Garrus_V
naravno da pristaju na rad jer mozda nemaju drugu opciju,
Kako u Njemačkoj od svih mjesta nemaš DRUGU opciju?! Naravno da imaš. Uvijek postoji druga opcija, možda ne istog trena, ali postoji. Čak ni ne mora biti Njemačka.
da irska praksa je super ali samo za njih, regulacija nije uvijek losa, moraju postojati nekakve mjere i porezi.
Predloženi "global tax" bi iznosio 15%, što je 2,5% više nego u Irskoj primjerice. Netko je to već spomenuo i stvarno ne vidim kakvu bi to razliku napravilo u globalu. Nikakvu. Mjere moraju postojati kao i određeni porezi, ali da vodiš posao (ne znam, pretpostavljam da nisi) onda bi vidio kakvih naprosto budalaština od poreza, nameta i sličnog se tu nađe. Presmiješno.
singapur je jos jedan odlican primjer toga, kud bi nas dovelo to da je cijeli svijet gotovo tax free?
Kud bi nas to dovelo? Pa pogledaj primjere zemalja koje su pro tax i koje teže tax free politici i pogledaj njihov godišnji rast u industriji, BDP-u, koliko su poželjna mjesta za nove investicije itd.
zaboravljas da se u drzavama gdje postoji dobra regulacija poreznim novcima grade skole, bolnice, parkovi i slicno
Ali zaboravljaš da u Irskoj ne nedostaje bolnica, škola, vrtića, parkova i slično? Ili u drugim državama koje preferiraju veću poreznu slobodu. Osnovni porezi su i više nego dovoljni za izgradnju i financiranje sustava UKOLIKO je taj sustav dovoljno učinkovit, transparentan i ima dobar plan razvoja.
Ja ti opet kažem, pogledaj Njemačku ili ako si tamo pitaj neke starosjedioce koliko se sve to promijenilo u zadnjih npr. 30 godina, na bolje ili na gore.
u samom centru stuttgarta ima tonu slobodnih poslovnih prostora koji jednostavno ne mogu konkurirati takvima kao sto je amazon tako da ne,
U filozofiji ekonomske tj. tržišne slobode ne postoje zakoni koji bi trebali osakatiti konkurenta na tržištu zato što je on bolji od drugih (osim u slučaju dumpinških cijena ili sigurnosnih, ekoloških razloga itd, ali kužiš što želim kazati) Amazon je bolji od drugih u onome što radi trenutno. Ako pustiš tržište na miru, ti poslovni prostori će pronaći nešto drugo, neku drugu nišu. Ne moraju oni konkurirati Amazonu ili nekome drugome. Isplivati će nešto drugo.
Amazon (za koji se slažem da ima lošije uvjete od drugih), ako nastavi istim načinom relativnog potplaćivanja radnika i sličnih po meni kršenja prava, on će se ili prilagoditi ili će početi gubiti primat na tržištu. Oni zapošljavaju tek 13.000 ljudi u Njemačkoj, to ne radi preveliku razliku na tržištu u ovom trenutku.
Njemačka ima jaku industriju, ali i po meni prevelike regulacije da bi mogli konkurirati npr. Americi ili Aziji. Općenito Europa raste presporo u usporedbi s SAD-om i npr. Kinom. Raste DUPLO sporije od obje države koje će ih za 10-ak godina ostaviti u prašini. Najviše zbog Njemačke i Francuske politike ekonomije i razvoja gospodarstva koja je zastarjela. Lakše je otvoriti posao u Kini nego u Europi ili čak SAD-u.
Mislim sada bi se mogli razglabati o tome u nedogled. Ja se slažem da Amazon ima problema s etikom i da ih moraju ispraviti ne zbog radnika već zbog sebe jer loša reputacija će ih koštati kad - tad. Nitko nije ostao na vrhu vječno, pa neće ni oni. Samo se ne slažem da striktno "ljudi nemaju opciju" zato što IMAJU. Pogotovo ako uzmemo Njemačku kao primjer ili drugu razvijenu zemlju. Ako govorimo o Hrvatskoj, to je drugi par opanaka...ali i tu imaš izbora.
Ja bi najradije da svi počnu otvarati svoja poduzeća/obrte kako god. Bavi se BILO ČIM, budi svoj gazda, zaposli neke ljude i nastavi niz. Što je više konkurencije, to bolje.