Kako ovo dalje igram i čistim side qustove, ne mogu se načuditi koliko je pisanje jednostavno…loše.
Hrpe i hrpe rečenica s likovima i eventovima koji ti ništa ne znače, još veće hrpe lorea koji je prezentiran na najdosadniji mogući način, s time da sam način jezičnog izričaja mi je cijelo vrijeme off, odnosno skroz neprirodan. kao da čitam nekoga tko nikada u životu nije napisao niti jednu knjigu.
To se baš vidi na companion questovima gdje npr. isti započne, iz nekog razloga te igra odmah stavi u situaciju gdje on ima nekakav užasno neprirodan emotivni ispad koji jednostavno ne bi izgledao tako u stvarnom svijetu i što je najgore, obično voice acting bude još gori od samog pisanja.
Baš sam sve više razočaran s tim dijelom, čak u kontekstu glavnog questa gdje me jednostavno igra nije uspjela zainteresirati da vidim daljni zaplet i rasplet priče, gdje uopće nemam dojam da je neka velika prijetnja na vidiku i gdje antagonisti kao da se previše trude izgledati opasno, a jednostavno ne ostavljaju taj dojam. Cijela kompozicija ne štima u prezentaciji glavnih negativaca - od pisanja, glume, glazbe, kadriranja scene, tone of voice i žličica vegete. Jedini lik koji mi je skroz legao je Solas, no on je stvoren davno prije nastanka ove igre.
Mislim, ovako je nekada BioWare prezentirao svoje angagoniste, odnosno dao ti do znanja da imaš posla s nemoguće opasnim likovima:
Čak je i Inquisition koji nije iz BioWareove zlatne ere tu bio kudikamo konkretniji, na tragu stare slave:
Ne znam, priča i likovi bili su mi uvijek najveći BioWareov forte i baš mi je nevjerojatno da su tu toliko podbacili. Ne budem ni stavljao screenshotove gdje Taash otkriva svoju rodnu orijentaciju (da rasprava ne ode opet u krivom smjeru), takav cringe nisam već dugo doživio u nekoj video igri.
Kako igra odmiče, imam sve manje volje dalje otkrivati radnju jer je sve dosadnija i dosadnija, zatrpana hrpom vrlo prosječnog sadržaja. Nisu to MMO questovi iz Inkvizicije, no prethodna igra je imala kudikamo bolji glavni quest koji te držao.
Ostali elementi igre su stvarno dobri - gameplay mi je i dalje zabavan, glazba je ok (iako očekivao sam više od suradnje s Zimmerom), grafički i artistički je igra čisti spektakl većinu vremena.
Mislim, pogledajte ovo:

Kaj da kažem više osim da mi Baldurs Gate 3 izgleda sve privlačnije u backlogu. Valjda sam se previše nadao da će se BioWare vratiti na stare staze slave, no nemaju jednostavno više tim koji može isporučiti na svim frontovima vrlo dobru, a kamoli vrhunsku igru.
Long-story short, trenutnih 71% na Steam recenzijama je zapravo vrlo realna ocjena igre. Da je igru napravio neki daleko manje poznat studio, rekao bih da sam vrlo ugodno iznenađen, no ovako imamo samo solidnu igru s gorkim podsjetnikom što je taj studio nekada davno bio sposoban producirati.