Pozdrav!

Isprike na šturom uvodu jer ovo postam prije spavanja a ne pada mi neka pametna ideja za uvod pa ćemo ići direktno na pitanja.

1.

@danko-b Top 10 igra?

Uf, prve tri su cementirane te sumnjam da će biti skinute s postolja. Ostatak liste fluktuira te je sklon promjenama . Nek za ovaj put bude sljedeća lista:

1. Deus Ex
  2. Fallout: New Vegas
  3. Half Life
  4. Enter the Gungeon
  5. Resident Evil 4 (2005)
  6. Grand Theft Auto: San Andreas
  7. Dark Cloud
  8. Final Fantasy IX
  9. Max Payne 2
  10. Crash Bandicoot 3

2.

@Zero Vidimo da igraš dosta indie igre, da si na PC-u, kako pratiš HNL i te fore, ali tko je zapravo Torgue i kako je to sve krenulo s gamingom?

Introvertirani dečko iz Zagreba s tipičnim štreberskim interesima. Kao najmlađi od petero djece, u svijet video igara su me uvela starija braća. Prvotno gledajući ih kako igraju pa odlasci u lokalne igraonice te konačno i samostalno igranje.

Prva platforma koju smo imali (koje se ja sjećam) je bila Amiga 500, pa je onda bilo sljedeće: NES, Terminator (iliti kopija NES-a s placa), Game Boy (prozirni), PlayStation, prvi PC, PlayStation 2, drugi PC, treći PC te sam sad na četvrtom. Igralo se i kod susjeda/prijatelja/rodbine na SNES-u, SEGA Mega Driveu, PC-evima i Plejkama te sam igrao PSP i PlayStation 3 od bratića koji je neko vrijeme živio s nama.

U gaming odrastanju su bili nezaobilazni časopisi, ponajviše PSX i Gameplay, ali se znalo naći i par brojeva Hackera, PC Playja i Službenog Hrvatskog PlayStation Časopisa. Nismo ih mi kupovali već posuđivali od poznanika i obitelji. Uz njih se gledao Modul 8 i PlayBox na Novoj koji je vodio Bizzo iz Bolesne Braće.

Imam i drugih hobija ali to će biti pokriveno u drugim pitanjima.

3.

@Brijac Čime se baviš?

Dangubljenjem, a odnedavno i potragom za poslom. Po struci sam službeno magistar religijskih znanosti (Ha-Ha-Ha), nakon diplome odradio stručno usavršavanje za administrativnog referenta u jednoj pisarnici te radio kao šljaker u skladištima. Pošto se ne želim bavit time ako ne moram, odlučio sam se dodatno educirat. Prvotno sam završio ECDL tečaj za općeniti rad na računalu i Office te sam naknadno završio program za administratora baze podataka koji sam nepotrebno odužio (mislio stavit u temu Što mi je uljepšalo dan ali uvijek zaboravim). U potragu sam krenuo polako, ali mislim da će se prije ili kasnije naći nešto.

4.

@Flipper Očekuješ li i kada da ćemo vidjeti značajni skok u svijetu igara kao npr. što je to bio skok iz PS1 ere na PS2 pa čak i s PS2 na kraj PS3 ere. Ili misliš da smo došli do vrhunca, a s godinama će se samo malo grafika ušminkati i to je to?

Prije bih rekao da je industrija došla do platoa nego vrhunca. Mislim da nećemo vidjeti veliki skok tako skoro, a smatram da će idući korak za napredak industrije biti VR u nekom obliku. Kada i kako, ne znam.

5.

@oxi PC ili konzola?

PC. PC Marter Race

Nemam ništa protiv konzola, ali prije desetak godina sam na kompu počeo skupljati igre zbog brojnih akcija i popusta te mi trenutna kolekcija broji 2000+ naslova te nemam puno razloga prebacit se. Ima konzola koje su mi privlačne zbog određenih naslova, ali oni su mi dostupni u nekom vidu. Da nemam komp, uzeo bi bez pitanja konzolu-dvije.

6.

@TITANXIS Koji ti je najomiljeniji žanr u videoigrama?

Imam ih tri: platformeri (u svim oblicima), RPG-ovi (bilo CRPG ili JRPG) i FPS-ovi.

7.

@herc Kako si došao do FFA?

Putem Interneta.

Giphy - Ha Ha Ha Lol GIF

Za FFA sam saznao od ranije navedenog bratića koji mi je stranicu pokazao prije 4-5 godina. Pošto sam imao dva-tri portala koja su mi bila dovoljna za vijesti, nisam obraćao puno pažnje ali sam uvijek čitao članke o lokalnim gaming vijestima (mislim da sam tako i saznao za Saint Kotar). Tijekom pandemije sam počeo češće dolaziti a najviše me privukao forum jer mi je to najdraži oblik društvenih mreža te mi se ekipa činila ok. Kako Ameri kažu: The rest is history.

8.

@Twillight Koji je tvoj stav o LGBTQ+, BLM i inim glasnim pokretima koji su sad već duboko ugrebali u svaku poru društva i okupirali sve vrste medija?

Tu ću malo varat i stavit video jednog YouTubera s čijim se stavom više-manje slažem.

9.

@Raziel Za koju igru smatraš da je previše podcijenjena, i koja je morala zaslužiti više priznanja i pozitivnog feedbacka?

Palo mi je na pamet par izbora, ali nakon razmišljanja se jedan isticao:

War Wind 2: Human Onslaught

Igru nisam igrao kada je izašla, nego sam ju našao na Home of the Underdogs, abandonware arhivi, sredinom 2000.-ih dok sam bio u srednjoj. Radi se o SF RTS-u u kojem vodite jednu od četiri frakcije na udaljenom planetu te putem kampanje pokušavate ostvariti njihove ciljeve (osvajanje planeta, oslobađanja od ropstva, itd.).

Ova igra je radila iste stvari kao i Warcraft III, ali 5 godina prije nego što je on izašao. Tijekom kampanja vodite heroje s raznim sposobnostima, koje mogu skupljati i koristiti različite predmete te se jačaju skupljanjem iskustva. Jedinice ne štancate u bazi nego regrutirate na mapi, možete ih unaprijediti treningom i kibernetičkim implantatima te također imaju inventar poput heroja. Uz to, imaju sposobnost ulaska u zgrade i vozila te određeni broj njih možete prenositi iz misije u misiju.

Mape su zanimljive, borba je brza i kaotična pa trebate planirati kretanje jer opasnost vreba iza svakog ugla bilo u vidu drugih frakcija ili creepova, a trupe vam nisu čisto topovsko meso. Uz to, kampanje vam se mogu račvati zbog odluka koje napravite tijekom igre. Npr. imate zadatak očistiti protivničku bazu ali možete naći depo koji je dosta udaljen od baze. Na kraju misije će biti ponuđena opcija istražiti detaljnije depo ili nastaviti dalje s originalnim planovima frakcije.

War Wind 2 je dobio čak i dobre ocjene od kritike, ali je brzo zaboravljen zbog dva razloga: izašla je između Age of Empires i Starcrafta te je mehanički kompliciran naslov.

Igru možete sada nabaviti i na GoG-u te ju preporučujem svim ljubiteljima RTS-ova.

10.

@foggy S cim tretiras podocnjake?

Ničim, samo au naturel.

11.

@Kikiller Objasni nick

Nick je nastao 2004.-e kada sam smišljao kul korisničko ime koje bi mogao koristiti za razne stranice. Nakon malo razmišljanja sam se sjetio Torque, ali se tak zvao glavni lik iz The Sufferinga i bilo mi ga je glupo kopirati.

Pa sam q promijenio u g.

12.

@Fenix Top 3 isključivo AAA igre?

Vidi Top 3 iz prvog pitanja.

13.

@greyback Čitaš li knjige i koja ti je najdraža?

Čitam, ali nisam dugo. Zadnje sam pročitao Crvenu vodu od Jurice Pavičića, a od prošle godine polako prolazim kroz omnibus H.G. Wellsa.

Zadnji put kad sam čitao veći broj knjiga je bio period kraj 2017.e – sredina 2018.-e. Završio sam diplomski, tražio posao i vrijedila mi je još članska iskaznica od knjižnice pa sam odlučio to iskoristiti. Imao sam popis nekih knjiga koje sam htio pročitati ali sam znao uzeti nasumične knjige čija mi se premisa svidjela. Tako sam se ugodno iznenadio s Bibliotekarom od Mihail Elizarova.

Najdraža knjiga mi je Zločin i kazna od Dostojevskog ali sam većinu stvari iz nje zaboravio. Druga najdraža mi je Kafkin Proces.

14.

@sanzo Redovito postaš stvari koje si igrao. Koliko od tih igara na kraju završiš i koliko dnevno prosječno igraš da bi uopće stigao isprobat tolike igre?

Što se tiče igara koje stavljam u temu što ste igrali, većinu njih završim te stavim napomenu u post ako sam odustao od igre. Dao si mi malo materijala za istraživanje, pa sam uvidom u popis prijeđenih naslova izračunao da sam unazad tri i pol godine odustao od 10,58% igri, bilo zbog tehničkih problema ili jer mi se nije više dalo igrati.

Vrijeme igranja mi ovisi koliko mi je zanimljiv neki naslov te općenito raspoloženju. Mislim da mi je prosjek 3-4h dnevno i to prvenstveno zbog nezaposlenosti.

15.

@ThaUrban Za koga si ti glasao i zašto?

Za Oxi jer mi je zanimljivo čitati njezine komentare.

16.

@Fenix Što misliš da ukinemo vrućih 25?

Protiv tog sam. Shvaćam zašto ljudi ne bi htjeli sudjelovati, ali su zanimljiva razbibriga te unosi malo svježine u forumsku svakodnevnicu.

17.

@Brijac - Prelaziš li igre ponovno i imaš li neku najdražu koju si najviše puta iznova igrao?

Prelazim, ali jako rijetko. Najčešće u slučaju serijala da se podsjetim što se dogodilo u prošlim izdancima ili ako igra ima inicijative za ponovni prelazak te sam ju voljan ponovno pokrenuti.

Najdraža za sad mi je Fallout: New Vegas. Kada sam ju prvi put igrao, mislio sam proć samo jednom ali nakon 10h igranja sam pomislio: „Odigrat ćeš ovo više puta“. Zadnji put sam ju pokrenuo prije sedam godina, a htio bi ju proći još dva puta. Problem je samo što mi prelazak traje oko 90-100h pa trebam odlučit kada ću krenut.

18.

@herc Što misliš o piratstvu/emulaciji kao riješnju za prezervaciju/očuvanju starih igara? Postoji li alternativa?

Piratstvo/emulacija nije idealna, ali je zasada jedina efikasna metoda očuvanja starih i/ili nedostupnih igara. Nedavno je objavljen članak da je 87% starih video igara u opasnosti od nedostupnosti korisnicima te se nameće pitanje kako to spriječiti?

Jedno rješenje bi bilo da sami izdavači ponovno objave igre ali to nije uvijek moguće jer npr. možda više nemaju prava na njih ili im analitika kaže da se ne isplati izdati.

Drugo bi bilo dopustiti knjižnicama iznajmljivanje, ali u kojem obliku da bi bilo legalno zadovoljavajuće i dostupno velikom broju ljudi?

Da parafraziram Gabe Newella: Piratstvo je pitanje usluge, a ne cijene.

19.

@TITANXIS  Dal postoji specifična igra zbog koje si zavolio gaming i tako nastavio igrat dalje druge

Gaming sam zavolio čim sam prvi put vidio igre, ali dva naslova iz djetinjstva su mi ostala u sjećanju gdje mi je prvi dojam ostavio takav utisak da sam ih htio odmah isprobati.

Super Mario Bros. 3 i Spyro the Dragon.

20.

@klinjo Tvoj komentar na trakavicu Microsoft vs Sony.

1. Iritantna je.
  2. Predugo traje.
  3. Konsolidacija industrije nije dugoročno dobra stvar