Poštovani kolege,
evo jedna tema za ljubitelje onih story driven exploration igara ili kako ih popularno zovu walking simulator igre.
Moja prva igra tog tipa bila je Firewatch. Po mnogima i najbolja igra tog tipa tako da sam poslije toga imao velika očekivanja od svake sljedećeg igre u tom žanru. Firewatch mi je bio jedno fenomenalno iskustvo gdje me igra toliko uvukla u tu priču i odnos likova da sam imao osjećaj da to sve stvarno proživljavam. Kraj igre jest bio malo razočaravajuć, no svejedno mi igra kao cjelina ostaje u jako lijepom sjećanju.
Nakon Firewatch-a, kad sam vidio da mi je u igrama dobra priča dovoljna i da mi ne treba pucanje, vozanje ili ubijanje, krenuo sam u potragu za sličnim igrama. Odigrao sam What Remain of Edith Finch i moram priznati da me se priča nije dojmila. Možda ju nisam u potpunosti razumio, možda sam nešto drugo tražio u to vrijeme, ali eto, jednostavno mi se nije svidjela. Isti slučaj je i s The Vanishing of Ethan Carter, priču nisam u potpunosti razumio pogotovo zbog paranormalnih stvari i nikad mi nije sjela. Obje ove igre sam završio iako mi se nisu sviđale tokom igranja.
Od nekih igara sam i odustao, npr. The Stanley Parable u kojoj nisam vidio neki smisao niti mi se dalo prelaziti na različite načine 100 puta ispočetka. Na ovu listu ide i Everybody's Gone to the Rapture čija me priča isto nije dojmila i od koje sam odustao.
Nakon što sam se više puta razočarao u ovaj tip igara jer mi je Firewatch bio odličan, a sve ostalo meh, prestao sam igrati ovakve igre i vratio se uobičajenim igrama.
Sad, dosta godina nakon svega toga, naučio sam izrađivati video igre u Unity-u i mislio sam se, kao solo developer, baviti jednostavnim mobilnim igrama, ali sam vidio rezultate prodaja walking simulator igara koji su odlični i pokazuju da su te igre stvarno popularne + nekako mi se činilo da možda tako nešto, s takvim jednostavnim mehanikama ne bi trebalo biti pre velik zalogaj za mene pa mi je pala na pamet ideja zanimljive priče koja bi se u igri mogla ispričati pa sam krenuo pisati svoju priču + krenuo sam ponovno igrati takav tip igara čisto eto da se što bolje upoznam s tim žanrom, da vidim kako je tko ispričao priču, koje mehanike su koristili, level design itd.
Prvu koju sam odigrao je Gone Home. Igra u kojoj se vraćate kući nakon nekog vremena u inozemstvu i zateknete praznu kuću. Jako zanimljiva igra koja vas vuče da igrate dalje, da saznate što se dogodilo, gdje su svi i da otkrijete misteriju. Sljedeće sam krenuo s Dear Esther i ova igra, barem na samom početku, nema apsolutno nikakvih mehanika, doslovno samo hodate i usput se trigeraju snimke priče kad dođete na određeno mjesto i tjt. Takva igra je prodana u najmanje 200000 primjeraka što je nevjerojatno. Nisam je još odigrao, ne privlači me baš jer je hodanje sporo, grafika me baš odbija, nikakvih mehanika nema, nikakvog inspectanja itema, otvaranja vrata, ništa.. jedino mi priča na kraju može ispasti odlična pa da opravda tih 200000 prodanih primjeraka, ali to ćemo još vidjeti.
Na listi za odigrati (za sad) imam skoro 40 igara ovog žanra, a svako malo naletim na neku novu jer je more takvih igara na steam-u samo se jednostavno nisu probile i zapele su u moru takvih igara. Ono što prodaje ovakve igre je priča i zato se namjeravam stvarno potruditi oko priče i ništa ne počinjati dok to ne završim. Možda ovo na kraju i ispadne pre velik zalogaj za mene pa ne bude ništa od toga, ali ćemo probat pa šta bude.
Jedan odličan članak koji sam si davno spremio o ovakvim igarama: https://ffa.hr/gaming-kultura/kolumne/hodati-500-milja-pa-hodati-500-vise
Eto, ako imate kakav svoj komentar na neku igru ovog žanra, neku preporuku ili bilo što, slobodno pišite.