Fenix recimo da trenutno eksperimentiramo (chatGPT prvenstveno). Dok je to fantastičan alat za generiranje nekih ideja (npr. radiš naming za neki brend pa kažeš AI-u "daj mi 10 sinonima za ovu riječ" ili "napiši mi 50 riječi koje imaju veze s nekom temom" - baš ono brutalno dizanje produktivnosti). S druge strane, dizajnerica mi je radila case study oko AI generated dizajna, na stranu s cijelom problematikom na čijim je radovima AI "učio" dizajn, AI ne kuži jednostavno bit / svrhu / svašta nešto iza nekog cilja / missiona brenda tako još dugo vremena neće moći generirati rješenje koja rezonira s osobom na xy polja na nesvjesnoj razini. No svejedno može pomoći u nekoj fazi researchinga ideja.
Da se razumijemo, ovo je revolucija za dizanje dodane vrijednosti na razini valjda od implementacije računala u rad poduzeća. Super je i za stvari npr. "napiši mi 10 naslova za članak o melanomu" - dobiješ dosta solidnih ideja pa content writer može mnogo brže doći do dobrog naslova teksta. Tko se nametne u ovoj AI utrci, doslovno će pregaziti konkurenciju za narednih xy godina. Tu ne mislim da će klasično pretraživanje informacija (ala Google) izumrijeti budući da neke stvari traže podrobnije čitanje xyz stručnih materijala, no za ova svakodnevna pretraživanja tipa "daj mi najbliži restoran koji u ovo vrijeme nema preveliku gužvu, a da nije preskup" će postati novo normalno. I tvrtkama će AI značajno ubrzati / poboljšati hrpu procesa. Evo @chono piše gore kako si već može pomoći s AI-om kada traži neko rješenje za upis / ispis iz baze.
Da se npr. bavim pružanjem instrukcija iz matematike, malo bih se zabrinuo. Baš sam jučer AI-u davao neke jednadžbe da mi napravi oko derivacija / integrala uz detaljno objašnjenje cijelog postupka, da sam to imao na ranijim godinama faksa, život bi mi bio kudikamo lakši.