JA BOLJE ZNAM OD TEBE, JER MOJE MIŠLJENJE JE ISPRAVNO ILITI KOLUMNA DON ČOLEONA #3
Baš sam ovih dana u jednom od postova na reboot.hr forumu napisao kako sam već petnaestu godinu na forumu i sudjelujem u forumskim raspravama. Vau jebote - 15 godina. Nešto malo manje od polovice mog života ako smijem primjetiti. Još uvijek mi je to najbolji način komunikacije o gaming temama i zaista se vidim kako još dugo forumiram i vodim ovako zanimljiv community poput reboota. U tih petnaest godina napisao sam više od 40 000 postova kroz par foruma, gdje sam bio aktivan ili koje sam vodio kao dio administracije. Upoznao sam divnih ljudi, ali i onih manje divnih s kojima bih se nerijetko ne slagao. No kao opet iskusan, štoviše realan kakav jesam, jasno mi je kako se ne mogu svima dopast niti to ne želim naravno. Isto tako se ne možemo ni složit svi, pa tu ima radikalno oprečnih mišljenja, stavova koje su dvije krajnosti i to je sve u redu. No jedan problem mi uvijek upada u oko, a to su argumentirane i neargumentirane rasprave na forumima. Nema zanimljivije od rasprava koje su potrijepljene argumentima, gdje možeš pročitati razna iskustva i kako ljudi gledaju na istu stvar iz svojih perspektiva, a da pritom respektiraju perspektivu drugoga. Tog respekta očajno fali, ima ga prisutan je kod dosta forumaša, no opet je nekako rijedak. Ono što je meni dobro ili odlično, drugome može biti dosadno, ponavljajuće do kriminalno glupo ili zamorno.
Većina nas gamera imamo predefinirane preference kod igara i vrlo brzo detektiramo u igrama što nam je dobro, što je već viđeno, a što zamara te što mrzimo. Osoba A može grindat petu Assasssin's Creed igru zaredom koja prosječno traje 40+ i taj grind ju nimalo ne smetat, dok osoba B već nakon druge igre odustane od serijala. AC serijal sam uzeo za primjer. U zadnjih par godina sam baš u Witcher 3 temama, kao i u RDR2 temi vidio upravo uspoređivanja između serijala, koji serijal što bolje radi i koji ima bolju atmosferu, igrivost i sl. Ljudi moji, shvatite da svaka osoba ima svoj osjet, kako njuha, sluha, vida, pa tako i preferencije u igrama. Mene osobno se od strane mnogih sili u Witcher serijal, da ga MORAM igrat i upravo zbog tog MORAM mi je taj serijal podosta odbojan i imam vjerojatno ne utemeljen NEĆU TO IGRAT stav, no uvjeren sam kako ću jednom popustit, kako sam se natjerao i da prvog Witchera odigram u 2019. godini. Ljudi se čude uvijek onome što ili ne razumiju ili što misle da je jedino njihovo mišljenje bitno ili vrijedno. Upravo je to problem koji sam uočio u svim tim raspravama. Nekome su neke igre sveta krava, dok su drugome precjenjeni naslovi, no svaka igra, svaki proizvod ima svoju publiku. Ljudi su divna bića, kada to žele naravno. Da smo svi isti ne bi bilo niti zabavno, jer bi postojalo jednoumlje jel. A pošto nismo orkovi, ponašajmo se sukladno intelegenciji.
Igre i gaming nisu pravo, nego privilegija i luksuz. Priuštimo ga si koliko možemo i koliko blanasiramo s prioritetima. Naravno da postoji grupa ljudi koja si može priuštit sva čuda koja gaming ponudi na tržištu kao i ona grupa, koja ne može pratiti evoluciju gaminga te ne može podnjet financijski nezz novu konzolu ili novi PC stroj. To što osoba X ima sve, jel to znači da ona zna bolje od osobe Y koja ima stari PC ili je još na nezz karirkiram X360? Argumenti su čudo i nešto najljepše za pročitat na forumima kao i van internetske domene; oni su jasan i utemeljen stav nekoga tko je iskusio nešto. Tvrdoglavost je sveprisutna kod ljudi i nemora nužno biti glavna mana pojedinca, ona može biti prisutna samo za isključivo jednu temu, stvar ili pojavu. No tvrdoglavost na forumu, je zapravo tzv. tumor forumske rasprave, nešto što drugi forumaši ne vole. Cilj moje kolumne nije promjenit, nego više osvjestit ostale, kako svi mi imamo svoja mišljenja, svoje stavove, svoje lajkove i dislajkove te percepeciju koja je kao osjet kod jela. Ne volim svi sarme, ćevape, bolonjeze ili grah (fak sad sam gladan); pa je normalno da ne volimo svi Red Dead Redemption, Witcher, Spider-Man ili nezz GTA. Bitno je da respektiramo jedni druge i shvatimo kako svi imamo ukuse, bili oni ispravni ili pogrešni to su vlastiti utisci i doživljaji. Tako da neznaš ti bolje od mene, ti imaš samo stav, a na meni je da ga respektiram ili ne.