Picek
Picek pretpostavljam da se jednim optičkim kabelom izvana ulazi u kuću, u kući se postavlja nekakva razvodna kutija i onda se iz te razvodne kutije vuče drugi kabel po kući do utičnice, jel ide tako?
U pravilu ti ide optički kabel u "razvodnu kutiju" gdje se stavlja ruter i dalje se iz njega povlače po stanju ethernet kablovi do utičnica gdje ih želiš imati. Pazi samo da ti ethernet kablovi budu barem cat6 standard (zadnji je cat8) da ne budeš ograničen "samo" na 1 gigabit.
Picek ukoliko ide razvodna kutija unutar kuće koje su njene dimenzije (otprilike)?
Kod mene je ta "kutija" (pritom mislim ne nekakav ormarić ugrađen u zid) istih dimenzija kao i za struju. Negativna strana toga je što će ti vjerojatno wifi signal (posebice onaj u 5Ghz spektru) biti slabiji pa će ti trebati pojačivač signala.
Picek da li se iz te kutije može vući po kući nekoliko kabela do nekoliko utičnica (pitam jer imamo par stanova unutar obiteljske kuće)?
Može se naravno, provučeš vodilice i onda u iste idu kablovi. Možeš provući kablova koliko želiš i staviti utičnica koliko misliš da trebaš, samo što ti ruteri obično imaju 4 ethernet utora pa će dio kablova biti iskopčan ili trebaš nešto konkretnije (tu završava moje poznavanje mrežne opreme pa neka se netko iskusniji uključi).
Picek kada dođe tehničar HT-a da li on povlači samo jedan kabel do utičnice ili se s njim može dogovoriti da provuče tipa 3 kabela do tri utičnice što bu se dodatno platilo naravno?
Koliko znam, oni ti imaju "obvezu" dovesti opticki kabel u stan / kuću, spojiti ruter i sve konfigurirati. No mislim da ih možeš "potkupiti" da ti provuku još ethernet kablove, ako pretpostavljam imaš već spremno za taj dio.