Heat budući da je tako ja bih slagao oko x570 i 5800x, pa prodao kad dođe 7000 serija ili oko 590 i neke i5 ili i7 serije sa DDR 5, i ne bih onda uopće išao na Ryzen. Onda čak radije i7. Jedino ti je trenutno velika mana cijena DDR 5 memorije, ali ako ti se da pričekati da padne cijena, taman bi se mogla unormaliti i cijena grafa, pa je sve muhe jednim udarcem. Ovdje pričam o 4k 100-120 fps konfiguracijama.

wooddiebone 90% gamera je nebitno jel imaju matičnu od 800 kuna ili od 1500.
Većinu featurea neće koristit.
Nebitno im je i da imaju matičnu od 400 kuna ako je bar osrednje kvalitete.

Budući se od svih komponenti najmanje (nimalo) ne razumijem u matične, ako mozes napisati koje su to mogućnosti?

Također, pitanje za sve - Jesu li Asus ROG matične stvaro toliko kvalitetne kao što ih se predstavlja ili se za te novce može uzeti nešto još bolje?

Ovisi za koju namjenu, ja tražim bluetooth i wifi, da dobro podržava CPU i memoriju a to košta.

Iako me overclocking uopće ne zanima.
Nema ni potrebe za 4K kad je CPU na 20% iskorištenosti i to ako.
Možda se varam?

GPU isto tak undervoltam radije uz custom fan curve radi stabilnog i kontinuiranog boosta. Za tih 5 frejma overclocking se ne isplati.
Druga stvar ko ima custom waterloop i top OC serije grafičkih uz custom EVGA bios na 500W(za RTX 3090) onda ga potegne.

pravednik onda razmisli o kombinaciji x570 tuf Wi-Fi 6, 5800x, 32gb (2*16) rama sa 3600 c16 i 3070ti koju si spomenuo. Procesor na aio i miran si. Ako ubodeš tuf verziju grafičke još bolje, jer daju dosta lijep stabilni clock.

@fensisuperstar
    @Kaiserus

Koja je razlika između ovih diskova na Ekupi? Samsung 980 Pro 1TB

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Gaming-komponente/Gaming-tvrdi-diskovi/SSD-disk-Samsung-980-PRO-1TB-M-2-2280-PCIe-4-0-x4-NVMe%2C-MZ-V8P1T0BW/p/EK000411085

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Tvrdi-diskovi/SSD/SSD-disk-Samsung-1TB-980-PRO-M-2-NVMe/p/EK000388151

Jedan je 20 skuplji????
    Jedino je taj kod drugačiji sa EK....

Edit

Uzeo ovaj skuplji sa kodom, taj je i po recenzijama bio pa valjda jeste ok.

Uzeo još ovo

NZXT H710i kućište
    Patriot Viper Steel DDR4 2x8 GB
    4400Mhz CL19, to bi spustio na 3600 CL14, CL16
    Piše da ide na toliko jer je Samsung B-die
    Ryzen 7 5800X
    Samsung 980 Pro 1TB NvMe

Ako sam pogriješio recite da javim izmjene u trgovinu ili storno nečega.
    Imam vremena do 10. 02. kada šalju.

Malo me jebe kućište, vjerojatno sam mogao i jeftinije uzeti a opet ovi za 300-600 kn su smeće. Po izradi i izgledu.
    Neću komponente stavljati u škart i ipak se kućište kupuje na duge staze.
    Pošto sam dust freak bilo je bitno da ima filtere, makar manji airflow.
    Tak i tak neću overclockati.
    Također podržava 2x360mm radijatore, sa EK AIO 360mm planiram hladiti procesor. Uz horizontalni klasik podržava i vertikalni GPU mount ako poželim jednom.
    Ima staklo za vidljivost komponenti.
    Bijelo je.
    Stražnji panel je izdubljen radi protoka zraka i boljeg slaganja kablova.

Memorija...
    Znam @Kaiserus tu sam možda usrao.
    Moram naći hoće li biti kompatibilna sa X570 taichi ili Asus Gaming E.
    Po netu vidim da ljudi spuštaju na 3600Mhz CL14.

SSD, pa ono. 980Pro je top i best buy.
    Mislio sam uzeti Seagate Firecuda 530 pošto je "noviji" tech i mrvicu brži ali to nitko neće ni primijetiti a cijena jeste veća.
    Nekak imam i više povjerenja u Samsung kao pionire memorije, vostalom imaju svoj custom kontroler.

@wooddiebone

Kaj veliš na kućište?

pravednik nemam pojma. mozda jedan ima veći cache. bacam bombe sad. kasnoi je. Trebao bi zvati i pitati. Mislim da su to isti proizvodi ali netko nije dobro editiroao ili obrisao stari entry.

pravednik Kaj veliš na kućište?

H710 je meni estetski vrh PC kučišta.
        Samo čekam ispriku da uzmem bijeli.
        Preveliko je za moje potrebe, ali je jedino takvo kućište koje s gornje strane nema vidljiv grill nego je i gornja i prednja strana savršeno ravna.
        Moglo bi imati malo bolju zvučnu izolaciju.

fensisuperstar Isti su diskovi samo ovom jednom piše koje je sučelje u punom nazivu

pravednik probaj uzeti 32GB 2x16 gb ram, jučer čitam da neke igre počinju najavljivati (ono di tučeš demone u japanu u prvom licu) 12 GB minimum. Ne znam koliko bi novac spreman bio izdvojit za rame, ali evo ovako ti stavim par opcija koje bih ja uzeo

https://www.caseking.de/corsair-vengeance-rgb-pro-schwarz-ddr4-3600-cl18-32-gb-dual-kit-mecs-405.html

Ovo cu 3600 c18 rami od 170e, 32 GB modul.

https://www.caseking.de/corsair-vengeance-rgb-rt-ddr4-3600-cl16-32-gb-dual-kit-schwarz-mecs-463.html

Ovo su ti 3600 c16 rami za 190e

https://www.caseking.de/g.skill-trident-z-neo-ddr4-3200-cl14-32-gb-dual-kit-megs-193.html

Ovo su ti moji rami koje imam u kompu

https://www.amazon.com/dp/B083TSLDF2?tag=drtechreviews0c-20&th=1

crucial balistix kao budget opcija

Evo ti brzi članak koji sažima dosta ok to da svi mogu razumjeti

https://www.drtechreviews.com/rams/best-ram-for-ryzen-7-5800x/

Uglavnom, moja preporuka je 32 GB za rame u 2x16 GB konfiguraciji. 3600 c18 i dalje je dobar timing, samo nemoj šediti na ramu baš ono ekstremno i najosnovnije uzimati. Ako je misliš spuštati, a da ti se zezati oko toga, napravi slobodno.

EK AIO je super, jedan od top tri (druga tva su ti Artics i Lian li Gallahad 360) AIO-a, samo nemoj davati više od 1200 kn za njega, baci oko i na ova druga dva.
        SSd imam isti kao i ti, doduše 512 GB verziju, jer nisam imao blage da to nije neki kapacitet više, tako da ću si ubaciti još jedan od 1TB. Storage ću poslje širiti serijom 860 evo ili tako nečim od 2TB

fensisuperstar Nisam ga htio ubiti u pojam sa ramima od 300e i pokrenuti diskusiju o tome kako to "ne znači ništa" za igre i kako je to "samo 2 FPS-a" i takve stvari. Daj mu ti neke RAM-e onda da se ne muči čovjek.

Sad ili mu nađi rame sa 16-16-16-32 ili tako nešto za do 200e ili neka si uzme nešto slabije, ali da ima pristojne latencije. Ja ne znam za takve rame, budući da, eto ne kompenziram sa njima. Ja sam kompenzirao sa SSD-om, pa sad nas čeka u skorije vrijeme ugradnja novog...

Kaiserus

@fensisuperstar

1.Uff, vrh rami ali koliko ima smisla za 4K gaming? Zaista ima razlike?

2.Nije li priča da AMD voli i visoku frekvenciju RAM-a?

1. Pošto su ovi koje sam uzeo CL19 4400Mhz mogu ih spustiti na CL14?
              Google kaže da mogu, neki su uspjeli na 3600Mhz CL14.

pravednik nemoj kupovati asrock.
              to su ovi. ok to je sasvim ok ram 😃 ali 16 giga rama. tu je problem. Stvar je da ako staviš još 2 keksa iz istog pakiranja neće ti raditi dobro kao oni koji su u pakiranju od 4. Uzmi 2x16 radije. moja preporuka btw. 32 giga rama je futureproof
              https://www.instar-informatika.hr/memorija-patriot-viper-steel-4400mhz-16gb-2x8gb-cl19/pat-vs416g440k-16g/product/

fensisuperstar

Da to je taj RAM.
                Zakaj?
                AMD ne voli sve slotove pune za memoriju?

Odnosno quad channel?

Zašto ne Asrock?

@Kaiserus mi preporučio. Vostalom moram baš X570 TAICHI.
                ZAŠTO?

Želim onboard Wifi plus bluetooth 5.2.
                Jedino Taichi ima bluetooth.
                Asus Rog Strix E gaming nema
                Asus TUF Gaming plus wifi nema.

Ne volim kupovati adaptere i stickove.
                Navodno je i bolja latencija tj. odziv kada bluetooth direkt bude na matičnoj i povežem kontroler.

Ovak mora iti stick u USB.

@pravednik pogledaj koliko kosta b550 aorus master

pravednik AMD ne voli sve slotove pune za memoriju?

ima razlike u pakiranju od 4 i pakiranju od 2. plus pokazano sa dobrim timingsima i dual rankom 2 rama radi bolje od 4 kad stavljaš sinhrone timingse za infinity fabric u biosu.

pravednik Zašto ne Asrock?

postali su kaljavi u zadnje vrijeme.

i mean ako baš moraš imati wifi https://laptopi.hr/proizvod/asus-m2cnvi-wifi-card-intel-wi-fi-6-ax201-2-4ghz-5ghz-wifi-bluetooth-5-2-m-2/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click i bluetut udariš jednu karticu u M2 😃 mislim

fensisuperstar ako staviš još 2 keksa iz istog pakiranja neće ti raditi dobro kao oni koji su u pakiranju od 4.

Misliš da je stvarno tolko velika razlika?
                    To da kit bolje radi od dva odvojena stika je mit.
                    Radi se samo o garanciji da kit radi zajedno savršeno.
                    Ako uzmeš dva ista DDR4 stika odvojeno i ugradiš ih pravilno u PC, šansa da oni ne rade savršeno zajedno je manja od minimalne.

Inače bi Threadripper i Xeon workstationi morali bit svi sa kitovima od 8 ili 16 stikova, a to je apsurdno.

Ne gubiš ništa stavljanjem dva odvojena kita ili stika u PC, pogotovo ako trebaš više memorije.
                    4x kitovi su kod nas užasno rijetki tako da si kupiš 2x8GB kit i kasnije uredno možeš dodat još jedan isti bez ikakve grižnje savijesti ili brige da si jebeš performanse.

wooddiebone To da kit bolje radi od dva odvojena stika je mit.
                      Radi se samo o garanciji da kit radi zajedno savršeno.

Samo sam te čekao. Druže ja sam žrtva tog istog. Ok? Ja sam kupio 2x8 najboljeg rama i kad sam uzeo isti ram nisam mogao stabilno drzati amdov XMP. Stoga me nemoj jebati. Sjećam se da sam ih pitao lijepo, dal ste sigurni da će raditi sve kako treba. Da da, bitno da je isti model rama, ista firma. Aha. zato sam im vratio ram unutar 2 dana. Ja ne pričam da ram neće radit nego da ima dobra šansa da ram neće radit stabilno na xmpu. Poanta je, ram koji ima @Kaiserus kad staviš još 2 u quadu ne radi ni priblizno dobro (i to su nam rekli švabe overclockeri koji su savjetovali da ne uzimamo još jedan kit od 2x16 ako želimo imati godlike timingse), ali imaš drugi kit od 4 koji je baždaren da radi stabilno. I nemoj uspoređivati threadrippera. Oš tamo clockati ram? Aj ne pričaš gluposti. Imaš video, sa dokazima o tome što pričam, da su 2 kita bolja od 4 na ryzenu ako možeš birati kad ih podesiš da rade 1:1 sinhrono. Znači Ja tebi drugo ne mogu objasniti više. To nije mit, to je dokaz. Doslovno brojka koja ti kaze:"IT WORKS BETTER BRO". Ti si na intelu. Kako radi ram na intelu, i don't give a fuck, ali na amdu radi tako.

i dalje se grohotom smijem jer usporđuješ non-ecc sa ecc memorijom. Woodie, wtf? To je kao da uspoređuješ enterprise ssdove sa običnim ili tžv sa vlakom koji ide za srbiju iz hrvatske.

@pravednik ako uzmeš b550 aorus master onda dobiješ i antenu i bt5 podržava ako se ne varam. Mislim iako je to b550 ploča to ti je premium quality. Zapravo sam totalno zaboravio na nju. Ali košta jebiga 2 soma kuna. Ali jebe kevu.

btw sad si ja razmisljam. Pa rog x570 sa wifi antenom podrzava bt.

Jeboga fensi doslovno možeš guglat problem i nećeš nać nijedan primjer gdje netko govori da se ne smije uparivat dva kita.
                        Doslovno će ti svi reć da problema u 99% slučajeva neće biti ako koristiš dva ista kita sa istim product numberom.
                        Šanse da XMP neće radit jesu veće na bržim stikovima, brži stikovi se vrte na frekvencijama blizu maksimuma čipa i ako jedan od stikova nemre držat tu frekvenciju, XMP će failati.
                        To je još uvijek vrlo mala šansa da će se dogodit. Skoro jednaka onoj da ti stigne neispravan RAM stik.

Ja osobno bi isto išao sa kitom nego single stik ili dva odvojena kita, svaka odluka koja ti smanjuje šanse za problemima se mora iskoristit, ali kao što rekoh 4x kitovi su kod nas poprilično rijetki, a memoriju možeš lako vratiti u dućan ako nije ono kaj trebaš.
                        Po meni, dva identična 2x8GB kita se definitivno isplati uzeti ako ne nalaziš 4x8GB kit memorije koju želiš.
                        Sigurno bolje nego uzeti 2x8GB i niti ne probati.
                        Lovu uvijek možeš dobit nazad.

fensisuperstar usporđuješ non-ecc sa ecc memorijom

Threadripper se ne koristi samo sa ECC memorijom.