Mislim da ne kužiš kaj govorim.
Grind nije sastavni dio RPG sustava. Možeš imat igru sa tonom grinda i odličnim RPG sustavom i obrnuto.
Grind je samo filler pizdarija koja služi umjetnom produljivanju igre tako da bitne questove zaključaš iza difficulty spikea, a ne ponudiš ništa od contenta koji bi igraču trebao taj period "treniranja" za dalje učiniti zanimljivim.
Zanimljiva oružja se mogu ubaciti i na drugi način. Daj neki quest, neki lore u vezi toga, neku misteriju koju moramo rješiti.
Nemoj ga staviti kao random drop nekom bossu sa 1:75 šansom da će ga dropati pa da moram sto puta ubiti jebenog bossa da dobijem komad opreme koji želim.
Meni to nije dobar game design nego ljenost od strane developera.
Onda imamo igre koje realno imaju 20-ak sati materijala, ali grind to digne na 40-50.
I da se razumijemo, ne kažem da bi grind trebao biti eliminiran iz igara. Mislim da bi trebao biti izbor igrača, ako želi XP advantage u igri u kojoj nema scalinga neprijatelja, trebao bi to moći na svoju ruku.
Ali u niti jednom momentu se grind ne bi trebao očekivati od igrača koji želi preći igru.
Nemam se ja vremena šetuckati po poljima i zajebavati sa random combat encounterima usred pustinje ili livade.