Ovih dana sam porjesavao codexe i one field manualse iz kampanje.To me natjeralo da provedem jos vremena u singleplayeru pa sam vidio zasto je nekome ta kampanja ok i kako je kritici ispod radara proslo to da zapravo ne valja nista.Ne valja jebeni AI nikako i to bas na onaj nacin kojeg nemozes ignorirat.Igra sadrzi 2 pristupa gameplayu a to su akcija i stealth.U akciji nevalja nista jer kad malo zastanes i pogledas oko sebe npr dok si u tenku vidis kako se doslovno sudaraju prijateljski i neprijateljski NPC-evi.
Stalno se negdje komesaju cak nekad stanu u isti zaklon jedan pored drugog.Krenu ravno,pa zastanu,pa krenu nazad,uglavnm kaos i fail koji se nemoze zanemarit i ubija imerziju totalno.U stealthu jos gore jer si vise fokusiran na to i jos vise stignes vidjet tu katastrofu.Najprije je fail uopce stealth u battlefield ratnoj igri.Ajde da je jedna misija npr. kad padnes iz aviona pa sad trebas iza neprijateljske linije prosuljat se i spasit zivu glavu.Ili poput cod-ovih linearnih stealth misija.Ali ovo je stealth,na nacin da spotas,pa ih vidis kroz zidove a njihov AI je materijal mozda za montirati najsmjesniji video na youtubeu za ismijavanje umjetne inteligencjie.
Ti debili i kad gledaju u tebe ne vide te.Pa onda kad te opaze najprije im se puni onaj zuti krug,pa crveni pa onda i kad mu u mutavu glavu dode spoznaja da te primjetio i da bi mozda nesto trebao i napravit,njima je prva reakcija kao neki prepad.On se dva koraka unazad skoro spotakne i bude sokiran.I onda ili zapuca ili krene trazit prvi zaklon a to izgleda i vise nego komicno.Uzas zivi.A vrhunac svega toga je distrakcijja i ona cahura sa kojom to mozes radit.Znaci debil ide ravno na mene,zuta ikona mu se vec napuni i ja mu bacim cahuru iza leđa a on se okrene i ide gledat kao sta je to..MENTALNO!Kao da su hipnotizirani sa pokretima od robota ako mu bacim ljevo ode on ljevo,pa mu bacim desno a on ode desno.Katastrofa.A onda ako vas jedan od takvih primitivaca skuzi nekim cudom,onda to zna onaj na kraju mape bez da itko pukne metak ili da bude nekog zvuka.
To je taj uzas od AI-a u igri,to je samo jedna stvar,ali najbitnija i ta stvar stvara citavu sliku na ekranu i za mene ta kampanja ostaje takav fail da neznam sta ce je nadmasit.I steta,jer sve drugo je zapravo dobro.Tu je top grafika i zvuk.Ovo je prvi Battlefield koji nema razliku SP-a i Mp-a u grafici i destruckiji.Doslovo sve sta dotaknes se razbija jedino mozda ipak multiplayer graficki izgleda ljepse za nijansu i to je prvi slucaj u serijalu.Tu je i art koji cini igru atmosfericnom a radi se o obicnom ratnom shooteru.Te staze su tako ljepo dizajnirane,ulozeno je truda.Igrao sam sve moguce ratne igre ali ne pamtim ovako uvjerljivo prikazana bojista.Ima tu i detaljcica npr. ptice i stakori koji pretrcavaju blatom napunjene rovove.Tenk zapinje u blatu a samo blato je najbolje blato uz ono iz uncharteda.Na onih par misija u zoru,tocno osjetis kroz ekran atmosferu i prikaz hladnoce i jutarnjeg mraza dok se preko polja prostire maglica.Tu je i soundtrack koji sve to epski prati.Prije misija svaki uvod je ljepo odrađen,napisani su tekstovi i one ratne cinjenice iz povijesti.Price su solidne osim one gdje pobijes 1000 ljudi u oklopu i one gdje kao runner sam napadnes utvrdu.Zapravo sve price kao price su solidne ali nevolim one man army pristup nikako.
Vrhunske su i cut scene i to je bas jedna netipicno atmosfericna kampanja koja je po meni vjerodostojno prikazala taj prvi svjetski rat.Ali ubise je NEinteligencija,poneke nerealne misije i glupav otvoeni pristup misijama i gameplayu.Mrzim one finte sa sakupljanjem oruzja iz kutija postavljenih po mapi.Ili popnem se na vjetrenjacu i bas tamo me ceka sniper sa silencerom.
Sta se tice Multiplayera također rjesavajuci codexe proveo sam vremena na nekim stvarima koje inace nebi i za koje nisam ni znao da postoje.Sram me rec da je igra 3mjeseca skoro vani a ja sam evo tek ovih dana isprobao te behemothe onako kako treba bas na svim poicijama.I svaka im cast na tome.Bas se vidi da su ljudi ozbiljno sjeli za stol kad su odlucili levolution zamjeniti sa necim sta ce utjecat na bojiste ali da igrac ima kontrolu.Sa WW1 su skroz pogodili (cepelin,brod,vlak).Brod me odusevio.Kad sam na empire's edge opalio iz onog topa pa dobio 8 killova skoro sam uprljao gace.Ali ono najbtnije sta je za svaku pohvalu i ja im skidam kapu je balans.Te grdosije nisu OP i te grdosije nisu ni beskorisne.Svaki behemoth koji dode pomoc ekipi koja gubi ima tocno takvu ulogu da napravi ono sta bi bilo dovoljno.Nista previse i nista premalo.Naravno,sve ovisi o igracima koji upravljaju njima i koji mogu ne pokrenut vlak sa mrtve tocke pa onda sve propadne ali kad se koriste onako kako bi trebali to je cisto savrsentvo.
Za multiplayer nemam primjedbe,svakim danom i svakom novom rundom me odusevljava i iskopam nesto novo.A graficki mi je mozda cak igra za onu ELECTRONICUS-ovu temu comfy-ugodne video igre jer kad uđem na St.Quentin Scar dali po suncu dok zrake prodiru kroz krosnje onog zelenila ili dok kisa pada pa crnilo i sivilo blata uprlja cjelu mapu ne poznam vjerodostojniji prikaz atmosfere i rata iz tog razdoblja