Picek

• Tocno. Meni je bila koristena stara telefonska kutija, dal je sad nekako drugacije, nisam siguran
  • Uff, neznam tocno, nije to nesto preveliko
  • Moze, ja imam 2, za stan u prizemlju i za drugi na katu
  • Mislim da tih vise konekcija moras dogovorit unaprijed, cak i ugovorom potpisat. Nemoj me drzat za rijec, ja sam to prije 5 god radio, svasta se moglo promjenit od tad

Što se tiče tih više kabela.. moooooožda se može s njim dogovoriti da mu daš nešto eurića i da ti on to provuče za par stanova. Tako smo mi napravili, ali s Bnet tehničarom tak da ne znam kako je u HT-u.

Brijac Tako smo mi napravili, ali s Bnet tehničarom tak da ne znam kako je u HT-u.

S ovim našim kooperantima 2 piva su dovoljna

Što se tiče povlačenja po bužirima, kako to funkcionira?

Naime, imamo doma bakrenu paricu i kabel i na to isto mjesto želimo optički kabel. Da li tehničar može doslovno pričvrstiti optički kabel na utičnici za postojeći bakreni i gdje je telefonska kutija, izvlačenjem bakrenog kabela kroz bužire automatski provući optički?

Picek ta nit je tako tanka da može ići svugdje, nema potrebe uopće izvlačiti bakar. Ako si tako imao dosad i tako mu kažeš, kroz isti bužir će ti provući i nit. To mu je i najlakše

Picek

Picek pretpostavljam da se jednim optičkim kabelom izvana ulazi u kuću, u kući se postavlja nekakva razvodna kutija i onda se iz te razvodne kutije vuče drugi kabel po kući do utičnice, jel ide tako?

U pravilu ti ide optički kabel u "razvodnu kutiju" gdje se stavlja ruter i dalje se iz njega povlače po stanju ethernet kablovi do utičnica gdje ih želiš imati. Pazi samo da ti ethernet kablovi budu barem cat6 standard (zadnji je cat8) da ne budeš ograničen "samo" na 1 gigabit.

Picek ukoliko ide razvodna kutija unutar kuće koje su njene dimenzije (otprilike)?

Kod mene je ta "kutija" (pritom mislim ne nekakav ormarić ugrađen u zid) istih dimenzija kao i za struju. Negativna strana toga je što će ti vjerojatno wifi signal (posebice onaj u 5Ghz spektru) biti slabiji pa će ti trebati pojačivač signala.

Picek da li se iz te kutije može vući po kući nekoliko kabela do nekoliko utičnica (pitam jer imamo par stanova unutar obiteljske kuće)?

Može se naravno, provučeš vodilice i onda u iste idu kablovi. Možeš provući kablova koliko želiš i staviti utičnica koliko misliš da trebaš, samo što ti ruteri obično imaju 4 ethernet utora pa će dio kablova biti iskopčan ili trebaš nešto konkretnije (tu završava moje poznavanje mrežne opreme pa neka se netko iskusniji uključi).

Picek kada dođe tehničar HT-a da li on povlači samo jedan kabel do utičnice ili se s njim može dogovoriti da provuče tipa 3 kabela do tri utičnice što bu se dodatno platilo naravno?

Koliko znam, oni ti imaju "obvezu" dovesti opticki kabel u stan / kuću, spojiti ruter i sve konfigurirati. No mislim da ih možeš "potkupiti" da ti provuku još ethernet kablove, ako pretpostavljam imaš već spremno za taj dio.

Fenix ne znam koliko je bužir širok, a bakrenu nit ne bi koristili više već bi išli na optiku isključivo. Čak da nam iz nekog razloga i treba bakrena nit, imam još utičnica po kući gdje mogu koristiti bakar. Mislim da je čisto jednostavnije tako provuči optiku jer nam je bužir po kući dosta razveden pa ne znam kako će "naciljati" baš tu utičnicu koju trebamo po bužirima.

@Deadwalker kako misliš da ruter ide u tu razvodnu kutiju? Pitam jer bih želio da mi ruter bude u stanju gdje je i sad, a ne u razvodnoj kutiji. Znači želim da iz ethernet utičnice imam kabel koji se ušteka u ruter, a onda mogu ruter kabelom povezati s plejkom i TV-om.

Picek ne znam koliko je bužir širok, a bakrenu nit ne bi koristili više već bi išli na optiku isključivo. Čak da nam iz nekog razloga i treba bakrena nit, imam još utičnica po kući gdje mogu koristiti bakar. Mislim da je čisto jednostavnije tako provuči optiku jer nam je bužir po kući dosta razveden pa ne znam kako će "naciljati" baš tu utičnicu koju trebamo po bužirima.

Ovo što Fenix kaže, ta nit ti se obično samo vuče po zidu jer se ni ne vidi.

Picek ne znam što tebi znači "razvodna kutija", no da bi internet funkcionirao, treba ti optički kabel do rutera i u njega idu ethernet kablovi koji to vode to utičnica. Tako je meni sve složeno u stanu. No kažem, moje poznavanje mrežne tehnologije je vrlo limitirano tako da se možda to može drugačije / pametnije složiti.

Deadwalker ja sam shvatio da ide ovako - vanjski kabel do razvodne kutije gdje je nekakav splitter. Iz tog splittera vuče se optički kabel (kroz bužire npr.) do utičnice. I onda u utičnicu ukopčam ethernet kabel koji spojim s ruterom. Zar ne ide tako?

Jer po ovome što ti kažeš, ne proivlačim do utičnice optički kabel već mi je ruter u telefonskoj kutiji i iz tog rutera povlačim ethernet kabel bužirom do utičnice.

Picek ja ti živim u zgradi i kod nas ti je složeno tako da je optički kabel doveden do razvodnog ormara blizu ulaznih vratiju, unutra mi je ruter te iz njega idu ethernet kablovi to utičnica. Što je super jer onda na više mjesta u stanu imam pristup "zicnom" internetu, umjesto da mi je to uvjetovano pozicijom rutera u stanu. Kažem, vjerojatno se to može i drugačije složiti, no nisam stručnjak da ti mogu reći što je najbolje rješenje, ja ti kažem kako je kod mene u zgradi to odrađeno (pretpostavljam doduše ako se tako radi po zgradama, onda je to nekakav standard kako se to radi). Možda ima boljih / pametnijih načina, no meni je ovo skroz ok jer žena ne vidi ruter da joj nagrđuje namještaj, a to je uvijek plus u braku.

Deadwalker sad kužim. OK, ima smisla iako bi mi u mom slučaju bila bolja opcija da je ruter kod mene u stanu. Jedino u tvom slučju ne znam kak je s resetiranjem rutera, ak se nešto zblokira treba svaki puta ići u zgradi u tu razvodnu kutiju i resetirati ruter. I ak si u zgradi, kaj onda ima u toj kutiji tipa 10 rutera ako je 10 stanova na optici?

Picek svaki stan ima svoju "razvodnu kutiju" (stavljam namjerno u navodnike jer je to običan prostor u zidu gdje se nalazi ruter i svaki stan naravno ima svoju "kutiju" sa svojim ruterom). Resetiranje rutera je komplicirano koliko npr. kod struje dignuti sklopku kada ti je izbaci kratki spoj. 🙂
                  Ako ti je apstraktno, mogu ti pofotkati poslijepodne kada dođem doma i pošaljem ti u pm da vidiš kako to izgleda kod mene.

Deadwalker e to, to me zanima, znači ruteri su u stanovima u svojim "kutijama". No pretpostavljam da svi ti ruteri moraju biti spojeni na neku jedinstvenu kutiju unutar zgrade. A ta kutija unutar zgrade je prikopčana na kabel izvana.

Picek taj dio nisam vidio, odnosno tome ima pristup samo tvrtka koja održava zgradu, a kojoj plaćamo pričuvu (oni obično riješe ako bude kakav problem na vanjskoj instanci što se još nije dogodilo od kada sam kupio stan).

Zakomplicirali ste ga. Picek, majstor će od "kutije" do tvog stana dovući optičku nit (kroz bužir, on zna kako, izbušit će s jedne strane da "uđe" u njega), zabit će je u tvoj ruter u tvojem stanu i ti ćeš dalje manevrirat kako si i dosad.

Kad bude drugi stan u tvojoj zgradi uzimao internet, majstor će optičku nit dovući do drugog stana i zabit u drugi ruter u drugom stanu.

U hodniku sve što bude provlačio i eventualno bušio stavit će u kanalice i bit će lijepo i pristojno.

12 dana kasnije

Predao sam zahtjev za RUNE optiku davnih dana i još nikakvog odgovora.

Na forumima sam čitao da su ljudi znali čekati i blizu dvije godine.

Navodno da RUNE nije neka velika firma a uzeli su si posla za usrati se. Valjda se zato toliko čeka.

Zna li netko ako postoji kakva alternativa? Tako još radi priključke do kuće?

Brijac ali s Bnet tehničarom tak da ne znam kako je u HT-u.

Ma ak ih zamoliš napravit će ti svi i bez da im daš novčanu potporu, osim ak je neki zajebani tip i drži se striktno svog zadatka koji je dobio od firme.

Kablova imaju takoreći na bacanje i nakon neke instalacije kod nekog taj dio kabela kojeg je možda previše odrezal ide u škart a može se recimo iskoristit za drugu prostoriju pa zato će učinit da ti sprovedu i na druga mjesta u objektu.

Lijepa riječ čini čuda, poslije ih još nagradiš da imaju za cugu i sretni svi.

Koristi li netko T-com 5G kućni internet?

Iskustva, dojmovi?

Zanima me koliko je taj 5G dobar za gaming odnosno koliki je otprilike ping.

Spojim konzolu preko hotspota na 5G od mobitela ali ne vidim neku veliku razliku.

Na A1 4G ping mi je 60-80 a na 5G preko mobitela 45-65 a nekada zna skočiti do 80…