Jučerašnji meni za ručak.
Tjestenina sa umakom od kelja i tikvica plus pohana piletina. (juha kao opcija)
Srednje veličine glavica kelja odvojimo četvrtinu i izreže se na trakice te se stave na blanširanje.
Za to vrijeme popržimo na ulju polovicu tikvice sa korom narezana na kockice, polovicu luka, 1 režanj češnjaka, pola žličice mljevene slatke paprike, malo papra, vegete i soli, ja sam još stavio i origana jer ga volim i stavljam gotovo u svako jelo sa umacima, saftovima a ponekad i u variva.
Kada se to sve poprži da se tikvica počne topiti pa se stavi kelj i još malo na tome protrlja, zatim stavimo čašu vode da se lagano još sve to prokrčka nekih pola sata do 40 minuta.
Dok se to pirja počnemo sa obradom pilećeg mesa. Piletinu, u mom slučaju boce i krila, boce malo zarežemo kod kosti i sve posolimo, popaprimo i stavimo malo ulja i dobro utrljamo u meso i ostavimo da se to još paca (marinira).
U drugoj zdijeli umutimo jedno jaje sa malo soli i mlijeka da dobimo na količini. Pripremimo još dva tanjura, jedan sa krušnim mrvicama a drugi sa oštrim brašnom. Količina zavisi o količini mesa pa se to otprilike odmjeri.
Meso najprije ubacimo na brašno zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice, (dovoljan je jedan postupak) i to stavimo u vruće ulje. Ja kad stavim u vruće ulje onda smanjim vatru da se lagano prži jer ne stavim puno ulja i u protivnom bi mi zagorio sloj za pohanje. Peće se malo dulje. Dok se to lagano peće stavio sam vodu da zakipi za tjesteninu, ja sam stavio mješanu kao obično.
Neka tjestenina se kuha dulje a neka krače ali čudo tehnike ima čak i podsjetnik sa zvučnom signalizacijom pa mi je to od velike pomoći samo treba sve dobro iskordinirati i nema problema.
Ako želite na većoj vatri (temp.) peći meso onda mora biti puno ulja da meso pliva na njemu.. Pečem na poklopljenoj tavi.
Za to vrijeme kad se meso ispeće, bit će gotov i kelj, da sva voda ispari i to je gotovo. Tjestenina samo što nije gotova, Kad se iskuha, procijedi se i stavi u umak od kelja i tikvica ili umak stavimo u tjesteninu, isti k. 😆.
Od ostataka smjese za pohanje sam ispekao deblji palačinak, na slici se vidi kao da je baš izgorila korica ali zbog manje okolne svijetlosti ispadne sve tamnije i podeblja tamnije teksture. Zbog mlijeka unutar smjese se brže lovi za tavu i brzo potamni gornji dio dok onaj tanki srednji sloj još skoro pa polusirov pogotovo ako su palačinke deblje.
(Zato kad inače pećem palačinke ne stavljam nikad mlijeko već vodu).
Prije toga se može poslužit neka juhica, ja sam je imao od komadića mesa i povrća, te kokošje kocke. To je sve!