PLAYSTATION 5 I KAKO SAM DOŽIVIO VLASTITI EARLY ACCESS
PlayStation 5 i LG 4K NanoCell setup su samo pokazatelji da je među generacija konzole PS4 PRO zapravo uništila doživljaj i efekt next gen proizvoda
Danas sam imao priliku gotovo 5-6 sati u komadu uživati po prvi put u Playstation 5 kod frenda i isprobati igre poput WRC 9, COD Cold War i Spider-Mana Miles Moralesa. Iako sam naravno sretan što smo imali priliku imat poboljšanu verziju PS4 PRO i što smo se fino nauživali u performansama iste, slažem se oko logike i stava frenda da se tom istom konzolom zapravo smanjio taj efekt next gena i da nije isto kada smo s PS4 PRO-a došli na PS5 kako je nekome ko je prešao s launch PS4 konzole na peticu. Biranje između perfomance i qualitya me također nervira, jer to su zapravo PC postavke realno. Konzola bi uvijek trebala bit plug and play iskustvo i ovo je samo odgađanje najave da nam dolazi PS5 PRO. Ne sviđa mi se da moram sad birat između dobrog izgleda igre u 30 FPS-a i 60 FPS-a downgradane grafike. Baš me nervira to. Inače jako lijepo sučelje konzole i navigacija u istom je besprijekorno izvedena i vizualno, a pogotovo jednostavnošću.
Kontroler je prva jebena liga. WRC 9 tako dobar feeling ostavlja da je to strašno, savršeni povratak informacija u kontroler, točno se osjeti oversteer ili understeer i full pomaže zapravo pri kontroli, tj. upravljanju. Vrlo intuitivno riješnje su te vibracije i adaptivni triggeri. COD Cold War je faking revolucija igranja FPS-a na kontroler. Pored ovog fičra, igranje FPS-a s mišem i tipkovnicom je apsolutna prošlost. Način na koji se ponaša lijevi trigger u odnosu na desni je svijet za sebe i zapravo nešto najbolje od next gena što sam doživio. Miles Morales je faking čudo i usuđujem se reć najlijepša igra trenutno koja postoji na svim gaming platformama. Suludo dobar, kristalno čist prikaz na novo Nano Cell TV-u uz art design i vizualnu perverziju, gdje se točno vidi svaki dolar ulupljen u produkciju igre. Moja perspektiva je ta da nakon PS4 PRO ovo smatram korakom dalje, no kada bih usporedio ovu grafiku s PS3 rekao bih da je razlika 20 godina, a ne 7. Pomalo zastrašujuće izgleda taj Miles Morales na početku ove generacije. Jebeno surealno iskustvo je taj spomenuti setup. Nek se fokusiraju na najbolje vizuale i što bolju optimizaciju igara, a ne neke perfomance 120 FPS-a bullshitove koji jedino znače downgrade grafike.
Za kraj bih samo svima želio da vam svi primjerci rade besprijekorno i da što prije Sony počne štancat naslove koji će se vrtit u punom sjaju na vašim konzolama. Vjerujem da je developerima sve lakše raditi igre sa novijim tehonologijama pa se nadam da će zbog toga svi profitirati, jer limitiranost zapravo ne paše nikome. Što prije se počne rušiti barijera između kvalitete i performansi to bu nam svim bolje. Ja planiram tamo negdje pred travanj uzet konzolu, a još ću vidjet da li će to biti uz Magentu ili izravno iz dućana.