Pita od jabuka
Sastojci za prhko tijesto:
25 dag brašna (ja sam kombinirao oštro i glatko)
15 dag margarina
5 dag šećera
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
limunova korica
prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
1 kg jabuka (ja sam koristio 3 jabuke srednje veličine)
malo limunovog soka
6-8 dag šećera (zavisno o slatkoći jabuka a moje su bile slatke ko med i stavio otprilike 2 šake šećera)
cimet, vanilin šećer (ja stavio aromu vanilije 1 čepić, groždice.
Način pripreme:
Od brašna, margarina, šećera, jajeta, vrhnja, soli i limunove korice umijesite prhko tijesto i ostaviti ga pokrivenog sat vremena da odmori.
Nakon sat vremena tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Pošto je po tom receptu tijesto dosta mekano i teško ga je razvaljati do veličine pleha u kojem će se peći a da ne pukne, stoga taj prvi sloj tijesta u namašćenom plehu tapkajte prstima od sredine prema krajevima pleha dok ne dođete do rubova. Na takvo natapkano tijesto dodajte malo limunovog soka.
Zatim naribajte jabuke, možete ih i nožem nasjeći na ploškice, kockice ili kako već po želji. Na jabuke sipajte šećer, malo cimeta, vanilin šećera i groždice.
Drugi dio tijesta zamjesite sa još malo dodatnog brašna dok ne dobijete elastičniju i kompaktniju masu te razvaljajte otprilike po mjeri pleha i stavite ga na prvi dio tijesta i jabuka. Prije negoli stavite peći, sa vilicom ispikajte cijelu površinu.
Kolač se stavi peći u zagrijanu pećnicu i peće se 20 min. na 185 C što opet zavisi od pećnice koliko će se peći.
Kada se ispeće pospite ga šećerom u prahu i dobar vam tek!
(Tijesto je prhkije i finije ako se umijesi sa što manje dodatnog brašna.)
prije pećenja
pećena pita
sa posipanim šećerom u prahu
servirano za posluživanje.