Apsolutno neočekivano, ne jer je XVI, nego jer to već izgleda ispolirano da mogu pokazat samu borbu. Squeenix tipično ne voli pokazat čisti gameplay jer nikad vraga ne znaju šta rade (samo se sjetite prvih trailera XIII i Versus/XV) a ovde imamo jasno naznačene mehanike već sada. Dodge, block, parry, movesetovi, ništa čudno s obzirom da imamo ljude iz faking DMCV i Dragon's Dogme, ejjjj. I SaGa serijal, isto.
Kao da ova divizija ima svoju...viziju i zna šta radi od day 1, naučeni na težak i kvalitetan rad oko multimilijunskog FF-a koji zarađuje bijesne pare na dnevnoj bazi. Vau. Ko bi reko.
Iznimno mi je drago, ne mogu vam opisati koliko mi je jebeno drago da Yoshida i ekipa XIV-ice radi SINGLEPLAYER PUNOKRVNI FF. Kad sam čuo taj britanski naglasak, taj srednji vijek, te summone, taj Amano logo, Prelude ovaj put kao ratne trube a ne harpa, uff, ummfmffff, hnnnnng, daj Mi TO u ŽiLE OdMAAAA.....
Inače, Joshua? Ja sam shvatio da je Joshua mali princ u crvenome, ne protagonist. Zašto to kažem, jer...
Dakle, Joshua i cijeli setup oko toga da ljudi, čini se, "drže" summone/demone u sebi mi vrišti Vagrant Story i hoću znat više ODMA SADA ODMA. Imamo te neke tetovirane vitezove (ko Rood Inverse, opet, Vagrant Story!) koji se, implicirano je, smatraju potrošnom robom. Nije mi jasno je li imamo jednog protagonista sa time skipom, dakle da on dobije tu tetovažu poslije, ili imamo dva rivala. Prije bi rekao dva rivala jer je logo Phoenix i Ifrit(?) u sukobu, šta bi značilo da je onaj mlađi Team Phoenix, a stariji Team Ifrit, možda. Spominje se neki Blight, šta je opet možda pandan Darku iz VS-a. Previše mi vuče na VS ne samo zbog sličnog art directiona nego baš zbog naznaka priče - moram uzet u obzir da je Matsuno baš u zadnjih godinu dana redovito spominjao VS i kako ima "ideje za nastavak", čak je i stavio malo dijaloga iz zamišljene uvodne scene VS2... Jasno, Matsuno ovde nigdje nije spomenut, ali iskreno ne bi me čudilo da ga Yoshida uspije nagovorit da se vrati, kad je već uspia ga dovuć za XIV i tamo direktno radio sa Ivalice settingom i likovima.
Bejsikli, čekaju nas jako jako zanimljiva vremena za serijal. Možda će ovo biti prvi FF u zadnjih deset godina bez većih problema u nastajanju.