escoban meni se cini da hybrid PC/konzola ce biti prekomplicirano i previse opcija za casual igrace.
Iz vlastitog iskustva na temelju Steam Decka, ovo apsolutno ne stoji. Nemaš uopće dojam da koristiš PC, štoviše, neke razlike naspram konzole praktički nema. No kako su od ekskluziva odustali, nekakvu dodanu vrijednost moraju ponuditi, odnosno razlog zašto bi netko kupio takav uređaj. GamePass sam po sebi mislim da neće biti dovoljan (jer očito nije ni sada). Iz te perspektive, otvorenija konzola može biti taj faktor diferencijacije (jer su konkurentne platforme skroz zatvorene).
No komentirao sam više smislenost pretplate što si govorio, kao što rekoh, s ovakvim cijenama igara kakve su sada, mislim da će ljudi sve više vidjeti vrijednost. Ići će naravno i cijena pretplate gore, no ako će biti tempo izdavanja igara kakav je ove godine, sumnjam da će se netko previše buniti (za 2-3 eura mjesečno više).
Vezano uz ovo što je chono komentirao, iz moje perspektive mladi nemaju takav "tribal" mentalitet poput nas ovdje (PS - Xbox - Steam PC). Od malena su okruženi raznim ekranima na kojima se igraju (mobitel, tablet, računalo, TV), mislim da je njima samo value daj da igram svoj live service na kojem god uređaju + ako mi nešto još ulovi pažnju da je fora / frendovi igraju. Imajući u vidu da roditelji sve to financiraju, pretplate su no brainer best buy. Tako da će MS sigurno staviti najveći fokus da što bolje popegla svoju distribucijsku platrformu, a podrška će ići za cijelu lepezu third-party hardwarea različitih cjenovnih rangova.
MS-u Xbox konzole više nisu uopće bitne (nije im prodaja Xbox hardwarea više glavni KPI), nego kako dobiti što više ljudi da plaća GamePass pretplatu ili kupuje igre na njihovom ekosustavu kroz sve moguće opcije konzumiranja igara (PC, konzola, handheld, cloud).