doctorfreak Mene samo zanima…iz prakse..vi koji radite direktno u IT-u primarno programiranje…jel vam AI pomaže u poslu? Dal ste brži? Ako jeste jel debugirate dulje zbog pomoći?
Sve ovisi od branse do branse, no za neki Fullstack Development + DevOps ima svojih prednosti. Znam kolege koji ga jako vole koristiti za jednostavne repetitivne skripte na cije pisanje ode 90% vremena samo da se nakucaju, a 10% da se promozga. Znam i neke koji ga koriste za generiranje SQL-ova. Znam i neke koji daju parametre za testove pa puste da im generira.
Tako da kratkorocno ima svojih prednosti, no pravi problem dolazi kod dugorocnog razmisljanja. Jako puno developera jednostavno nije odgovorno i uzet ce ono sto ChatGPT nudi zdravo za gotovo. Koriste ga kao rjesenje, a ne alat. Inzenjerski (onaj preferabilni) pristup gleda na ChatGPT kao alat koji ce agregirati odredene informacije, dati izvor i pustiti developeru da provjeri vjerodostojnost izvora podataka i valjanost rjesenja. Stoga ce dugorocno sigurno biti problema kada ce neke stvari neocekivano pucati jer su se direktno kopi-pejstale u kod s idejom da je to gotov posao.
Nekima skrati posao kratkorocno, ali ga produlji dugorocno. Nekima agregiranje informacija skrati kratkorocno kako bi se vecina vremena provela na analizu tih informacija, a ne na njihov pronalazak. Nekima ni ne skrati jer nisu vjesti u generiranju upita. Ima svega i ima svacega, jednostavno je prerano za donositi konkretne zakljucke oko utjecaja na svakodnevni rad. Tim vise sto u ovo nisam ni uzeo u obzir da je ChatGPT poprilican broj puta u krivu.