Ajme kakav sam tekst napisao i onda stisnem F5 jer je sa strane neka prašina bila :(
Video koji je Yakuza stavio:
Ne bih htio stavljati sve u spoiler da ne uništi formu posta, ali eto za sve koji još nisu gledali:
SPOILER ALERT
Luke - Kao što rekoh, Hamill ima neke dobre ideje kak Luke treba funkcionirati, ali kritike koje ja vidim se svode na "to nije Luke, my childhood is ruined". Činjenica je da ovo nije film o Lukeu i ljudi su zbog toga ljuti (više o njemu dolje).
Phasma - Yup. Kad su rekli da je Phasma Boba Fett ove trilogije nisu se šalili. Sreća pa postoji šansa da je vrate u IX jer Finn inače gubi smisao i nema svoj osobni konflikt za film, a onda su ga trebali i ubit jer realno izvan tog rebel strotrooper plota nije nešto prezanimljiv.
Komedija - Komedija nije Star Wars? I onda ti ljepo kaže da je jako treško odredit koja komedija JE Star Wars.
Kakve su ovo gluposti. Kritika na komediju je danas postala apsolutno must have ako se išta piše o filmu. Comedic relief je uvijek bio dio filmova i sad najedamput je hrpa ljudi skužila za pojam "out of place" i sad je najedamput u svim "nerd" filmovima humor "out of place".
*Snoke bez backstorya - Emperor je bio sjajno opisan u originalnoj trilogiji. Tak su to trebali napravit.
Šalu na stranu. Ovo je očiti primjer nepostojanja imalo inteligencije u glavama nekih ljudi.
Roditelji od Rey - ajmo pljuvat jer film nije fanservice i žalit se kaj nisu svi novi likovi djeca starih likova i Rey mora bit Skywalker jer ljudi inače nemogu shvatit kak može bez treninga koristit silu iako je čitava poanta ove trilogije da se pokaže kak sila nije ekskluzivna za Jedi red, nešto kaj je naš ljubljeni extended universe 400 puta stavio u prvi plan i svejedno ga obožavamo.
Ova slika iz videa je savršeni primjer Kako ne gledat filmove:
Ljudi nemojte radit liste kaj očekujete jer onda ispada svaka novost loša.
*Kako je Maz nabavila Lukeov Lightsaber - Znači objašenjo mi je, ali opet ću pljuvat jer nije u filmu eksplicitno rečeno. I ne kužim zašto je ovo u videu. Ovo je stavka za Force Awakens, a ne Last jedi.
*Knights of Ren - mislim da se sa njima sprema nešto jebeno za epizodu IX. Čak i ako ne, nebitno je. Zna se tko su oni i ne vidim zašto bi morali uopće bit živi sad.
Možda su poginuli ili ih je Kylo ubio po starom Sith principu.
*Leteća Leia - vizualno da, scena je malo cringy, ali totalno obajašnjeno i podkrijepljeno u Star Wars canonu.
Lukeova smrt - očito je da je njegovu smrt uzrokovao napor od Force projectiona na toj razini.
Zašto bi Kylo samo onak nonšalantno spomenuo da bi Rey ubilo da ih ona spaja dok onak pričaju?
Force Projection na onoj razini kojoj je Luke prikazao u filmu dafinitivno nije laka stvar, a pogotovo ne za lika koji je proveo nekoliko godina totalno odvojen od sile.
Baš to i povečava njegovu žrtvu. Postao je simbol nade i nit vodilja za novi Rebellion jer se žrtvovao da ga spasi.
E sad nedvojbeno bi bilo više kul da je stvarno bio tamo i deflectao te blastere od AT-ATova i umro u borbi sa Kylom kao Obi-Wan u borbi sa Vaderom.
A meni je ovo fora jer je baš pokazao tu svoju nadmoć u sili. I sama smrt je odrađena maestralno na taj način. Dobili smo dva sunca koja su totalni Tattooine moment koji Luke zaslužuje.
A žaljenje kaj je uopće umro je glupo jer ovo nije film o njemu i to je dosta da opravda tu odluku redatelja.
Fin i Rose plotline - E tu je stvar drugačija i tu razumijem kritike. Taj plotline je veliki comedic relief i činjenica je da svaki kvalitetan film ima nešto takvo.
Osobno nemam problema sa tim djelom i mislim da nije besmislen i ima bitne posljedice jer postavlja temelje za novi rebellion sa klincima i svim tim, ali ok, način na koji je to napravljeno je nekom sjeo, a nekom nije.
Ujedno je i jedan kompaktan i robustan nod Prequel trilogiji koja ipak po mom mišljenju zaslužuje malo kredita, ali u to bi ušao u nekoj drugoj raspravi.
Ovaj dio kako kome.
E sad da objasnim ove zvijezdice prije nekih stavki.
*Star Wars je zamišljen u epizodnom formatu i to je još davno govorio Lucas. Taj format nas stavlja direktno u radnju bez ikakvih objašnjavanja i pretjeranog backstorya.
Hrpa stvari, kao što je Emperorov backstory nije bila poznata u vrijeme kad je originalna trilogija izlazila. Jako puno stvari koje znamo o originalnoj trilogiji, znamo iz prequela ili iz extended universea.
Hrpa stvari se dogodi između dva filma i zato postoji onaj ikonični Star Wars scroll na početku. Previously on Star Wars...
Pojašnjava neke osnove i nije tu da nam završi svaki plotline ili objasni zašto je nešto tako kako je.
Jedan film priča jednu priču i ostale stvari će biti opisane u stripovima, knjigama ili video igrama kao što je to i do sad bio slučaj.
To me ostavlja na kraju. Film nije baš promjenio situaciju dobro/zlo, ali je protresao kutiju i neke stvari su drugačije.
Epizoda IX po meni mora napraviti timeskip. I to nekih pet do deset godina. Tek onda bi se mogle vidjeti prave posljedice The Last Jedia.
Eto nadam se da nisam bio bezobrazan il nešto. Pokušao sam najbolje kaj mogu kontrirat kritikama koje smatram neutemeljenim, a one koje smatram utemeljenim sam napisao i zašto se možda slažem.