Potaknut nekim komentarima na forumu i novom temom o najboljim trenucima iz igara, odlučija sam otvorit i ovu temu. Naime, postoji puno elemenata koji čine jednu igru - grafika, muzika, atmosfera, animacije, level i art dizajn, voice acting, tehnička ispoliranost i drugi, ali mislim da se više-manje svi možemo složit da se uz grafiku najviše polemika vodi oko gameplaya i svega šta on obuhvaća, te priče i likova.
Pitanje koje ova tema postavlja je - koje je vama osobno bitnije? Šta definira igre koje se nalaze na vašim top listama? Zašto?
Da najprije i sam odgovorim, iako različite igre igram iz različitih razloga, one koje ostavljaju najveći dojam na mene i koje me zadržavaju u gamingu su upravo one koje se ističu po svojim narativnim elementima. Pitanje koje obično uslijedi kad to rečem je zašto jednostavno ne gledam filmove ili YT playthrough igre?
Moj odgovor je jednostavan, zato jer mi je gameplay aspekt i dalje bitan i u njemu također uživam. Ali još bitnije, sama interaktivnost, osjećaj sudjelovanja u priči i kretanja po virtualnom svitu koje samo igre omogućavaju čine veliku razliku. Slično ka i šta nije isto pogledat neki blockbuster s kauča i na velikom ekranu, tek zapravo igranjem igre dobivam potpuni doživljaj i imerziju šta ovaj medij pruža.
Gameplay sam po sebi, koliko god zabavan bija, bez radnje koja vuče naprid, mene osobno zaokupljuje samo na vrlo kratke staze i završava onaj tren kad izađem iz igre. Drugim ričima, ja volim priče. Volim se izgubit u njima i zaboravit da sve drugo osim njihovih likova postoji. A kad su napravljene kako triba, igre mi svojom interakcijom to omogućuju na način na koji film ili knjiga nikad ne bi mogli.
Je li isto za vas? Ili su ipak borba, izazov ili istraživanje ono što vas najviše privlači kod igara? Možda vam je nešto skroz treće na prvom mistu?