Ako pod podigli misliš prezasitili sranjima i klonovima onda si u pravu.
Meni je super kaj je gaming sad sve pristupačniji, ali katastrofalna je greška kaj se to postiglo tak da se sam gaming promjenio da se svidi što širem krugu ljudi umjesto da se gaming kakav smo imali prezentirao kao mainstream hobi.
Sad imamo bar pola gaming populacije koja će na tvoju preporuku Witchera 3 ili Wolfensteina pitati "jel ima to multi?" i na negativan odgovor automatski igru opisati kao smeće.
Steam je izrodio MOBA i BattleRoyale žanrovima koji su samostalno zaslužni za uništavanje zaokruženih, dovršenih i kvalitetnih singleplayer igara kao temelja core gaming iskustva.
Kolko god Steam bio najlakši i najjeftiniji način za doći do igara i koliko god MOBE i Battle Royale igre bile zabavne nekima, pa možda i meni, imaju očiti destruktivan utjecaj na razvoj gaminga što je i direktno vidljivo pojavom mikrotransakcija i lootboxova u singleplayer igrama.
Ne znam, možda sam samo čangrizav ili je 23 godine u gamingu dovoljno da prođem i pod prestar.
Pišeš žešće nebuloze.
Dobro je kaj je gaming pristupačniji osim što ipak to nije dobro. Kaj?
UVIJEK su postojale osobe koje su igrale samo multi, kao što si oduvijek imao osobe koje su igrale jedino i isključivo sportske igre.
Kako je Steam kriv za MOBA žanr? MOBA je krenula kao mod za Warcraft 3, nakon čega su došli LoL i HoN i tek na kraju si dobio Dota 2. Dota 2 ima hrpu igrača, ali i dalje je daleko iza LoL-a koji je još uvijek u samom vrhu broja igrača.
Kaj točno imaš protiv Battle Royalea i kak je točno to Steam pogurao? Ni meni nisu baš najdraži žanr, ali reći da je battle royale kriv za smrt gaminga je glupost. Ako ništa, Fortnite je još više otvorio tržište i donio hrpu novih potencijalnih gamera (potrošača) tako da to može biti samo plus za gaming. To što neki od tih klinaca sada igraju Fortnite ne znači da će ih uvijek zanimati samo i isključivo battle royale igre. Baš žestoko banaliziranje populacije, vjeruj mi da nisi jedina osoba koja ima više od jednog interesa.
23 godine je kurac, još si balav. Nisam ni ja puno bolji sa 27 ali jebiga.
WooddieBone Kakve veze ima Steam sa trendovima u gamingu? Pa i PS SP eksluzive su sve rjede i ne prodaju se u nekim bajnim brojkama u usporedbi s ostalim zanrovima, prvenstveno mislim na MP i kompetitivne igre. Svi traze MP, svi traze nesto za streamat i nesto za natjecat se.
Pises generalno i netocno. Steam nije utjecao na mikrotransakcije, na lootboxeve niti na odabir onoga sto ce neki dev razvijati. Steam je povecao broj indie igara, gdje je svatko dobio priliku plasirati svoj proizvod, ali to je cista opcionalna stvar i nema nikakav utjecaj na gaming opcenito.
To sto si ti nezadovoljan sa stanjem gaminga, to je druga stvar. Ja ti govorim da nije bilo Steama, vjerojatno bi bio netko drugi, ali da nije bilo ni tog drugog, da nije bilo digitalne revolucije izdavanja igara, ne bi bilo ni PC gaminga. Cinjenica. Likovi su promjenili cijelu industriju. Bili su prvi u pravo vrijeme, odlika sposobnih ljudi koji znaju prepoznati priliku kada nitko drugi je ne vidi.
FensiSuperstar da, ni meni taj dio nije jasan o cemu on to pise
Isto par bedastoća.
Reći da Sony nema SP eksluziva je baš smiješna stvar.
Kaj je sa Horizonom, Uncharted Lost Legacy, Persona 5, God of War, Shadow of the Colossus? I to su sve igre izašle u proteklih godinu i nešto sitno. Samo ove godine izlaze (potvrđeno) još dvije high budget ekskluzive, a bome ni 2015. I 2016. Nisu bile tihe. Mislim, zadnja Sony MP ekskluziva je bila MAG lol.
Nemoj ni ti generalizirati, ne traže svi MP. To EA želi da mislimo i uvjerava nas, ali to je daleko od istine. Hellblade se prodao vrhunski, A Way Out je u prvih tjedan dana prodao 5 puta više nego što je EA očekivao da će prodati cijelu godinu, a God of War je ubio na tržištu, postao top selling PS4 ekskluziva. Proširimo to na Nintendo koji je prodao skoro 10 milijuna kopija Super Mario Odyssey i preko 8 milijuna kopija Breath of the Wild. Uz to imaš i Bethesdu koja se i dalje drži SP igara i očito im dobro ide pošto još uvijek posluju i najavljuju ogromnu prezentaciju na ovom E3.
EA I Activision su ti koji žele prodavati MP igre koje će ljudi masovno igrati i na koje će ljudi trošiti brdo para, a ne igrači. Držim fige da su gore navedene igre dokazale nekim devovima i publisherima da je SP publika itekako prisutna i da je poprilično gladna za novim igrama.
Steam je postao živi užas za indie devove od kad su uveli Steam Direct. Uvođenjem tog smeća Valve je postao Google Play Store - trgovina bez ikakvog quality controla koja svaki tjedan uvodi stotine novih igara, od kojih je većina najobičniji broken asset flip ili achivement unlocker. Indie devovi trenutno imaju više uspjeha na konzolama nego na Steamu jer je na Steamu problem plivati u hrpi govana.
Slažem se da je Steam promjenio distribuciju igara i skidam kapu Gabenu što nije u startu odjebao to već se nastavio boriti da digitalna distribucija zaživi.
Steam je u vezi sa svim sranjima u gamingu u zadnjih hrpu godina.
Beskonačni Arma modovi prerušeni u "novi" žanr, gamergate, CS kockanje, early access (scam koji još uvijek na neku foru postoji), plačanje modova...
Po meni bi samo early access trebao bit dosta za jedan industry-wide bojkot Steama, al izgleda da kao što rekoh, ljudi vole da ih se kara u dupe.
Baš zbog digitalne distribucije i imamo nedovršene igre i poluproizvode.
Ne kažem ja da je taj oblik distribucije nužno loš, ali da je valve to izveo na način da ne beneficiraju oni na našem gubitku možda bi to bilo i ok.
Realno, pola indie igara koje se prodaju po 10 baksa su kalibra onih budget bin sranja kaj su se po dučanima prodavala za 29 kuna.
Znači nit je jeftinije, nit je bolje.
I nemreš ti mene uvjerit u to.
Jedini ko me može natjerat da koristim steam redovito je onaj ko me svaki put kad probam skinut torrent, fizički onemogući u istome.
A i onda bi vjerojatno prestao uopće igrat na PCu i prebacio bi se skroz na konzole.
Jer gle čuda! I tamo je digitalna distribucija, pa sve funkcionira sto puta bolje i glađe i sa sučeljem u kojem je zapravo moguće snaći se.
I nikad, ali nikad im neću oprostit kad su mi napisali poruku "You have to be logged in" kad sam probao ući u Login problems dio customer servicea.
Gamergate? Ko se još uvijek sjeća tog sranja i kakve to veze ima sa Steamom?
Jedino što ti priznajem je CS kockanje, tu mi se Valve baš žešće srozao u očima.
Early Access djeluje kao nešto loše, ali oduvijek si imao nedovršena govna.
Prvi Deus Ex? Vampire: The Masquerade Bloodlines? Far Cry 2? WoW po izlasku svake ekspanzije, Gears of War, Fallout New Vegas, Skyrim, Dark Souls, KotOR 2? Sve high-profile igre, danas jako voljene, izašle u vrijeme kad Early Access nije postojao - sve od reda broken.
Neke od njih, poput Bloodlines, nisu nikad ni popravljene. Neke, poput Dark Souls i donekle KotOR2, je morao popravljati community.
Steam je smeće jer je i sam servis prepun smeća, ako ćemo tako. Inače imaju ok ponude tijekom akcija i servis je relativno stabilan, koliko sam primjetio. I dalje je bolja alternativa kupovati na GOG-u, ali ostali servisi zaostaju ponudom baš iz razloga jer su ovi postigli praktički monopol.
Zero je pametan čovjek, slušajte njega.
Bizarno je što fizičku igru prodaš bez problema, dok za digitalnu moraš prodavati account na kojem možda imaš neke stvari koje ne želiš prodati. Upravo zbog toga bi čovjek očekivao niže cijene za digitalne igre s obzirom da je to više manje garancija da ćeš je imati i igrati cijelo vrijeme, dok kupovinom fizičke igre i kasnijom prodajom iste si umanjio broj kupaca originalne igre za 1.
Blade je isto dobra osoba.
Ljudi u industriji će se braniti da je cijena digitalije ista kao i fizikalija zbog “fer playja” sa dućanima poput GameStopa, ali prava istina je jednostavno takva da - mogu. Ljudi su spremni platiti puni iznos samo da se ne moraju jebati sa diskovima - jednostavnije je stavit skidat preko noći i pokrenuti bilo koju igru bez da vadiš i ubacuješ diskove. Zvuči banalno, ali tako je. A i treba uzeti u obzir kako se digitalne cijene već nakon mjesec dana ruše i igre znaju biti na dobrim akcijama jako brzo.
Steam nije kriv što su ljudi ovce. Kad je Batman na steamu bio katastrofalno loš (NEIGRIV) ekipa se pobunila i SVI su dobili refund. Igra je bila skinuta sa steama dok se ne fixa. WooddieBone kazes da je early access problem? U jebenoj manjini je problem.
Jel steam kriv za The Mighty No. 9? Gdje je otišao budget od 4 milijuna? System shock? ? Jel kriv Kickstarter?
Don't Starve
Subnautica
Besiege
The Long Dark
Prison Architect
Kerbal Space Program
Darkest Dungeon
Sunless Sea
Wasteland 2
SpeedRunners
Divinity: Original Sin 1 i 2
samo lista GENIJALNIH IGARA KOJI VRLO VJEROJATNO NE BI POSTOJALE DA NIJE BILO EA :)
WooddieBone
Nije do steama, kickstartera i inih servisa koji nude takve stvari.
Tipa ljudi su dali hrpu para za Godus EA. Ali ono koliko moraš biti retardiran da daš pare Peteru Molyneuxu?
Moraš biti vrlo VRLO retardiran.
Fensi je isto dobar, Peter Molyneux je jedan od najvećih prevaranata u industriji.
@svi koji lošu praksu pravdaju time da su potrošači ovce - niste u pravu.
Većina današnjih praksi nije zato jer smo mi ovce koje to gutaju, već zato jer nam se iste guraju niz grlo, dobivamo malo žešći deepthroat. Oni koji zbilja troše masne pare na mikrotransakcije i loot boxeve su ljudi skloni ovisnosima i, vidi čuda - klinci. I ja sam prljavi kapitalist, na kraju krajeva kao poduzetnik aktivno sudjelujem u velikoj igri KAPITALIZMA, ali moral treba biti prisutan uvijek, a ne sve opravdavat jebenim profitom. Jel ok da se kancerogeni materijali koriste za odjeću? Jel bilo ok kada su u mesnoj industriji ljudi upadali u strojeve i tako završili u kobasicama koje su ljudi kupovali jer tvornice nisu htjele baciti par tona mesa zbog dvije-tri osobe? Jel ok da hrana šprica dokazano štetnim herbicidima, ali jebiga jeftinije je? Ne? E pa zašto bi onda bilo ok da djeca kockaju i da se igre rade na način da ti točno stimuliraju mozak na način da postaneš ovisan o njima?
Ovca si onog trenutka kad počneš opravdavat takve prakse i gutat takva sranja.
P.S. Brand loyalty je najbesmislenija retardacija poznata čovjeku, nešto ko patriotizam. Ne mogu shvatiti da netko postane toliko zaljubljen u neki brend da posveti život shillanju za govno.
P.P.S. Peter Molyneux je baš odurno govno. Steam je govno. Sony je govno. Nintendo je govno. Microsoft je THE govno. Život je govno. Svemir će eksplodirati. Ajbok.