Službena stranica
Platforme: PC, Xbox 360, PS3
Max Payne 3 is a third-person shooter video game developed by Rockstar Studios and published by Rockstar Games. It was released on 15 May 2012 for the PlayStation 3 and Xbox 360; a Microsoft Windows port was released on 31 May 2012, followed by an OS X port on 20 June 2013. The game is the first entry in the Max Payne series since 2003's Max Payne 2: The Fall of Max Payne, developed by Remedy Entertainment. The game is played from a third-person perspective. Throughout the single-player mode, players control Max Payne, a former detective who has become a vigilante after the murder of his wife and daughter. Nine years after the events of the second game, Max becomes employed as a private security contractor in Brazil, but quickly becomes entangled in a quest filled with death and betrayal. An online multiplayer mode is included with the game, allowing up to 16 players to engage in both cooperative and competitive gameplay in re-creations of multiple single-player settings. As part of their research for the game's setting, the developers conducted field research around São Paulo throughout development and captured footage for the design team. Development duties were shared between many of Rockstar's studios worldwide. At release, it was acclaimed by many reviewers, with praise particularly directed at the story and action, though some criticism was aimed at the change in style from its predecessors. Max Payne 3 received high sales, shipping approximately three million units in the first week of release. It was nominated for multiple year-end accolades from several gaming publications, winning a variety of them.
Max Payne 3
Malo gledao starije teme, da vidim da li mi je ovo bio drugi ili treći prelaz igre i ispada da je drugi. Igra mi je još bolje sjela nego pri prvom prelasku. Dobri stari cinični Maxonja je u ovom trećem nastavku najbrutalniji dosada. Ne samo po izgledu i iskušenjima kroz koja prolazi, nego se to vidi po komentarima u naraciji koja je ni manje ni više nego apsolutno savršenstvo. Pošto sam po prelasku igre, odmah išao odigrat i završtiti predhodnika The Fall of Max Payne, uvidio sam koliko je zapravo igra puna malih referenci na predhodnike. Primjerice ako u trojci kod klavira odlučite odsvirati Maxovu temu iz serijala, uz poznatu melodiju, Maxonja će izreć točno identičan set rečenica iz dvojke. Isto tako nakon kraja igre glazbena podloga je identična onoj, u zadnjem levelu, kada Max riješava zadnjeg Bossa. No da pustim na miru predhodnike i skoncentriram se samo na ovaj treći nastavak. Level Design je mrak, u početku malo smeta što smo dosta ograničeni kretanjem, a tako i razno raznim hintovima i pomoćima, koji razbijaju početnu imerziju, no nakon uvodnih sat vremena sve sijeda na svoje mjesto. Gameplay mehanika je sami vrh ponude što se tiče TPS igara i funkcionira briljantno. Rockstar je napravio fantastičan posao u gotovo svim segmentima. Posebno mi se se sviđa briga za razno razne detalje koji su sada standardni za Rockstar. Priča je odlična, kao i prezentacije iste. Likovi su dosta dobro i napravljeni i okarakterizirani. Na stranu bih uzeo jedino cijelokupnu familiju Branco, koja je užasno površno i šturo odrađena, no kako fokus priče nije na njoj, taj minus nekako mogu progutat. Možda još ostaje žal što leveli u New Jerseyu nisu potrajali barem još sat vremena; jer je atmosfera tog vremena izvan svake pameti! Toliko toga je dobroga u ovoj igri, da mi se neda ni nabrajat, ali jedna stvar me je cijelo vrijeme titrala i davala konstatno savršen osjećaj, a to je Maxova naracija, njegovo stanje i pogledi na sve, kao i postepena reakcija na sav kaos koji se zahuktava oko njega. Dijalozi su napisani fantastično, neznam sad niti jednu igru, koja bi mi imala bolje napisane dijaloge od ovoga. Nakon drugoga prelaska, stvari ostaju slične; nije najbolja Rockstarova igra, ali je definitivno sam vrh, kako Rockstarovih igara, tako i TPS ponude...
Kao što rekoh odmah po prelasku trojke, bacio se na dvojku. Malo mi je savršenost igre splasnula, nakon što sam je odigrao tri godine od zadnjeg prelaska; tada je to bilo tik pred izlazak trojke, da se prisjetim nekih stvari, da je recenziram iz onog vremena, bila bi to desetka, ali 12 godina kasnije, igra se jako dobro drži i uz par dobrih modova dobro i dan danas izgleda; no neke stvari je ipak pojelo vrijeme. Ovako nakon valjda desetog prelaska čvrsta devetka, zastarjelost ubija genijalnu prezentaciju, gameplay mehaniku i izvrsnu Noire atmosferu. Stripovska prezentacija priče je savršena, no nakon Rockstarove trojke, osjeti se mala "neozbiljnost" Remedyeve igre...
Najbolji TPS ikad,responzivan i fluidan gameplay,IGRETINA u svakom pogledu.
Renda je sve reko...po meni jedna od onih igri koja je dobila premalu ocjenu i podcjenjena je
Meni osobno nakon davne jedinice i dvojke, trojka nije niti blizu ....
Ali eto, tako to ide, sto ljudi, sto ćudi
Probaj ih danas,pogotovo prvi dio,trojka ih u gameplayu pojede i ispljune.
Istina, ali jedinica je jednostavno bila genijalna u svoje vrijeme, a mislim da i danas drži one osnove igrivosti zbog koje nikad nije dosadno baciti se u slow motionu na pod i izrešatati bandu. Na PC-u se sjećam još nekih modova, poput dodavanja kung fu pokreta (a la Matrix style) i bullet cam za snajper. Predobro.
Btw. omiljena mjuza iz MP3:
https://www.youtube.com/watch?v=zEH_LSL4rVw
Nedavno sam baš reprizirao cijeli serijal i strašno je koliko je isti napredovao iz igre u igru. Trojka mi je definitivno najbolji nastavak - pun pogodak što Rockstar nije igrao na sigurno s istim settingom, nego je sve podigao na višu razinu s nekim društvenim referencama u okviru jedne mnogo zamršenije i mračnije priče. Da ne komentiram naravno gameplay gdje je trojka bila daleko najizazovnija i najzabavnija igra.
Ipak, i jedinica i dvojka su rulale u svoje doba te je Remedy za tadašnje standarde napravio baš jebeni posao. Nadam se da će napraviti četvrti nastavak jer ga ovaj serijal itekako zaslužuje.
Najbolji TPS ikad,responzivan i fluidan gameplay,IGRETINA u svakom pogledu.Definitivno pogotovo kada sam davno čitao kritike na bootu u svezi igre koje su neosnovane jednostavno igra koja se moze prelaziti 10+ puta kao Sam u Kuci kojeg sam pogledao 101 put Inače očekivam uskoro nastavak Max-ove agonije u Africi :
Budem si ga uzeo ovih dana preko G2A. Vidim ovdje po komentarima, i općenito ljudi kažu da je igra odlična. Jedva čekam! :)