Da se i ja uključim iako kasnim u temu.
Ja sam bio dosta ogorčen sa stanjem u gamingu posljednjih godina.
Tip sam koji nikad nije nasjeo na MMO, MOBA, Battle Royale, looter shooter i slične fad žanrove i njihova zastupljenost na tržištu me smetala jako pošto sam vidio da je većina AAA resursa godinama odlazila u takve igre koje ja smatram ekvivalentom fake reality showa dok bi ono kaj ja smatram dobrim igrama bio film ili serija.
Nisam vidio supstancu u tome, nisam vidio kreativu, nisam vidio inovaciju niti bilo kakve korake naprijed u industriji. Čak i kad bi se pojavila igra koja to pokazuje, online priroda takvih naslova praktički znači da će ta igra kad tad biti izgubljena u vremenu i nikad se više neće moći cjeniti ono što je bila.
To me uvijek odbijalo kod online igara jer sam čovjek koji opetovano gleda iste filmove i svaki put uspije izvući nešto novo iz gledanja.
Još uvijek me smetaju takve igre, ali sad sam optimističan.
Djelom je za to zaslužan i Disco Elysium koji mi je otvorio vrata u indie sferu koju sam prije (naivno) ignorirao. Kreativa u tom segmentu stvarno nikad nije bila bolja.
Ali opet ću zanemarit to jer nisam uzeo PS5 i RTX 3080 da igram indije pa da se osvrnem na AAA.
Tu se isto vidi puno puno bolja situacija nego prije cca dvije godine i za to bi čak dao dosta credita Jedi Fallen Orderu, igri koja je zapravo trgnula industriju i pokazala ljudima da su im se kvantiteta i sivilo prosjeka prišuljali iza leđa i nametnuli se kao novi standard umjesto kvalitete.
Ne znam jeste primjetili kolko je EA tiho.
Jedan EA koji je imao čitave svoje konfice sa celebima, koncertima i raznoraznim američkim komercijalnim bullshitima koji nemaju veze sa igrama već par godina mudro šuti i osim godišnjih sportskih izdanja, samo servira pokoju vijest tu i tamo o igrama koje nas čekaju.
A te igre su Jedi Survivor, novi Star Wars FPS i RTS, Dragon Age 4, Mass Effect 4, Dead Space, KOTOR, SKATE FAKING 4.
Izuzev Skatea, koji će, da se ne lažemo, vjerojatno puno ulagati u social komponentu i kozmetiku, sve od reda su ogromna singleplayer iskustva.
Nedavni Summer Game Fest je pokazao da se jedan od najpopularnijih žanrova u industriji, horror, konačno vraća u AAA i AA vode nakon godina dominacije indie tržišta, i to u najvećem boomu još od PS2 ere.
Moram spomenuti i rekordni Elden Ring kojem, ako dobije GOTY, ne gine još nekoliko milijuna prodanih primjeraka.
Na Sony neću trošiti riječi. Oni su standardno uvijek bili nit vodilja za industriju i mjerilo kako bi trebale izgledati AAA igre. Vidjet ćemo kroz naredne dvije godine hoće li oni zadržati taj status i nastaviti drajvati ili će ipak zapet u novim pohlepnim praksama.
Zaključak na članak?
Da. Današnje igre, a pod današnje igre smatram mainstream naslove izašle u posljednjih 5-6 godina apsolutno zaslužuju hejt.
Pričamo o razdoblju ponora kreative u AAA sferi i to apsolutno treba kritizirati.
Ali čini se kako se sad i mi koji imamo neke standarde i od igre očekujemo više, konačno imamo čemu veseliti.