Steam i PSN dožive vrh broja usera sad u ovo doba. Oko 100-120 milijuna. Najveći broj ne kupuje nove igre i igra CS, DOTA, LOL, PUBG i hrpu popularnih i niche f2p MMO RPGa, odnosno na PSNu FIFA, COD, Fortnite itd
Ne smije se zaboraviti i ogromna crossplatformska publika koja igra Genshin, ZZZ i Honkai.
Zapravo bih rekao da je brojka od 15% (kad se uračunaju ljudi kojima Steam runa, a ne igraju i koji upale PS i gledaju Netflix ) dosta realna.
Evo osobno sam ove godine kupio možda 10 do max 15 igara iz ove godine na PS, od 31 kako piše u godišnjem summary.
Helldivers2, TLou2 R, FF 7 R, Stellar Blade, ER SotE, BMW, Astro bot, AW 2 ekspanzije, COD Bo6.. Ostalo su ili stare igre i/ili ono sta sam skidao sa PS Extra.
Ima jedan intersantan podatak za BM Wukong, od 20+milijuna prodanih na PC i PS velika vecina igrača je iz Kine, koji predstavljaju vecinu igraca na Steamu prema naciji.
Drugi podatak je da je zarada od PS Software i usluga najveća ikad(npr. broj prodanih CODova i mikrotransakcija je rekordan na PS, unatoč day one na GP gdje je COD privukao svega 8% novih pretplatnika, ali su ti useri potrosili veliku lovu na mikro transakcije unutar igre)
Broj prodanih AstroBota i Stellar Blade na PSu (oko 1,5milijuna svaki) govori da je to zasad kupila bas gamer-gamer publika(da ne kazem HC).
Sljedeće godine ce se dogoditi veca tranzicija sa PS4 na PS5 sa izlaskom GTA 6, DS2, Ghost of Yotei itd.
Najinteresantnije mi je da kod svih ovih usporedbi nikad nitko ne spomene Nintendo. Ima li ovdje igraca koji igraju na Nintendu?