Fico Ima, ali sony si može priuštiti taj monopol. Sjeti se ere ps2 čak me i ispravi ako griješim, ali igre iz ere ps2 original su bile 400tinjak kn.
Danas imaš timove od stotine pa i tisuće ljudi koji razvijaju jednu igru godinama ( o kvaliteti same otom potom ), ali troškovi razvoja za AAA igre su cifre u milijunima, na to nadodaš ogromne troškove marketinga na koje troše izdavači poput EA, Ubisofta, Bandai-a, Square Enix onda imaš PS Store na kojem se također naplaćuje pozicija igre.
Odnosnk kada ti i ja otvorimo store i prva igra koju vidiš bude npr. Nba 2k23 to su cifre od kojih te zaboli glava da ta igra tebi bude prva na naslovnoj kad uđeš u store. I to sve naravno košta i diže cijenu same igre, meni je uvijek bilo da kažem nerealno da digitalna igra košta jednako kao i verzija na disku.
Jer realno disk verziju treba staviti na blue ray, tu ti je kutija, print, distribucija. Ali onda opet od svake prodane digitalne ogre na store-u sony uzima ako se ne varam 30%. Što se tiče naslova koji nisu AAA slažem se da su jeftiniji, ali su isto poskupljeli malo bolji indie naslovi su prije bili po 200-300kn evo ti danas Steelrising indie igra 530kn.
Nažalost to je tako moj novčanik to ne voli jednako kao niti tvoj, ali kažem evo još jedan banalni primjer samsung, xiaomi telefoni. Novci koje Samsung troši samo na marketing su neusporedivi sa mogućnostima i novcima koje troši jedan Xiaomi odnosnk ne troši, što je ujedno i razlog zašto si u njihovom taboru dobio iste specke za manje novaca. Ali se xiaomi koristio drugim trikovima reklamama unutar miui-a, flash sale-ovima unutar ali expressa i da nejdem dalje u off topic.
Evo npr. otvorim sad PS store prva igra tlou, da ni ne pomišljam koliko je ND potrošio na marketing da Tlou iskače na sve strane kao pašteta, uz samu seriju koja slovi kao jedna od najskupljih dosad. A mi ili barem mi koji imamo hbo max od dolaska ćemo pogledat cijelu sezonu po cijeni od 35kn mjesečno. Nažalost danas to sve diktira cijenu troškovi proizvodnje, marketing, monopol koji sony drži u šaci glede igri. Jbg, promjenu možemo dobiti jedino ako sve što nam smeta nećemo podržati novčanikom.