Ovaj tjedan se igralo:
F.E.A.R. 3 [iliti F.3.A.R.] (PC) - Posljedni dio (za sada) F.E.A.R. serijala je savršena vremenska kapsula dizajna PS3/X360/Wii ere. Igru krase elementi prisutni u većini igara te ere poput: ograničenog nošenja oružja, obnavljajućeg healtha, sustav zaklona (cover system), co-op, challengea koji iskaču svako malo te skriptiranost. Pošto su prijašnji nastavci pratili različite likove, trojka ih pokušava povezati te tako priča prati glavnog lika i negativca iz jedinice te njihovu potragu za Almom, jezivom curicom koja se pojavljuje kroz cijeli serijal. Dizajn igre prati priču pa je kampanja prvenstveno namijenjena za co-op gdje jedan igrač igra normalni FPS dok drugi ima psihičke moći te sposobnost opsjedanja protivnika, što mi je dobra ideja. Kada igrate solo, igrate normalni FPS ali nakon prelaska svakog nivoa otključava se mogućnost ponovnog prelaska s drugim likom. Igra ima dva završetka, ovisno koji lik, tj. igrač, je imao više bodova kroz kampanju. Prema meni, priča je napravljena dosta šlampavo i puna je klišeja, dok je gameplay ok. Najbolja usporedba igre bi bila s američkim horor filmova iz 2000.-ih; ok produkcija ali zaboravno iskustvo plus obavezna rock pjesma na odjavnoj špici (u ovom slučaju Danzig – Mother). Navodno je multiplayer bio zanimljiv, ali igrao sam samo SP kampanju.
Detention (PC) - Horor point ’n’ click avantura. Počeo sam ju igrat u četvrtak navečer pa je ugasio nakon pola sata i odlučio igrat po danu jer sam papak 😃. Priznajem da me nije dugo neka igra scimala kao ova. S horor igrama imam malo čudan odnos; neke igram s guštom dok druge izbjegavam kao vrag tamjan (na jumpscareove sam posebno osjetljiv). Detention mi je negdje na pola puta; bilo je trenutaka kad nisam bio siguran dal ću nastaviti igrat, ali sam brzo to prebrodio. U igri je dobro pogođena opresivna atmosfera, ponajviše zahvaljujući dobrom umjetničkom dizajnu i dizajnu zvuka. Priča mi je dobra i pohvala Red Candle-u na rijetko korištenom settingu u svijetu video igara (Tajvan u 60-ima prošlog stoljeća). Šteta što im je prodaja druge igre zbog prigovaranja “gamera” (čitaj: Kine) na sprdnju Velikog Vođe ograničena samo na njihovu stranicu. Preporuka ljubiteljima horora i dobar način za završit ovogodišnji Spooky month!
Blacksad: Under The Skin (PC) - Avantura u Telltale stilu bazirana na istoimenom španjolskom stripu. Strip je noir krimić smješten u New York 50-ih godina 20.st. čiji su stanovnici antromorfizirane životinje te prati avanture John Blacksada, privatnog detektiva, a igra se vrti oko istrage smrti vlasnika jedne boksačke dvorane. Pozitivne stvari: priča i soundtrack su dobri i noir atmosfera je pogođena. Gameplay se sastoji od istraživanja različith lokacija u potrazi za dokazima te intervjuiranja raznih likova. U igri nemate klasičan inventar, ali postoji sustav dedukcije pomoću kojeg povezujete pronađene dokaze i informacije kako bi ste došli do određenih zaključaka. Također, određene situacije imaju mogućnost izbora reakcija, što može odrediti daljni tok priče. Negativne stvari: kretanje glavnog lika je tromo, nema tipke za trčanje, povremeno neprepoznavanje kontrola tijekom quick time evenata, nemogućnost preskakanja animacija , duga učitavanja i povremeni crashovi. Osobno mi je bila dobra, ali kritike nisu neopravdane.