Ne znam što ga je točno nagnalo na ovaj potez; ne želim ni nagađati (a na kraju krajeva—nije ni pretjerano bitno).
Ono što želim reći je:
Neizmjerno cool je bila cijela ova njegova Tango/Spielberg faza; i iako smo dobili samo "jednu" čistu Shinji Mikami igru (prvi "The Evil Within") u tom vremenskom razdoblju, nema nikakve sumnje da su sve igre Tango Gameworksa—"Shinji Mikami Igre".
Neizmjerno cool je bila cijela ova njegova Tango/Spielberg faza i iz onog najkulerskijeg—prosto mitološkog aspekta, onog u kojem on "samo" mentorira, surfa netom Sun Surf Toyo Enterprise košulje za svoje sljedeće putovanje na Havaje, puši cigareta koliko god hoće i vozi svoj Ferrari koliko god hoće i kad god hoće.
Nemam pojma ima li uopće smisla da nastavlja sa ovom glupom industrijom. Iskreno, da imam tu čast, savjetovao bih mu da se umirovi. I da to stvarno napravi—bilo bi idealno. Njegova ostavština su svi ti silno talentirani ljudi koji drmaju ili će tek drmati industrijom (a u idealnom scenariju će je i promijeniti na bolje, kako je i on sam to nekoć radio).
Njegov doprinos ovoj industriji je GOAT statusa. Istog onog statusa kakav uživaju redom mitološke persone kao Shigeru Miyamoto, Hideo Kojima, Hidetaka Miyazaki . . . to je taj ešalon.
Njegov doprinos meni kao čovjeku (??) . . . nemjerljiv je na način da ga se može samo tako izvagati ili, Bože mi prosti, na ikakav način numerirati. Shinji Mikami je pokretač čitavog mehanizma koji uključuje ljude, kuće, dvorišta, stabla, plaže, prijatelje, glazbu, časopise, mirise i cijelu epohu moje svakodnevno iznova oljuštene mladosti.
Znam da ovdje nema djece koja smatra da je industrija video igara započela pojavom "The Last of Us"-a, pa će sljedeće zvučati kao zadnje lajanje bolesnog bernardinca na sirote i nevine prolaznike, ali . . .
Shinji Mikami je napravio "The Last of Us" mogućim; Shinji Mikami je napravio sve TLoU-ove nakon TLoU-a mogućima.
On je jedan od tornjeva. Kreator jebenog GOD HAND-a!!!!
Reći da je Shinji Mikami samo jedan u nizu legendarnih kreatora video igara je ekvivalentno tome da kažete kako vas Ferrari može pouzdano odvesti od točke A do točke B, što, samo po sebi, nije pogrešno, ali je istovremeno bestijalno podcjenjivanje i besprizorno savijanje vremena i prostora.
Shinji Mikami je Ferrari.
I ako je ovo kraj . . .
Hvala na vožnji.