Pizza II
Slike takve pizze sam stavio u temi FFA: Food For All . Ovo je samo recept i način pripreme.
Ovo je drugi recept od mene za pravljenje pizze. Jednostavan način pravljenja koji mi se svidio jer je pizza u jednom danu gotova i spremna za klopu.
Sveukupno vrijeme rada je oko 2 h.
Sastojci:
-1 dcl toplog mlijeka
-260 g prosijanog oštrog brašna
-230 g prosijanog glatkog brašna
-1 čajna žlica soli
-2 dcl toplog mlijeka
-2 čajne žlice šećera
-42 g sviježeg kvasca (sa sviježim kvascem uvijek radim dizana tijesta)
-3 jušne žlice maslinovog ulja
-280 ml mlake vode (možda će biti dovoljno i manje od toga jer prethodno smo stavili smjesu kvasca koja je rijeđa, uglavnom da na kraju tijesto ne bude previše mljackavo)
Priprema:
U 2 dcl ugrijanog mlijeka stavi se izmrvljeni kvasac i 1 žličica šećera. Promiješa se i ostavi pokrivneo da kvasac nabubri.
Za to vrijeme prosijemo obje vrste brašna i stavimo žličicu soli i 3 žlice maslinovog ulja. Imamo već nabujali kvasac i sipamo ga u brašno i zamjesimo mekano tijesto.
Takvo tijesto prije negoli ga pokrijemo prozirnom folijom namažemo sa par kapi malinovog ulja. Tijesto neka miruje 1 h. Nakon 1 h vratimo se nabujalom tijestu i zamjesimo ga još sa malo oštrog brašna.
Postupak vjerojatno znate iz silnih videa na YT a to je da tijesto uvijek mjesimo tako da gornji dio tijesta uvijek bude gore, samo ga preklapamo nekoliko puta da što više upumpamo zraka.
Kada dobijemo super mekano prozračno tijesto, podjelimo ga na dvije kugle i ostavimo opet pokriveno da miruje i nadiže se oko 20 min. Nakon 20 min. tijesto obrađujemo na malo brašna i radimo pizzu.
I ovo je svima već poznata stvar ali napisat ću za svaki slučaj.
Od sredine tijesta nauljenim od maslinovog ulja rukama potiskujemo prema rubovima sve dok ne dobijemo željeni promjer a rubovi tijesta budu prozračni a ujedno će poslužit kao ogradica da se sastojci ne rastepu van površine.
Na pizzu idu sastojci po želji.
1 kugla tijesta za pizzu je dovoljna za 3-4 osobe.
Pizza se stavi u zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva i peće se oko 13 minuta. Ako volite reš pečenu koricu onda i dulje.