Ako ćemo objektivno i realno, konsenzus (općenito mišljenje, ne mišljenje pojedinca) za ovu igru je ovo ispod:

Naravno da Metacritic ne znači puno. Nekad je čisto maltretiranje i izdrkavanje svojih životnih stavova umjesto ocjena igre, ali Tsushima je iznimno dobro prihvaćena na većini mjesta. Ali naravno da uvijek postoji glasna manjina kojoj nešto ne paše. Nekad zato jer je to ubi style igra, nekad jer je Sony igra, nekad jer nije ništa inovativno, nekad zato da se bude protivan mainstreamu, a nekad jer jedmostavno neko ne voli taj žanr.
Čitao sam dosta recenzija tada i zbilja je ovo univerzalno dobro prihvaćena igra, i od kritike i od publike. Bilo je čak intervjua gdje su sami Japanci nahvalili developera koliko je truda uloženo da bude autentično.
Ja koji sam odrastao na Kurosawi, ali i drugim japanskim (ali i ostalim azijskim) filmovima, meni je ovo bilo ispunjenje mnogih želja.
Glazba, atmosfera te unikatni elementi UI-a i gameplaya su dodatno dočaravali taj stil. Baš se ističe priroda kao dodatni, na prvu nevidljiv, ali u biti itekako primjetan, dodatni lik u igri. Trava, drveće, lišće koje pada, konstantno naglašavaju tu prisutnost nečeg dodatnog, nečeg višeg.
Nažalost, ili ekspanzija mi nije sjela jer je narativ bio previše u tom segmentu ludila, halucinacija i to mi je bilo baš nekako šaka u oko naspram ostatka igre, ali to je drugi par rukava.
jedva čekam nastavak serijala.