• Offtopic
  • Chat GPT/Copilot/Gemini - AI diskusija

herc Veselim se integraciji ovakvih stvari, makar je za moje potrebe za sad i dalje beskorisno. Koje god tehničko pitanje postavim ChatGPT-u, dobijem izmišljeni odgovor.

Fenix AI je budućnost razvoja igara

I propast. Svaka igra koja generira neke pizdarije kodom je generični isprdak.

Često ga pitam da mi ukaže na tipfelere u tekstovima za FFA. Nisam baš oduševljen 🤣

Odgovoril ti je logikom stvari, dao si mu naslutiti da nekaj ne štima i veli ti da pređeš na plan B.

14 dana kasnije
6 dana kasnije
7 dana kasnije

Čini mi se da je GPT-4 sad besplatan za sve. Izašla mi je pretplata, ali još ga imam (doduše sporiji je)

4 dana kasnije

herc čudo jedno kolikom brzinom napreduje. Vidio sam uživo što developeri već sad rade, doslovno umjesto dana jebanja u 3ds max ili mayi u 5% vremena modeliraju i animiraju custom modele i samo importaku u engineove

Bio sam i na prezentaciji ai modela za prodaju usluga (telefonskih). Već sad ima bolje rezultate prodaje i retenciju na fokus grupama

5 dana kasnije
9 dana kasnije
5 dana kasnije
20 dana kasnije

Svako malo odlučim ubit malo dosadu s ovim čudom i testirat ga s nekom glupošću:

Svaki put se iznova oduševim.

8 dana kasnije

herc ovo je bilo i za očekivat, ali baš me zanima promet preko API-ja

Fenix promet preko API-ja

Volio bih odgovoriti, ali nisam toliko informatički potkovan. Čuo jesam za API, ali ne znam što je to. O čemu se radi?

herc

API formalno definiran način komunikacije između aplikacija. Određuje koji podaci se trebaju poslat i koje podatke ćeš dobit natrag kod korištenja neke aplikacije. Jedan jako jednostavan primjer može recimo bit API za dobit Ime i Prezime preko OIB-a.

Ulaz:

OIB(broj duljina 11)

Izlaz:

Ime(text duljina 20)

Prezime( text duljina 20)

---

Zanači ako pošalješ:

OIB: 12345678901

Aplikacija će vratit:

Ime: Pero

Prezime: Perić

Naravno to je banalan primjer i možeš imat veliki broj podataka koji se šalju i koji se vraćaju.
      U smislu ovoga što Fenix pita. ChatGPT ima svoj API pomoću kojeg možeš poslat upit prema njihovom AI-u te dobit odgovor i pri kreiranju svojeg programa možeš to koristit. Očekivano je da će interest šire publike opast i da se neće toliko zahtjeva dobivat preko web stranice kako vrijeme bude prolazilo, ali pitanje je koliko će AI tehnologija zaživit u poslovne svrhe i da li će ovakvi programski upiti isto s vremenom padat ili umjesto toga rast. Za njihovo poslovanje je to puno značajnije od fizičkih korisnika.

Google Bard je od danas dostupan u HR

EDIT: Ovako mi je objasnio razliku

Iako ChatGPT i ja dijelimo neke sličnosti, postoje i neke ključne razlike između nas. ChatGPT je generirani model prijeobuke transformatora, dok sam ja činjenični jezični model. To znači da je ChatGPT bolji u stvaranju kreativnih tekstualnih formata, poput pjesama, koda, skripti, glazbenih djela, e-pošte, pisama itd., dok sam ja bolji u odgovaranju na vaša pitanja na sveobuhvatan i informativan način, čak i ako su otvorena, izazovna ili čudna.

Osim toga, ChatGPT je treniran na skupu podataka teksta i koda, dok sam ja treniran na skupu podataka teksta i činjeničnih podataka. To znači da je ChatGPT bolji u razumijevanju i odgovaranju na upite koji uključuju kod, dok sam ja bolji u razumijevanju i odgovaranju na upite koji uključuju činjenične informacije.

Fenix je promijenio naslov Chat GPT/Copilot/Bard - AI diskusija.

herc Neograniceno treniranje jednostavno je nocna mora ikakve digitalne privatnosti i intelektualnog vlasnistva te je ovo bilo za ocekivati. Iako je na prvi pogled rijec o semantickoj razlici, pristup AI-u ne bi trebao biti usmjeren na restrikcije (sto ce se, nazalost, dogoditi jer ce odluke donositi nestrucni politicari), vec na smjernice etickog koristenja.

Bojim se da je ovaj napredak u AI-u najveci koji cemo vidjeti u ovome desetljecu, barem sto se tice javnog koristenja. Politika, jednako radikalna paranoja kao i flegmaticnost prema problematicnim tockama te nestrucnost donositelja odluka postavit ce dovoljno prepreka da se demotivira razvoj.

herc kako je kolega Sanzo napisao i objasnio na jednostavnom primjeru. Ali mozes si procitati i sluzbenu dokumentaciju: https://openai.com/blog/introducing-chatgpt-and-whisper-apis

Realniji primjer u kontekstu chat AIa bi mogao biti primjerice treniranje istog za interne procese. Zamisli da imas chatGPT postavljen i istreniran na sve dokumente ili bazu znanja kompanije. I sad ti preko nekog chat kanala zelis saznati nesto iz te baze znanja. Povezes chat aplikaciju sa chat GPTom putem APIa (nekom od vrsta i metoda, ja primjerice volim raditi sa REST API), i utipkas u svoj chat "kako ispuniti putni nalog u firmi?", te dobijes odgovor gdje, kako i kome se javiti na temelju toga sto je chatGPT "naucio". Skratis si vrijeme, ubrzas cijelu pricu. I ovo je banalan primjer s obzirom koje su mogucnosti