje je bilo zbog prirode healanja u igri (i što je svaki bonfire isključivo nakon bossa, tako da nema smisla napredovati dalje nakon pobijeđenog bossa ako nemam spremno dovoljno biljaka) tako da sam morao skupljati biljke od crvenih knightova koji usput daju i jako puno exp tako da jebiga. Ali svakaku souls igru do sada sam završio i sa većim levelom uz puno više i teže borbe tako da mi nikako nije jasna ova igra i koji je ispravan redoslijed igranja.
Ali kada sam već kod bossova, moram pohvaliti raznovrsnost i kreativnost svakog. Svaki je poseban, nije kao ostale igre - evo ti boss, udaraj ga dok ne padne. Svaki ima svoj gimmick, taktiku, način napadanja i unikatne mehanike - vrhunski.
U svakom slučaju odlično iskustvo, mislio sam da će mi biti najlošiji Souls a na kraju je ispao negdje pa skoro najbolji (BB je uvijek #1, ovo može biti #2 ili #3). Tu i tamo koji iritantni neprijatelji ali količina i pozicioniranje niti blizu katastrofalnog kako zna biti u pojedinim dijelovima ostalih Soulsa, dapače, stvarno kvalitetno odrađeno i osim jebenog swampa ne mogu se požaliti na to. Teško je objektivno dati ocijenu Souls igri jer to ili voliš ili ne voliš. Nekome tko nije fan će ta ocijena biti prenapuhana a nekome tko je fan će se činiti premalo, zato joj dajem solidnih 8.5 - 9/10 na skali "Souls" igara, jedine zamjerke taj vrlo upitan otvoreni pristup mape, potrebe za farmanjem biljki pa samim time i nabijanje levela i vrlo očiti nedostatak interakcije sa upgradom oružja za određene buildove (gubi se cijela jedna gameplay mehanika).