PLAYSTATION 5 I KAKO SAM DOŽIVIO VLASTITI EARLY ACCESS
PlayStation 5 i LG 4K NanoCell setup su samo pokazatelji da je među generacija konzole PS4 PRO zapravo uništila doživljaj i efekt next gen proizvoda

Danas sam imao priliku gotovo 5-6 sati u komadu uživati po prvi put u Playstation 5 kod frenda i isprobati igre poput WRC 9, COD Cold War i Spider-Mana Miles Moralesa. Iako sam naravno sretan što smo imali priliku imat poboljšanu verziju PS4 PRO i što smo se fino nauživali u performansama iste, slažem se oko logike i stava frenda da se tom istom konzolom zapravo smanjio taj efekt next gena i da nije isto kada smo s PS4 PRO-a došli na PS5 kako je nekome ko je prešao s launch PS4 konzole na peticu. Biranje između perfomance i qualitya me također nervira, jer to su zapravo PC postavke realno. Konzola bi uvijek trebala bit plug and play iskustvo i ovo je samo odgađanje najave da nam dolazi PS5 PRO. Ne sviđa mi se da moram sad birat između dobrog izgleda igre u 30 FPS-a i 60 FPS-a downgradane grafike. Baš me nervira to. Inače jako lijepo sučelje konzole i navigacija u istom je besprijekorno izvedena i vizualno, a pogotovo jednostavnošću.

Kontroler je prva jebena liga. WRC 9 tako dobar feeling ostavlja da je to strašno, savršeni povratak informacija u kontroler, točno se osjeti oversteer ili understeer i full pomaže zapravo pri kontroli, tj. upravljanju. Vrlo intuitivno riješnje su te vibracije i adaptivni triggeri. COD Cold War je faking revolucija igranja FPS-a na kontroler. Pored ovog fičra, igranje FPS-a s mišem i tipkovnicom je apsolutna prošlost. Način na koji se ponaša lijevi trigger u odnosu na desni je svijet za sebe i zapravo nešto najbolje od next gena što sam doživio. Miles Morales je faking čudo i usuđujem se reć najlijepša igra trenutno koja postoji na svim gaming platformama. Suludo dobar, kristalno čist prikaz na novo Nano Cell TV-u uz art design i vizualnu perverziju, gdje se točno vidi svaki dolar ulupljen u produkciju igre. Moja perspektiva je ta da nakon PS4 PRO ovo smatram korakom dalje, no kada bih usporedio ovu grafiku s PS3 rekao bih da je razlika 20 godina, a ne 7. Pomalo zastrašujuće izgleda taj Miles Morales na početku ove generacije. Jebeno surealno iskustvo je taj spomenuti setup. Nek se fokusiraju na najbolje vizuale i što bolju optimizaciju igara, a ne neke perfomance 120 FPS-a bullshitove koji jedino znače downgrade grafike.

Za kraj bih samo svima želio da vam svi primjerci rade besprijekorno i da što prije Sony počne štancat naslove koji će se vrtit u punom sjaju na vašim konzolama. Vjerujem da je developerima sve lakše raditi igre sa novijim tehonologijama pa se nadam da će zbog toga svi profitirati, jer limitiranost zapravo ne paše nikome. Što prije se počne rušiti barijera između kvalitete i performansi to bu nam svim bolje. Ja planiram tamo negdje pred travanj uzet konzolu, a još ću vidjet da li će to biti uz Magentu ili izravno iz dućana.

Ma i meni je totalna debilana biranje između modova
Pa jebote imali ste vrimena i tribalo je odma biti 60 i 4k a ne u posranih 30 i bolja grafika.
Tko god je probao 60 pa 30 mislin da 30 nece odabrati nikad jer igleda koda se igra nedovrsena igra.

Sad ili ce uspiti u budcosti izvuci iz konzole 60 i 4k ili cemo cekati ps5 pro, ja bi rade da san ps5 ceka jos godinu pa dobija potpunu konzolu

Miro
    Zašto je "debilana" mogućnost da biras 60 i 30?

Pa ako želite napucanu grafu, uzmite 30, ali realno ludi ste ako ne idete s 60, ako su razlike relativno minimalne prirode poput Soulsa koji i dalje izgledaju bolesno i u 60.

Nexus
      A kako nije debilana, pa te stvari smo birali još na ps4 pro i onda slušamo cilo vrime da dolazi ps5 koji gura 60 u 4k i što smo dobili dobili smo kurac.
      Dobili smo stroj koji ili još ne kužu kako izvući sve iz njega a cilo vrime se trubi kako je lagano na njemu raditi igre bla bla bla ili smo dobili stroj koji je slab...prije da smo dobili ovo drugo.

Ponavljan ili bi čekao ili platio više da ne biram nego da dobijem ono što su najavljivali, a očito je da ču to morati platiti opet ali pod imenom ps5 pro za nekih 2 3 godine

Ovo od tebe Miro nisam očekivao.
      Uvijek sam te smatrao ps fenbojem.
      Bas pozitivno iznenađenje.

pravednik
        ps fenboj sam uvik bija i uvik ču biti ali iči trubiti da je nešto super ako nije mi nema nekog smisla.
        Do sad kad se kupila konzola uvik se zvalo nekoga dođi vidi kako ovo bolesno izgleda gledaj ovaj skok, a što je sad?
        Evo reći ču na svom primjeru ako pokazujem konzolu upalim Astro dam joystick u ruke i pokazem kako radi i svi kažu super onda pokažem kako se brzo igra kad se pokrene igra i to je to.
        Kurčimo se joystickom i loadingom za 4000kn...neloše
        Druga strana je box koji se kurči da ne triba kupovati igre nego se uzme pretplata...vrh

Mlak početak jako mlak ma koju god stranu odabrali

Vi bi čekali koju godinu na 4K@60 s RT i čime ne, ali tada bi se možda tražilo nešto više. Bili bi spremni platiti i više za bolji stroj, ali poanta konzola nije u tome.

Budimo realni, s konzolama nikad neće svi biti u potpunosti zadovoljni što se hardvera tiče, dok se stigma "preslabog" lijepi još od X360/PS3 ere. A od next gena smo vidjeli tek djelić... Da ste kojim slučajem preskočili PS4 Pro ili One X, možda bi i ovu ponudu u ovom trenutku više cijenili.

Ne kuzim kako nekome moze biti fail ako igracima daju izbor izmedju 30 i 60 fps? Neki vole napucanu grafiku, neki vise fps-a i responzivnije kontrole.
        Ja sam u svakoj igri na ps4 pro koja je imala izbor, stavljao vise fps-a. Rise of the tomb raider na primjer je meni na 30 fps bio katafakinstrofa, na 30 fps je input lag bio toliko izrazen da si samo mogao sanjati headshotove. U performance modu je bio otkljucan framerate, pa je vecinu vremena bilo 45-60. Razlika u responzivnosti kontrolera je bila dan i noc.
        Svaka cast igrama, koje su usprkos 30fps imali super responzivne kontrole, poput uncharted 4, horizon zero dawn, itd.
        Ako neka igra ne bude imala taj izbor na ps5, dva puta cu razmisliti dali je uzeti. Par puta sam se opekao na ps4 s igrama koje su imale ogroman input lag. Ova zadnja igra na ps plus shadow of mordor je isto takav kandidat. Igru sam igrao svega 5 minuta. Input lag desnog analog sticka, iliti kamere je ko da igram online a server je na marsu.

Sjecam se da je deus ex mankind divided imao ogroman input lag.

Evo nasao sam video koji sam onda uploadao, pa se sami uvjerite.
        I prije nego pitate, da, imam ukljucen game mode na tv-u. I ovaj model tv-a ima u game modu manje od 20ms lag. Tako da nije do tv-a.

Dobili smo stroj za 500€ i sad kao ne valja 😆
        Dobro, meni je "lakse", jer sam preskocio PS4 Pro.
        Deus mi je jedna od omiljenih igara, ali sam se ocito bio navikao na delay, jer ga se ne sjecam 🤔

Chaky stroj je svakako, onaj tko se zali na nesto trazi dlaku u jajetu

Chaky Deus mi je jedna od omiljenih igara, ali sam se ocito bio navikao na delay, jer ga se ne sjecam

Ja sam ga se sjetio, sa zakašnjenjem.

Giphy - csi miami GIF

Zna ko ako se ima ps4 igra na disku i skine se ps5 upgrade, jel mora disk bit u plejki ili se upgrade moze igrat bez?

DarkPunisher
            Yep, disk mora biti u konzoli

Upgrading a game in physical format to its PS5 counterpart would be as simple as having a PSN account logged in, inserting the disc on the PS5, and choosing to make the upgrade from the game hub. Doing the procedure in that particular order, the system will then automatically download the PS5 version of the same game.

Do note that, while the process may seem to convert a physical disc into a digital version for the PS5, this is not necessarily the case. To run the game on the console would still require the disc. The console will merely facilitate the processing of the game with all the embellishment that the PS5 is capable of.

https://www.notebookcheck.net/PlayStation-5-fan-lottery-leaves-some-gamers-with-a-noisier-console-than-others-while-Sony-may-have-used-an-even-quieter-fan-for-PS5-review-units.506879.0.html

Bilo bi ok kad bi novinari koji su dobili besplatne konzole otvorili i provjerili.

@Fenix jel bi to bilo moguće ikad?
            Nije puno posla.
            Po članku ispada da je Sony u konzole za recenziju stavljao ventilator kojeg launch konzole nemaju, osjetno tiši.
            Dok je to opravdano iz proizvodne strane sa druge otvara nova pitanja koliko su recenzije mjerodavne što se buke tiče. Po recenzijama je ostvario bolje rezultate od Xboxa.

Skinut ću plate na svojem u petak-subotu, baš me zanima. Inače je skoro pa nečujan.

To je već glupava teorija zavjere.

To sam već linkao ovdje s Dualshockersa. Nije zamjetna razlika, tek 3-4 db. I nije bilo selektivnog slanja recenzentima. Osim dva modela ventilatora koji se nalaze u onim konzolama koje su rastavili, treći je i u onom službenom rastavljanju koje je prikazao Sony. Uglavnom, ništa zabrinjavajuće.

Ok, prenosim članak.
              Tako piše pa sam na temelju poslovne logike to pretpostavio.
              Baš me briga dokle god moj radi kak treba. Doslovno da nema svijetla nebi znao da li je uključen.
              Sad gledaj ovo.
              Nebi bili prvi koji to rade.
              Samsung i LG su vođe na tom polju ali po pitanju televizora.

Zaključno se slažem, konzola ima dobro hlađenje pa varijante ventilatora neće raditi primjetnu razliku.

pravednik već je provjereno. Najobičnija retail konzola. To što prenosiš su samo teorije zavjere. Jako brzo se otkrije i Sony (ili bilo tko drugi) bi masno nadrapao.

Kolko se moze dobiti okvirno za ps5 sad? Ako ga ides prodavat.

fatamorgana
                Takvih je malo danas nažalost, većina se s prodajom želi okoristiti, a one cijene i 5000 kn i više sve govore, naročito sad kad je nestašica konzola pa nabijaju cijene u nebesa!

Wtffffffff??

Ps5 ima postavke veće od PC-a?????
                Pc ima grass detail na very high a ps5 ide na ultra ili iznad.

Odnosno ne postoji na PC-u takva postavka.
                I to u 60fps modeu.
                Impresioniran sam.
                Versus RTX 2070 super PC. 1440p rezolucija. Igra se na PC-u izvodi
                45 frejma prosjek. PS5 dokucava i 1800p.

U ovoj stress sceni PS5 na istim postavkama(grass je veće od PC-a) ima samo 5 frejma manje od RTX 2080ti.
                Sve je još napetije jer Alex iz Digital Foundry koristi intel 10900k procesor.
                Samo procesor košta kao 2 konzole.

Ok igra nema ray tracinga ali da konzola ima ultra postavke PC-a na Ubisoftovoj igri uz 60 frejma? Pa to se još nije dogodilo. Ovo je za knjigu rekorda.

pravednik
                  Ja sam mislio da je na konzolama sve na low medium 🤭

pravednik hard to swallow pills, dynamic resolution, last gen hardware 😆 uglavnom, jos jedan od fail videa DFa. Procesor ti nema bas neku ulogu u modernim igrama sa novim grafama, pisem iz prve ruke. Drugo, jedina opcija nabrijana za PS5 je ujedno i non performance hungry i odlican potez Ubija. Trece, i dalje se radi o high, medium postavkama kako je i receno i to u usporedbi sa proslom generacijom grafi, tako da je tek sada ja mislim svima jasno koliko je low do med bio PS4 u multiplatform naslovima. Ampere je druga prica, jako drugacija vjeruj mi. Zapravo uvjerit ces se ako je roknes druge godine.

Nema sumnje da je druga priča i drugi svijet, zato i košta više nego cijela konzola.
                  Post se bazirao na tome da konzola nikad nije toliko nudila za 400 dolara.

Iako je RTX 2000 last gen, cijene su bile paprene. Onak RTX 2080ti vs. PS5 sada, godinu i pol kasnije. Mislim da se mnogi tuku po glavi. Zato kažem da su zlatna opcija grafe do 3070. Sve iznad i gubiš previše izlaskom nove serije. Iako nema boljega od svih slidera na max😁😉. To buš uskoro iskusio u CP77.
                  Za AC.
                  Zapravo nema medium postavke, jedina koja je niža od PC-a tj. high jeste LOD. Opet čudno pošto je razlika 2 frejma. Mogli su i tu komotno staviti. Ono sa zastavom i vatrom može biti bug, previdili su ili nešto treće. Sumnjam da nema snage renderirati. Nije da su efekti nešto posebno baš. Testirao je na 1440p, rezolucija koja se na konzoli vrti većinu vremena. Ispod ne pada, po njegovom testu. Doduše kako dohvaća lockani 60 fps tako i skače do 1792p. U nezahtjevnim scenama.

To je sve Chono moj bez ray tracinga.
                  U Watch Dogs Legionu imamo obrnutu situaciju nažalost po konzole. Tamo RTX 2060 super prestigne Xbox, na svim razinama. Eto, budemo dalje u tech temi da ne oftopičarimo.
                  No kakvi god fanovi PC-a jesmo ostajem da je trenutno bolje nego kod izlaska PS4, tamo zbog jaguara nisi imao 60 frejma na izlasku. Sad za 3000 kn(digital) stvarno nije loša mašina.

Ovo sa PS5 vs RTX 2080 super u Valhalli je po meni skroz očekivano, ide sa sa najavama i tako je trebalo i biti. PS 5 jednostavno rastura uloženo/dobiveno. U stvari očekivao sam snagu za nativno igranje u 4K, bez dinamičke rezolucije pa sa te strane malo gubi momentum ali s obzirom da se dinamička rezolucija u pokretu jako teško primijeti, koga briga, igra radi odlično za te novce.
                  Nema se tu što prigovoriti.

Je li ps store na 5ci u kurcu ili je jebeni propust? Kao da se ne refresha, konstantno vidim istu ponudu/sadržaj.
                  Znači ja uopće ne vidim deals ponude kao recimo na slici (store na PC-u);

Zanima me dali ima ovdje ekipe sta igra aktivno rainbow six siege? Inace sam nov na ps-u pa tako da neam bas ekipu osim za warzone, a ovi moji ne zele ni cut za siege. Ako postoji tema za trazit ekipu nisam se uspio snac na mobu da je nadem pa sam posto ovjde sry! Psn ItzMeDopy

Dop3 Pozz
                      Koliko sati imaš i otprilike u kojem ranku igraš?

StarFox_N a na kompu sam bio davnih dana diamnod inace plat 3 2 se vrtim ovdje sam tek poceo na kontroler pa mi treba malo vremena da se naviknem lvl 12 sam XD

Car/ica 😆

Brijac Sutra mi stiže, seller je stvarno bio brz.

Prodal sam ps5 za rekordno vrijeme, mislim da nije ni minuta prosla