Evo ga. Ova godina je bila uspješna za platine. Ratchet, inFamous: Second Son, First Light i sad ovo. Imam ih sad već 16!! Hahaha, amater naspram mnogih vas ovdje.
Nego, jako sam zadovoljan igrom. Baš jesam. Po meni je definitivni napredak u svim aspektima.
Drago mi je da je melee borba poboljšana. Ovi komboi su baš fora i ponekad dobro dođu, iako ja preferiram ranged ili stealth pristup. Da nije bilo onih melee pitova, ne bi ni skužio kak dobro funkcioniraju te kombinacije i resonator blast i sve ostalo.
Ranged borba mi je ostala jednako zabavna. Drago mi je da je sada podržano više oružja u weapon wheelu, iako bi ih ja stavio još više. Od svake vrste weapona po jedno da stane. 😃 Doduše, do pred sami kraj igre sam ionako koristio praktički jedan te isti bow - onaj s kojim otkidam komponente, a sve u želji da skupim čim više komponenti. A kaj je najveća fora, na kraju sam skupio platinu bez da sam ijedan glavni weapon ili armor modificirao ili nadogradio. Imam neki OCD, znam.
Weapon modifikacije su baš fora i ovi novi elementi tipa purge ili onaj sticky su baš zabavni. Ali opet, vježbao sam ih i koristio samo kroz hunting groundse, jer sam cijelu igru prošao sa ljubičastim Hunter bowom. Iako, moram reći da je izbor moždad malo prevelik. Baš ima dosta različitih tipova tih "elemental" damagea, plus ove bonus modifikacije za berserk ili targeting. Pa onda još oni unikatni tripcasteri i ropecasteri. Mislim, stvarno ima svega i svačega i vjerujem da pokrivaju valjda sve skupine igrača i različitih pristupa borbi.
Sučelje mi je prekrasno. Poglavatio sad mislim na ono kad se otvori npr. inventory ili mape ili pak skillovi. Jasno, pregledno, vizualno privlačno, animirano. Jedino mi je izbor dodataka na strelicama malo overwhelming, jer vrti sve žive i nežive trapove i potione, a ja samo oću pronać svoju pticu!! One žute oznake za climbing više nisu odmah vidljive, već samo ako ih baš želim označiti pa s tim pokriva i ekipu kojoj te jasne oznake idu na živce. Isto tak je i s prikazom UI-a i pomoći na ekranu. Ne mora se prikazivati, ali i može jednostavnim odabirom. Sviđa mi se.
Vizualno je cijela igra bombetina. Stvarno izgleda prekrasno. Ne govorim samo o tehničkim elementima, već o artističkom pristupu, pejzažima, bojama, detaljima. Stvarno su si dali truda. Izlasci sunca, zalasci sunca, pješčani dijelovi, zimski dijelovi, šume, voda, sve. Poseban detalj koji ukazuje na to koliko su svi ti mini biomi lijepi je kad u svojoj bazi instaliraš dronea, pa se dobije "wallpaper" preko cijele kupole unutra i skužiš, fakat su pejzaži prekrasni.
Kaj se flarea tiče, armori su također jako privlačni i dovoljno raznoliki, a osim samog armora sad postoji i mogućnost farbanja tih istih armora i šminkanje Aloy. Postoji čak i skriveni face paint da izgledam kao Kratos. Nice touch. Ali od tih "flare" stvari, najbolje su mi animacije. Znači, mislim da sam ubrzavao možda 10% dijaloga, a ostalo sam sve puštao da ide kak ide, jer je tu toliko truda odrađeno da je pravi gušt to gleda i gledat i gledat. Znači, svaki dijalog kad se s nekim odrađuje, likovi deklamiraju, likovi šeću, likovi klimaju glavom. Ne samo oni s kojima pričaš, nego ako postoji i treći lik koji samo stoji i sluša, on također klima glavom. Ne znam za vas, ali meni je ovaj pristup izuzetno drag i fakat mi doprinosi imerziji u igru. Baš je. Baš imam feeling da pričam s tim likom. Da ima stav, da ima mišljenje, da ima povijest. Divno! Daleko smo napredovali od tekstualnih RPG-ova...
Priča. Ne znam. To je prokletstvo nastavaka. Ne da je lošije, nego više nema onu mistiku, onaj misterij koji je imala jedinica. Kad smo tek po prvi puta saznavali kaj se zbiva. Zašto je svijet takav kakav je. Zašto roboti, zašto životinje, zašto ovo, zašto ono. Sad se većinom zna i ta draž je umanjena. Ali da je priča dosadna, nije. Možda je više očekivana ili donekle viđena za razliku od jedinice koje je baš bila unikatna. Ok, iako je sami setting mnoge podsjećao na Enslaved. Ali uglavnom, priča je čisto fajn i zove na istraživanje. Ima preokreta i svega i naravno, kraj je takav kakav je. Questovi i sidequestovi su veliki napredak naspram jedinice. Definitivno ima puno pamtljivih likova, a čak i ovi neki usputni questovi budu dobri. Voice acting je odličan i baš je fora bilo vidjeti Trinity u igri.
Od većih novosti imamo centralni hub u igri, kao što je čest slučaj kod rpg igara. Imamo i podvodno istraživanje, ali mi je žao kaj nema podvodnih borbi, već se svodi samo na skrivanje i izbjegavanje. Paradoksalno, inače preferiram stealth, ali vjerojatno samo zato kaj mi je nešto onemogućeno, automatski mi fali. Daj mi bar opciju da se nekako borim. Znam da je sve tromije. Ne mogu strelu odapet pod vodom, ne mogu kvalitetno zamahnut štapom, ali bar nešto mi daj. Imamo i novih životinja za overridanje.
U svakom slučaju, svega ima puno. Igra je postala velika, s puno sadržaja, s puno opcija, s više skill treejeva, ali kaj je najbolje, nije postala zamorna. Mislim da imam 90 sati za platinu. Da je potrajalo još 10-ak sati, mislim da bi već postalo zamorno. Ovako je taman na granici da je sve odrađeno s guštom i zabavom. Znači, definitivno bolje od Valhalle koja mi je, unatoč svojim kvalitetama, uništila volju, ne samo za igranjem, već i za životom, hahaha. Igra je baš kvalitetan nastavak koji svesrdno pozdravljam i veselim se završetku trilogije. Veća u svakom segmentu, ljepša u svakom segmentu, bolja u skoro svakom segmentu od jedinice. Pravi primjer kvalitnog odrađenog nastavka.