@fensisuperstar
@Kaiserus
@chono

Ovako. RTX 3070ti bude poručena iz švabije. Još se mislim dal roknem mjesto nje RTX 3060ti za 5400kn?
Igrao bi na 4K i mnoge optimizirane igre uz DLSS idu preko 60 frejma tak da i 3060ti ima lufta. Razlika u nativnoj rezi je 15-20 frejma.

5400 kn 3060 ti vs. 7500 kn za 3070ti?

3080,3080ti me opće ne zanimaju jer su cijene DUPLE kao i POTROŠNJA za 15 frejma razlike. Radije smanjim koju postavku.

Ova 3060 u laptopu mi ostvaruje jebačke performanse na 4K iako nikako 60 frejma osim na medium low no opet uz DLSS i bolji ray tracing miljama ispred PS5.

2.Procesor...
Razbijam glavu 7 dana.
Neki cheap old gen uz matičnu i memoriju ili ipak 5800X plus AsRock Taichi?

Na 4K nema neke razlike.
11400, 12400f, 5600X, 5800X svi neki isto rang osim cijene.
12400f na Ekupi je sad 1350 kn uz kod za popust. Nema jeftinije.
No onda trebam matičnu skupu?
(Mada je i X570 taichi skupa)
Matična mora imati wifi i bluetooth obavezno.

Zašto se mislim za CPU?
Mislim zamijeniti čim postane dostupan AM5 i ryzen 7000 pa gledam razumno da ne trošim previše a opet da bude dobra konfiguracija za 4K bez trzaja, stuttera, iznenadnih niskih frejma itd.

Ako uzmem 1200f tada imam podršku za DDR5 i PCe 5.0 u startu. Kod Intela netrebam prelaziti na novo.

3.Napajanje?
Seasonic focus titanium, platinum ili gold? 750W? Obavezno Seasonic?

pravednik Ovako 3070ti, 5800x, i mb ako nećeš Tai chi neka ti bude strix gaming E ili TUF wifi 6 obje x570 chipset ploče, visoke srednje klase. ja osobno imam kombinaciju x570 gamig e, 5900x i 3080. Rami c16 3600 ili c14 3600. Osobno sam uzeo c14 3200 ali su tridentz neo i sa ovom pločom su stabilni na 1,35 3800 sa c14, ni ja nisam vjerovao, ali niti probavao, dok postoje video tutoriuali o tome. Ali to je moj entuzijazam već i sam se suzdržavam da ih ne dižem, jer mi ne treba, a prostrora imam. X570 ploča i 5800x je sasvim ok konfa i daje ti prostora da mirno čekaš dok se novi ryzeni ne smire sa cijenom i onda lako prodaš 5800x i dodaš koliko ti još treba. Mislim da će x570 tražiti samo bios update, ali provjeri prvo, jer stvarno nisam siguran

Kaiserus

Ok, znači nikako intel 12400f ?
      I strikno x570 chipset za ryzena?
      Ostali imaju problema?
      Zaboravio sam napisati da nebi klokao CPU, čak ga blago undervoltao kao i GPU.

pravednik B550 su svakako jednako skupe i imaju premalo USB utora, ostalo nebitno, osim ako ne misliš stavljati 2 ili više Gen 4 SSD-a. Prednost - nema chipset ventilatora.

Heat

Nebitno je meni usb 3.0 3.2 itd.
          Usb tak i tak koristim za instal windowsa i to je to.

Mislim staviti 2x samsung 980 pro u raid 0.

pravednik Nije striktno, nego si rekao da biš mjenjao sa 7000 srijom kad izađe, a x570 ti je chipset koji će vrlo vjerojatno podržavati tu generaciju. Iako kupiti nešto sad i gledati prema upgradeu za generaciju koja će optimalno raditi sa DDR5 memorijom je po meni žurba. Ako si stvarno naumio nešto tako moj prijedlog ti je da se strpiš općenito i uštediš još novca, pa kad izađe serija 7000 kupiš sve kako treba. S time da ti je to 2 godine čekanja sigurno. Ili si sastavi dobru konfiguraciju sada oko 5800x i budi miran tri godine, pa prodaj i mjenjaj komletno sve. Što se intela tiče bilo šta od 12 gneracije ispod i5 sa oznakom K nebih ni uzimao, i opet u kombinaciji sa DDR5, s time da uzmi u obzir gaming benchmarke koji ne odskaču baš u desktop konfiguracijama u odnosu na ryzen 5000

Napominjem još jednom da je ovo tema isključivo za preporuke i međusobno pomaganje u slaganju PC konfiguracija forumaša. I to sa Serious tagom.

Znači nema memova, gifova i videa koji nemaju veze s opisanim u prvoj rečenici. Za to imate druge teme.

Kaiserus Sljedeću Ryzen seriju dolazi novi AM5 socket, više nema pinova na procesorima. X570 je završio priču, još 5800X3D izlazi i to je to.

Heat budući da je tako ja bih slagao oko x570 i 5800x, pa prodao kad dođe 7000 serija ili oko 590 i neke i5 ili i7 serije sa DDR 5, i ne bih onda uopće išao na Ryzen. Onda čak radije i7. Jedino ti je trenutno velika mana cijena DDR 5 memorije, ali ako ti se da pričekati da padne cijena, taman bi se mogla unormaliti i cijena grafa, pa je sve muhe jednim udarcem. Ovdje pričam o 4k 100-120 fps konfiguracijama.

wooddiebone 90% gamera je nebitno jel imaju matičnu od 800 kuna ili od 1500.
              Većinu featurea neće koristit.
              Nebitno im je i da imaju matičnu od 400 kuna ako je bar osrednje kvalitete.

Budući se od svih komponenti najmanje (nimalo) ne razumijem u matične, ako mozes napisati koje su to mogućnosti?

Također, pitanje za sve - Jesu li Asus ROG matične stvaro toliko kvalitetne kao što ih se predstavlja ili se za te novce može uzeti nešto još bolje?

Ovisi za koju namjenu, ja tražim bluetooth i wifi, da dobro podržava CPU i memoriju a to košta.

Iako me overclocking uopće ne zanima.
              Nema ni potrebe za 4K kad je CPU na 20% iskorištenosti i to ako.
              Možda se varam?

GPU isto tak undervoltam radije uz custom fan curve radi stabilnog i kontinuiranog boosta. Za tih 5 frejma overclocking se ne isplati.
              Druga stvar ko ima custom waterloop i top OC serije grafičkih uz custom EVGA bios na 500W(za RTX 3090) onda ga potegne.

pravednik onda razmisli o kombinaciji x570 tuf Wi-Fi 6, 5800x, 32gb (2*16) rama sa 3600 c16 i 3070ti koju si spomenuo. Procesor na aio i miran si. Ako ubodeš tuf verziju grafičke još bolje, jer daju dosta lijep stabilni clock.

@fensisuperstar
                @Kaiserus

Koja je razlika između ovih diskova na Ekupi? Samsung 980 Pro 1TB

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Gaming-komponente/Gaming-tvrdi-diskovi/SSD-disk-Samsung-980-PRO-1TB-M-2-2280-PCIe-4-0-x4-NVMe%2C-MZ-V8P1T0BW/p/EK000411085

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Ra%C4%8Dunalne-komponente/Tvrdi-diskovi/SSD/SSD-disk-Samsung-1TB-980-PRO-M-2-NVMe/p/EK000388151

Jedan je 20 skuplji????
                Jedino je taj kod drugačiji sa EK....

Edit

Uzeo ovaj skuplji sa kodom, taj je i po recenzijama bio pa valjda jeste ok.

Uzeo još ovo

NZXT H710i kućište
                Patriot Viper Steel DDR4 2x8 GB
                4400Mhz CL19, to bi spustio na 3600 CL14, CL16
                Piše da ide na toliko jer je Samsung B-die
                Ryzen 7 5800X
                Samsung 980 Pro 1TB NvMe

Ako sam pogriješio recite da javim izmjene u trgovinu ili storno nečega.
                Imam vremena do 10. 02. kada šalju.

Malo me jebe kućište, vjerojatno sam mogao i jeftinije uzeti a opet ovi za 300-600 kn su smeće. Po izradi i izgledu.
                Neću komponente stavljati u škart i ipak se kućište kupuje na duge staze.
                Pošto sam dust freak bilo je bitno da ima filtere, makar manji airflow.
                Tak i tak neću overclockati.
                Također podržava 2x360mm radijatore, sa EK AIO 360mm planiram hladiti procesor. Uz horizontalni klasik podržava i vertikalni GPU mount ako poželim jednom.
                Ima staklo za vidljivost komponenti.
                Bijelo je.
                Stražnji panel je izdubljen radi protoka zraka i boljeg slaganja kablova.

Memorija...
                Znam @Kaiserus tu sam možda usrao.
                Moram naći hoće li biti kompatibilna sa X570 taichi ili Asus Gaming E.
                Po netu vidim da ljudi spuštaju na 3600Mhz CL14.

SSD, pa ono. 980Pro je top i best buy.
                Mislio sam uzeti Seagate Firecuda 530 pošto je "noviji" tech i mrvicu brži ali to nitko neće ni primijetiti a cijena jeste veća.
                Nekak imam i više povjerenja u Samsung kao pionire memorije, vostalom imaju svoj custom kontroler.

@wooddiebone

Kaj veliš na kućište?

pravednik nemam pojma. mozda jedan ima veći cache. bacam bombe sad. kasnoi je. Trebao bi zvati i pitati. Mislim da su to isti proizvodi ali netko nije dobro editiroao ili obrisao stari entry.

pravednik Kaj veliš na kućište?

H710 je meni estetski vrh PC kučišta.
                    Samo čekam ispriku da uzmem bijeli.
                    Preveliko je za moje potrebe, ali je jedino takvo kućište koje s gornje strane nema vidljiv grill nego je i gornja i prednja strana savršeno ravna.
                    Moglo bi imati malo bolju zvučnu izolaciju.

fensisuperstar Isti su diskovi samo ovom jednom piše koje je sučelje u punom nazivu

pravednik probaj uzeti 32GB 2x16 gb ram, jučer čitam da neke igre počinju najavljivati (ono di tučeš demone u japanu u prvom licu) 12 GB minimum. Ne znam koliko bi novac spreman bio izdvojit za rame, ali evo ovako ti stavim par opcija koje bih ja uzeo

https://www.caseking.de/corsair-vengeance-rgb-pro-schwarz-ddr4-3600-cl18-32-gb-dual-kit-mecs-405.html

Ovo cu 3600 c18 rami od 170e, 32 GB modul.

https://www.caseking.de/corsair-vengeance-rgb-rt-ddr4-3600-cl16-32-gb-dual-kit-schwarz-mecs-463.html

Ovo su ti 3600 c16 rami za 190e

https://www.caseking.de/g.skill-trident-z-neo-ddr4-3200-cl14-32-gb-dual-kit-megs-193.html

Ovo su ti moji rami koje imam u kompu

https://www.amazon.com/dp/B083TSLDF2?tag=drtechreviews0c-20&th=1

crucial balistix kao budget opcija

Evo ti brzi članak koji sažima dosta ok to da svi mogu razumjeti

https://www.drtechreviews.com/rams/best-ram-for-ryzen-7-5800x/

Uglavnom, moja preporuka je 32 GB za rame u 2x16 GB konfiguraciji. 3600 c18 i dalje je dobar timing, samo nemoj šediti na ramu baš ono ekstremno i najosnovnije uzimati. Ako je misliš spuštati, a da ti se zezati oko toga, napravi slobodno.

EK AIO je super, jedan od top tri (druga tva su ti Artics i Lian li Gallahad 360) AIO-a, samo nemoj davati više od 1200 kn za njega, baci oko i na ova druga dva.
                    SSd imam isti kao i ti, doduše 512 GB verziju, jer nisam imao blage da to nije neki kapacitet više, tako da ću si ubaciti još jedan od 1TB. Storage ću poslje širiti serijom 860 evo ili tako nečim od 2TB

fensisuperstar Nisam ga htio ubiti u pojam sa ramima od 300e i pokrenuti diskusiju o tome kako to "ne znači ništa" za igre i kako je to "samo 2 FPS-a" i takve stvari. Daj mu ti neke RAM-e onda da se ne muči čovjek.

Sad ili mu nađi rame sa 16-16-16-32 ili tako nešto za do 200e ili neka si uzme nešto slabije, ali da ima pristojne latencije. Ja ne znam za takve rame, budući da, eto ne kompenziram sa njima. Ja sam kompenzirao sa SSD-om, pa sad nas čeka u skorije vrijeme ugradnja novog...

Kaiserus

@fensisuperstar

1.Uff, vrh rami ali koliko ima smisla za 4K gaming? Zaista ima razlike?

2.Nije li priča da AMD voli i visoku frekvenciju RAM-a?

1. Pošto su ovi koje sam uzeo CL19 4400Mhz mogu ih spustiti na CL14?
                          Google kaže da mogu, neki su uspjeli na 3600Mhz CL14.