maverick
Ma znam, kad sam išla sa kolegicom na fax prije 7-8 godina, kad su one izbjeglice bježale u njemačku ili di god, čekali mi na pješačkom zeleno, i ulovi ju neki lik za vrat i počne ju gušit. I govori na engleski kako griješi allaha jer hoda gola (sedmi mjesec vani 35 stupnjeva, nosi ljetnu maxi haljinu), a haljina najnormalnija jer idemo na fax. Ženska je poplavila jer nas je trebalo troje da ga teškom mukom odvojimo od nje. Da ga ljudi nisu ulovili i držali ga na podu, pobjegao bi dok nije došla policija.
Da ne pričam da nam je izričito bilo rečeno da nesmijemo prolazit blizu željezničog kolodvora jer bi napadali ljude, posebno žene koje "hodaju gole" po gradu. Jer tamo su digli šatore.
A gledaj, nemogu se aklimatizirat jer ne pričaju hrvatski, jedva engleski. Neki jednostavno ne žele.
Čak i da se želim družit s njima, što ćemo pričat na morse code ili ćemo se sporazumjevat znakovima?
Priča o aklimatizaciji, ali proputovala sam pola europe, nikad mi nije palo napamet doć u tuđu zemlju i npr krast tuđe gaće sa štrika ljudima i napadat pse u dvorištima. Zavijat kada muškarac prođe pored mene. Pokušat udavit nekoga u ime mojih osobnih uvjerenja. To su radili vjerovatno i doma, samo su posljedice bile drugačije ili ih nije bilo. Pa misle da je tu isto. Da smo pitomi i dragi i nećemo ništa i da je sve oprošteno.
Hoću reć, oni vjerovatno nas gledaju kao da želimo njima zlo, a mi gledamo kako oni nama žele zlo i na kraju svi svakoga gledamo poprijeko.
Ali u svakim slučaju, usudi li se opet nasrnut na išta moje ili mi uć iza kuće da mi krade donji veš, deportacija će bit najmanji problem. Spremna sam smrskat koljena da nikad više ne prohoda. Jer nemože me nitko uvjerit da je to normalno ponašanje normalne i uravnotežene osobe bilo gdje u svijetu. A daš li jednom pass da nećeš ništa, takvi to uzmu kao znak slabosti i onda će probat ponovo.
Možda ekstremno, ali stvarno ne želim nosit palicu sa sobom kada idem stavljat sušit veš u jebenom selu od 150 ljudi jer postoji šansa da će me zaskočit nedojebana grupa ljudi, u vlastitom vrtu.