• Gaming Vijesti Serious
  • Platine su izgubile smisao, PS Store je preplavljen jeftinim igricama koje imaju samo jednu svrhu

Pročitaj na portalu
Članak

Platine su izgubile smisao, PS Store je preplavljen jeftinim igricama koje imaju samo jednu svrhu

Nekada je skupljanje trofeja, a u konačnici i platina značilo prestiž, donosilo poštovanje drugih igrača. Danas su platine tek jeftini biznis. Inflacija igrica s jednom jedinom svrhom (a to nije igranje) obezvrijedile su vrijednost platinastog trofeja, ali i sami smisao igranja.

Moji svi trofeji su slučajni,znači čistim slučajnostima ih dobivam jer me ne interesuje skupljanje istih. Iako s obzirom na količinu odigranih ili samo igranih igara imam cca 3500 trofeja niti jedan jedini nije platina...potpuno mi je svejedno oko toga...

Foggy ih još uvijek redovito servisira. I njegov frend Overhyped.

Rješenje je vrlo jednostavno i sastoji se samo od 2 koraka:

1.Ukloniti multi-regionalna izdanja.

Po ničemu se ta igra ne razlikuje izašla ona u Americi, Europi ili Aziji. Međutim, to se neće nikada promijeniti jer to tolike novce donosi Sonyu da je nevjerojatno. Potvrda toga vam je sada i Sonyev Gran Turismo 7 koji je izašao u 4 stacka za PS4 i jedan stack za PS5. Naravno, postaje još bolje. Kupi sve njih i ne moraš ponovo igrati. Igra je online i trofeji sami skaču već nakon jedne vožnje za svaku igru. Čisto branje novca

Drugo rješenje je imati vrlo jasne kriterije za takve igre i ne dopustiti ubacivanje platinastog trofeja u tu igru. Igra može izaći i sve super, ali je 100% i nema platine! Treba to uzet ozbiljno, oformiti tim i obaviti posao. Zanimljivo je kako su uspjeli prepoznati tržište za trophy huntere i to iskoristiti u svoju korist, ali ne znaju prepoznati potrebe poboljšanja trofeja. Sve te igre izlaze samo digitalno što znači da plaćaju Sonyu po prodaji ako se ne varam 30% od svake.

weky Ma Foggy servisira one koje zeli, a ove sitne pizdarije mozeju objesit macku orep! 😃
    Nemam nikakve kratke platine osim onog Bunkera jebemti leb @Kikiller koji me nagovorio da to probam

Zar je Platina ikad vrijedila išta ikome?
    Možemo pričati da ima određenu vrijednost igraču koji ju osvaja, ali onda sam taj igrač bira jel spreman igrati smeća da bi bio "konkurentan" na nekoj arbitrarnoj listi koja ne ukazuje na ništa nego tko je voljan pojesti najviše govana da bi mu se ostali koji jedu govna divili ili nešto.
    Niko drugi ne puši te priče i to je sve jedan veliki circle jerk.

Na kraju dana jedino je bitno da se zabaviš. Možda ti jedenje govana baš pruža onaj osjećaj zadovoljstva koji ti treba...

Platina je meni osobno samo jedna od stvari koje mogu napravit ako želim dobiti više za novac koji sam dao za igru. Čisto znak da sam tu igru odradio uzduž i poprijeko i ako ju osvajam, osvajam ju zato jer je igra dovoljno kvalitetna da opravda vrijeme koje u nju ulažem, a ne zato da to pokazujem nekome.

wooddiebone Zar je Platina ikad vrijedila išta ikome?

Taman sam mislio editirati post, pa cu tu...

Meni je platina način da iscijedim igru. Apsolutno me brojka ne zanima, niti gledam ikakve leaderboarde; uostalom jedan sam od gorih platinaša na forumu gdje ima gro onih s većim brojem platina od mene. Platinu derem kad mi se igra jako svidi, a nekad i odustanem kad patnja nesmislenosti i grindanja prelazi zabavu koju mi igra pruža, vrlo je jednostavno. Drugi je razlog što radim guidove i takve videe za kanal pa me nekad i to inspirira jer si kupujem igre zaradom od kanala, a to nisam mislio da će bit ikad moguće. Treći je jer jako volim izazove, što u životu, što u igrama. Nemate pojma do koje mjere doživite igru, recimo Crash 4 - nitko nema pojma koja se genijalnost krije u pozadini te igre. Tek kad ideš žmikat igru vidiš koliko su developeri "iskrojili" igru do savršenstva. Neke stvari su smor i nekad mi dođe da se kaznim što grindam 10h u komadu, a nekad doživim nešto poput primjera iz Crasha gdje vidim koliko truda je developer uložio da napravi izazov za igrača i respektiram to više od ičega.
      Ako je nekom gušt rokat igre kojima se ne sjeća niti imena - go for it, tko smo mi da nekome govorimo što i kako da traži svoju zabavu?

izazovu koji nipošto nije bezazlen te iziskuje jako puno truda i odricanja

Fenix, možeš samo objasniti ovaj dio?
        Kakav izazov, kakav trud i kakvo odricanje?

Upravo zato jer ne treba apsolutno nikakvog truda i izazova i imamo ovakvo skupljanje 5-minutnih platina iz 5-minutnih sranja od igara.
        Uzmem si tjedan dana godišnjeg, posvetim se samo tim sranjima kak sam se, recimo, posvetil Eldenu i Forbidden Westu (mislim na uloženo vrijeme) i u tih tjedan dana ću pobrat više platina nego sam skupil u 14 godina... Kakav mrtvi trud i izazov?
        Ustvari, izazov je da ti se ne zgadi život i gaming ako igraš samo takva sranja.

Jedino čega se ti "igrači" možda odreknu su one prave igre radi kojih svi ostali ustvari i igramo videoigre i uživamo u njima.

Možda netko igra baš zbog skupljanja platina i zbog toga gušta u igrama, jer ima nešto za skupljati. Ovo baš smrdi na onaj "mi pravi gejmeri" stav. Forsirati gatekeeping u hobiju koji je toliko ogroman i popularan stvarno nema smisla.

Tko voli nek izvoli. Nemam problem s time da svatko skuplja platine na načink oji želi. Možda bi eventualno Sony mogao uvest vrednovanje platina da nije svaka ista. Neki interni sustav bodovanja itd. Dalo bi se pozabaviti time.

Fico kužim tvoje polazište opravdavanja toga, ali ne bih rekao da se radi o elitizmu.

Vjerujem da skupljači platina uživaju u procesu skupljanja platina, ali ne i u samim igrama. Barem ne zbog igre same, već zbog toga što je ta igra sredstvo da bi se došlo do cilja. I opet - super za njih. Ja se ne vidim u tome pa da dan traje i 72 sata.

Osobno mi nije zabavno ići za platinama ili za 100% igre. Da se razumijemo, nije da nemam 100% riješenih igara ali razlog tome je što sam zbilja uživao u igri te ju baš riješio do kraja sa radosti. Meni jedna od najljepših i najvrijednijih platina je Ni No Kuni gdje sam igru potpuno dovršio sa 75h čistih uživancije.

Fico

Rado ću bit "pravi gamer" snob i otvoreno pljuvat po takvom načinu "igranja" (nitko me neće uvjerit da gušta u tim sranjima od igara, pa makar i samo radi zvuka iskakanja trofeja).

Još ako ću vidjet "argument" da se u tim igrama "redovito pronađe podosta indie dragulja na koje se potroše sati uživanja i guštanja", onda će mi tek past mrak na oči.

Tuhy Ja ću se samo vratiti na svoje, a to je da tko uživa kako god da igra, nek dere. To što ja ili ti mislimo da to nema smisla je naše stajalište, a velim, govoriti nekome da nešto radi krivo ili da propušta je malo bezveze, jer meni je zabavno sjedit 4h i svirat 4 tona i vježbat ljestvicu uz to, a tebi to možda znači da propuštam pravu stvar. Sve je to individualno. Ako netko gušta da je 70. u svijetu, itekako ima svoju zabavu u toj misiji. Jest da to vuče puno odricanja, ali to je nekome zabava. Ti recimo cjepaš drva sa strojem, za mene to znači da propuštaš AAA iskustvo u cjepanju drva kao pravi muškarac 😃

Da se razumijemo, meni isto nemaju smisla te kratke igre kojima je cilj platina, a samim time i platine, ljestvice i sve vezano nema nekog smisla. Zato to radim zbog sebe i onog što me uveseljava, kakva god to zabava bila.

Tzereen Ja vjerujem da je svaka osoba individualac i da među onima koji skupljaju platine ima onih koji uživaju u samom igranju i onih koji ne uživaju, već to rade radi same brojke. Pokušava se svesti toliko raširen hobi na jako uske grupe da jednostavno nema smisla.

Tuhy Postavljaš smjernice prema tome kako bi netko trebao igrati i što bi trebao igrati. Možda je nekome igrati ko ona majoneza zabavno jer je skroz glupo i besmisleno pa je toj osobi smiješno. I to je zabava. Ovo je ista razina kao kad "git gud" ekipa krene prigovarati da netko ne igra Elden Ring kako spada ako ne napada gol, prije toga si iskopa oči, da slučajno ne vidi kroz povez, i onda igra samo po zvuku i obavezno 2H melee.

Fico Ovo je ista razina kao kad "git gud" ekipa krene prigovarati da netko ne igra Elden Ring kako spada ako ne napada gol, prije toga si iskopa oči, da slučajno ne vidi kroz povez, i onda igra samo po zvuku i obavezno 2H melee.

Git good bro!

Ovo nije široka grupa ljudi.

Postoji tona trophy huntera, ali ovo nema veze sa trophy huntingom.

Izlaskom PS5 platine su mi izgubile smisao, neobjašnjivo ali je tako.
                  Od svojih 109 platina nemam niti jednu osvojenu na PSpetici, to sve govori.
                  A kako sam nekada guštao i sakupljao sličice osvojenih platinastih trofeja, te se raspravljalo koja igra ima najljepšu platinu, uhh. Ostala je samo ova mala kolekcija kao podsjetnik na te dane 🙁

Ah, platine. Volim ih sve, i komonaste i ultra rareaste. Ako nije platina, ne računa se. Još samo oko 1000 i bit ću najbolji ikad na PSN-u.