21.04.2022.

Na današnji dan 2016 g. umro je američki glazbenik Rogers Nelson poznatiji kao Prince.
Jedan od njegovih najvećih hitova upravo je Purple Rain iz 1984 koji se nalazi na istoimenom albumu. Purple Rain koju stavljam dolje u nastavku.

23.04.2022.

Na današnji dan 1983 g. znanstvenici su otkrili virus HIV-a koji je kasnije proglašen kugom 20 stoljeća. Broj umrlih od prvog slučaja broji se u više milijunskim iznosima. U Hrvatskoj prvi zabilježen slučaj zbio se 1985 g. i od tada je umrlo oko 300-tinjak osoba. Podaci o oboljelima i umrlima se izmjenjuju iz godine u godinu. Za sada lijek protiv HIV virusa ne postoji, dok se u današnje vrijeme uz adekvatnu medicinsku skrb i terapiju može živjeti sa tom infekcijom bez većih problema zavisno opet od osobe do osobe.

26.04.2022.

Na današnji dan 1911 g. osnovan je NK HŠK Građanski koji je kasnije 1945 g. preimenovan u Dinamo.

30.04.2022.
Zbog ove igre umalo da nisam nabavio Gamecube ali na kraju sva sreća da se nisam upustio u avanuturu sa GC-om.

Na današnji dan 2002 g. Capcom Entertainment je izdao remake prvog Resident Evila za Nintendov Gamecube. Videoigru je remejkao Capcom Production Studio 4.
1 / 4

darkfenix Znam da je. Nisu nešto igre koje su me interesirale izlazile za GC. Ja sam tad bio još u fazi igranja na PS1 ali kad sam vidio kako dobro izgleda RE na GC, tako sam se nahajpal da sam htio GC ali je nešto kasnije izašao i emulator i pokušaval pomoću tog Dolphin emulatora koji nije nešto valjal na mom kompu i ništa od toga. Puno kasnije je stigla i PC verzija pa bilo super meni. Uvijek stigne kad tad na PC ak nije baš Nintendova igra pa samo teraju na svoje platforme.

02.05.2022.
    Ova igra bila mi je među prvih 5 koje sam počeo na PS1. Jednom riječju fenomenalna kak ja to volim reći "svemirska igra".

Na današnji dan 2000 g. Midway Home Entertainment je izdao akcijsku ZF pucačinu za Playstation 1. Videoigru je razvio britanski studio Psygnosis.
    1 / 3
    5 dana kasnije

07.05.2022.
    Zbog prijašnjeg poštivanja lika i djela stavljam ga u ovu temu.

Na današnji dan 1892 g. u Kumrovcu u Hrvatskoj (tada u sklopu Austro-Ugarske) rođen je Josip Broz Tito.
    Bio je doživotni predsjednik SFRJ.
    7 dana kasnije

14.05.2022.
    Sretan rođendan Gospodine Predsjedniče!

Na današnji dan 1922 g. rođen je prvi predsjednik samostalne priznate države Hrvatske Dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću u Hrvatskom Zagorju.
    Da je živ danas bi navršio okruglih 100 godina.

16.05.2022.
      Na stranu njezine hardverske mogućnosti ali meni je to najružnija igrača video konzola a opet je u skladu sa imenom pa ju to opravdava. 😄

Na današnji dan 2001 g. Nintendo je na E3 sajmu elektronike u Los Angelesu (SAD) predstavio svoju novu igraču video konzolu Gamecube.

18.05.2022.

Na današnji dan: -1994 g. Tvrtka Sony je oformila novu tvrtku za SAD pod imenom Sony Computer Entertainment of America.
      1 / 8
      -2010 g. Rockstar Games su objavili akcijsko-avanturističku western pucačku videoigru u otvorenom svijetu početkom 20 st. Red Dead Redemption za PS3 i Xbox 360. Razvili su je u Rockstarovom studiju u San Diegu (SAD) -2015 g. Poljski CD Projekt RED je razvio i objavio akcijsko-fantazijsku RPG videoigru The Witcher 3: Wild Hunt na Steam platformi te za PC Win, PS3 i Xbox One.

Fali mu još par stvari da Francek postane Spacey.
      Imaš ga u mojim fotomontažama.

20.05.2022.
      Skinuo je na EG-u kad je bila free, isprobo je i ubrzo sam odustao jer mi nije bila zabavna a vrlo je popularna videoigra jer je prodana u milijunskim ciframa.

Na današnji dan:

-2014. Američki Supergiant Games su razvili i objavili akcijsko-fantazijsku RPG videoigru Transistor na Steamu za PC Win i na PSN-u za PS4.

21.05.2022.

Na današnji dan:

-1904 g. U Francuskoj je osnovana svijetska nogometna organizacija FIFA sa sjedištem u Švicarskoj (puni naziv: Federation Internationale de Football Association)

22.05.2022.

Dogodilo se na današnji dan:

-1998. Tvrtka GT Interactive Software je objavila futurističku FPS videoigru Unreal za Win PC. Koja će kasnije sa svojim nastavcima postati jedna od najboljih FPS-ova u moru videoigara Igru su zajednički razvili kanadski Digital Extremes sa sjedištem u Londonu te američki Epic Megagames.

-2020. Tvrtka Tripwire Interactive je objavila akcijsku RPG OW videoigru Maneater za PS4. Igru su razvili američki studiji Blindside Interactive i Tripwire Interactive.

23.05.2022.

Dogodilo se na današnji dan:

-2003. Konami of America je objavio akcijsku survival horor videoigru Silent Hill 3 za PS2. Igru su razvili japanski studio Team Silent.

-2006. Tvrtka Microsoft je objavila Beta 2 verziju OS-a Windows Viste.

https://betawiki.net/wiki/Windows_Vista_build_5384.4

-2013. Index Digital Media je objavio fantazijsku postapokaliptičnu anime RPG videoigru Shin Megami Tensei 4 za Nintendo 3DS. Igru je razvio japanski studio Atlus koji je dio Index korporacije.

-2019. Američki izdavač tinyBuild je objavio horor avanturističku videoigru Pathologic 2 na Steam platformi za OS Win. Igru je razvio Ice-Pick Lodge iz Rusije.

24.05.2022.

Dogodilo se na današnji dan: -2011. Codemasters Software Company Limited je objavila vozačku, simulaciju utrka raznih vozila, videoigru DiRT 3 za PS3, Win PC i Xbox 360. Igru je razvio britanski Codemasters Birmingham.
      1 / 6
      -2016. Američki izdavač i proizvođač videoigara Blizzard Entertainment je razvio i objavio akcijsku futurističku pucačku videoigru Overwatch za Xbox One, PS4 i Win PC.

25.05.2022.
      Nekoć davno živjela su malena bića sa plavim kapicama a zvali su se pioniri.
      Ti pioniri postali su humanoidi iz Detroita. 😀

Dogodilo se na današnji dan: -U SFRJ se obilježavala priredba nošenja štafete Josipu Brozu Titu jer se kako se u narodu kaže "po drugi puta rodio" nakon što je čudom preživio desant na Drvar. Prva priredba održana je 1945 g. i od tada pa skoro sve do raspada Jugoslavije se održavala točnije do 1988 g. Dan mladosti kao praznik uveden je 1967 g. Tom prigodom zahvale i u čast Josipu Brozu Titu mlade snage nosile su mu jedan po jedan predajući si štafetu u ruke počevši od bilo kud sa područja ex Jugoslavije. Bila je to velika čast među mladima kada su se znali posvaditi oko toga tko će nositi štafetu.
      1 / 7
      -2018. Sony Interactive Entertainment America je objavio ZF avanturističku sa puzzle elementima videoigru Detroit: Become Human za PS4. Igru su razvili Quantic Dream studio iz Francuske. -2021. THQ Nordic je objavio akcijsko-fantazijsku RPG videoigru Biomutant za PS4, Win PC i Xbox One. Igru su razvili Experiment 101 studio iz Švedske.

26.05.2022.
      Dok god ima "rime" nama nema zime! 😀

Dogodilo se na današnji dan: -2009. Sony Computer Entertainment America je objavio OW akcijsko-futurističku videoigru inFAMOUS za PS3. Igru su razvili Sucker Punch Productions iz SAD-a.
      1 / 6
      -2017. Grey Box je objavio akcijsko-fantazijsku puzzle videoigru RiME za PS4, Win PC i Xbox One. Igru su razvili Tequila Works iz Španjolske.