somethingwrong Kupio sam 10.2023. RTX4070Ti za 940€, najviše novca ikad što sam dao za GPU. Uzeo sam (među) top tier model tada, mogao sam proći jeftinije al po iskustvu to donese više (meni osobno) problema od buke, grijanja itd. Vrijeme kad sam je kupio, YouTube je vrištao od videa da 12Gb vRAM više nije dosta jer ako se dobro sjećam tada je izbačeno nešto igara i porta na PC koji su uzimali 58362748Gb video memorije jer, eto, su mogli. Situacija je bila takva kakva je i marketing je uzeo svoje, kupujte ljudi samo 16Gb verzije, "future proof" "don't be scamed by nvidia" a da ne spominjem kako su me isprdali ekipa "all around" što sam bacio tolike novce na neki komad HW. Mogao sam uzeti i 4080 model, ali za 20% oko 500€ mi je bilo suludo neisplativo (naše trg). Uglavnom što sam htio reći, 2025 UE5 1440p i još ne mogu napuniti tih siromašnih 12Gb a igram sve podešeno za 'no brainer maksimalnim postavkama uz DLSS FG (koji JOŠ dodatno jedu vGB).
Jedna stvar koju sam primijetio kod RTX 4000 serije, bar model koji posjedujem od Asusa, gdje undervold VS overclock imaju značajnu razliku. UV kroz par minuta igranja, spusti RPM za do 20%, temperaturu oko 5° na višoj točci a klokove baci (boosta) do 150Mhz više koje zadrži bez obzira na temperaturu. Potrošnja ide dole u grubo 50w.
4000 serija je više nego dostojna po svemu naspram 5000 koje pokušavaju uzdignuti marketingom da se opare. A i opet idu na istu foru već godinama sa "exclusive" fičurima koji ne dižu prašinu više.