nisam farmaceut, no u uputama za mnoge lijekove piše da sa njima jako oprezno u trudnoći i dojenju (pa tako i na paracetamolu). Ako je nešto tako jako sigurno, zašto onda oprezno sa time? Naravno da je svaki lijek i otrov (imali smo slučajeve ubojstava u rh di se mrvio antipsihotik u alkohol), no očito nije baš tako bezazleno kada imaš 1001 upozorenje.
Imamo primjera iz ne tako davne povijesti sa talidomid lijekom i što je napravio… Pa se tek naknadno otkrilo kako i zašto. Nešto što je trebalo smanjiti mučnine trudnicama je uzrokovalo deformacije plodova.
Medicina je imala sjajnih iskoraka. Npr. cjepivo protiv polio (dječja paraliza). Imo sam nažalost priliku u obitelji vidjeti kako je osoba ima peh pa je obolila 1 g prije nego je čuveni Johan Salk izumio cjepivo. No medicina je imala i ne tako lijepih epizoda za koje su se čak dobivale i nobelove nagrade (lobotomija), a i liječenje stavljanjem u inzulinske kome-šokove (lijepo uprizoreno u filmu Genijalni um).
Što uzrokuje autizam, ne znam, ali je teško ne primijetiti kako sve više djece ima i autizam ili neki drugi problem. Sjećam se još prije par g, jedan terapeut koji baš radi sa djecom koja imaju teškoće je rekao baš za SAD da 33 % djece ima neki problem (veći ili manji). Da ga jebeš, pa to su ogromne brojke… Ja se stvarno ne sjećam tijekom škole da sam vidio nekog tko ima autizam ili da treba asistenta a niti ovako. Sada jel su svi bili "pod ključem"….
Cjepiva su posebna tema. Ja bih prvi da ima dijete sa nekim cijepivima ih cjepio (polio, kćer protiv HPV). No također, o nekim cjepivima bi se itekako dalo, u smislu jesu li potrebna. Pa imamo našeg epidemiologa Bernarda Kajića (poznatiji kao Mali Mujo na fejsu) koji je sam jednom prilikom rekao da su mnoga cjepiva uvedena pod pritiskom farma industrije. Kada to "glavni" epidemiolog kaže, zapitaš se.
A o znanstvenicima bi se dalo. Imali smo mi naše koji su našli lijek za rak, pa prođe 15 g i ništa. Pa imamo velikog Cecija koji promovira cjepivo a sam piše "da ne zna kako radi", pa imamo bisere koji tvrde da lijekovi za takozvanu "promjenu spola" su sigurni za djecu. Ne trebaš biti primarijus da znaš da nešto što blokira procese u tijelu u pubertetu i što može uzrokovati rast dlaka u kontra smjeru i nije baš nešto 100 sigurno. Pa se istraživanja kao rade 20 g, ulažu milijarde, ali onda preko noći dođe protiv covida cjepivo dok naša draga Alemka govorila par dana prije da treba "minimalno 3 godine". Znanost je itekako u prošlosti nešto promovirala i prezentirala kao otkriće, a danas se toga vjerojatno srame (heroin se promovirao kao siguran za kašalj, ect, korištenje žive, flebotomija, korištenje radij(a) itd.). Naravno da je bolje slušati liječnika sa 30 g iskustva i podlogom nego Trumpa ili nekog na forumu, ali nisu znanstvenici nikakve svete krave da ih se ne smije propitivati. I te fore "vjeruj jer mi imamo diplome i ne smiješ nas propitivati". Kak da ne…