Video igre ne poznaju granice. One nam pružaju ruke i uvlače nas u svoje svjetove, ostavljajući iza nas svo sivilo svakidašnjeg života. Barem na trenutak, naše brige nestaju. Barem na trenutak, zaboravljamo tko smo. Počinjemo ispočetka, možda na nekom boljem i ljepšem mjestu, prepuni ushićenja i znatiželje. Osjećajima koje smo možda nekoć davno izgubili, još kao djeca. Vraćamo se u vremena kada smo na sve gledali širom otvorenih očiju i upirali prstom, na što bi nam naši stariji odgovorili nešto u stilu: "Pa to je samo...". Kako je to "samo"...? Pogledaj, pa ovo je nevjerojatno! Kako možete prolaziti pored i pritom ne ispustiti niti smiješak? Što se dogodilo?
Kako život ide, dosta ljudi izgubi takav, rekao bih "dječji" pogled na svijet. Nije lako uvijek se radovati svakoj sitnici i vidjeti ljepotu i u najmanjim stvarima. No zato imamo ovaj predivan novi medij koji nam omogućuje da probudimo te osjećaje još jednom.
Pogledaj to nebo, te boje! Pogledaj samo travu kako lijepo vijori, a tek jesenje krošnje! Vidi kako potok lijepo žubori, čak se čuje i cvrkut ptica! Pogledaj te detaljne tekstu... Ah nema veze, primijetio sam Wii remote u rukama.
Igre pružaju nešto više, nešto što nam u stvarnom svijetu nedostaje. One zadovoljavaju neke naše potrebe koje inače ne bi mogle biti lako ispunjene. Daju nam osjećaj življenja punim plućima, potpune angažiranosti i fokusiranosti u svakom trenutku. Pružaju uzbudljive izazove i redovite nagrade. Ukratko, svatko u njima može naći nešto za sebe. Bilo to želja za natjecanjem, zajedničko druženje, bijeg od stvarnosti, osjećaj produktivnosti i napretka, kratka zabava za ispuniti vrijeme ili pak uživanje u samoj atmosferi veličanstveno kreiranih svjetova.
Osobno, sve od navedenoga je ono što me privlači ovom mediju, no ipak, upravo ovo zadnje je ono što me najviše za njih drži, i vjerujem da nisam jedini. Poput filma mogu ih proživljavati, no za razliku od njega, nude mi novu dimenziju. Slobodno kretanje i istraživanje - interaktivnost. Kako vrijeme ide i priče su prikazane "filmskije", svjetovi su ljepši i veći nego ikad, dakle prostora za zabavu je još više.
Volim dobru atmosferu, volim zanimljive likove koje pratim kroz njihov dio života, volim kada mi priča, skupa s glazbom i vizualima potakne neke emocije.
Nešto što ne mogu toliko često dobiti iz drugih multimedijskih sadržaja (izuzev ponekih serija) je trajanje mojeg odnosa s njima. Pri tome mislim na sljedeće. Ako odaberem neku veću "open-world" igru, ona može trajati satima i satima dok ju ne dovršim. To znači da ju sigurno neću prijeći tijekom jedne sesije. Ne, ona će biti dio mog svakodnevnog života danima, tjednima. Igrati ću ju u manjim porcijama svaki dan te će mi se ona vjerojatno kretati mislima ostatak dana tijekom tog cijelog perioda. Razmišljati ću o onom novom neistraženom području koje sam vidio s druge strane podnožja planine, ili kako ću riješiti određeni zadatak, ili, pun euforije vrtiti u glavi sve moguće opcije i pokušati se odlučiti kojim smjerom krenuti, te potom jedva doći doma i uroniti u nju i pustiti se da me nosi. Ne znam za ostale, no za mene to kreira osjećaj da u njenom svijetu živim duže vrijeme, njen sam stanovnik i ona je dio mene, što znači da kada jednom dođem do kraja, ona mi zna ostaviti jači utisak od ostalih medija. Sigurno ste barem jednom osjetili taj osjećaj nekakve ispraznosti, tuge, kao da vas je napustio prijatelj. Vjerojatno ste i dobili želju da počnete ispočetka, ili ste osjetili grižnju savjest što niste igrali sporije, istraživali više, nego ste umjesto toga jurili glavnom linijom pritom ne gledajući sa strana - tko zna tko je i što prošlo pored vas, a da niste ni primijetili. Kakva su vas nova iskustva čekala, u obliku side questa ili nekom drugom, a da ste ih tako olako odbacili, možda, jer "nemate vremena", ili ste bili previše nestrpljivi. Dala bi se povući filozofska paralela sa stvarnim životom, ali ovo nije tema za to. Ah, sada je došao kraj i vidjeli ste da ste prošli samo 42(0 sličica:) % igre.
Naravno, to je još uvijek "samo" igra i uvijek ju mogu pokrenuti ponovno te krenuti ispočetka. Ali meni osobno to nikad nije isto. Jedan sam od onih, (pritom sam svjestan da sam manjina i ne bih želio povesti nekakvu raspravu oko toga, jer ionako nije toliko važno), koji ne vole prelaziti igre više puta. Probao sam, ali to mi jednostavno nije bilo "to". Razlog leži u tome što za tu igru imam vezane određene emocije i sjećanja, jer sam ju igrao u određenom životnom periodu, u određenom godišnjem dobu i proživio sam ju na drugačiji način. Kada ju drugi put započnem, sjećanja se vrate, ali se nekad stvarnost zna ne poklapati s njima, ili me pak pukne jača nostalgija pa se ne osjećam dobro. Svoja sjećanja, moje male kapsule u kojima su zapakirani svi zvukovi, mirisi, vizuali i osjećaji - njih ne želim dirati. Jednostavno sam takav. Stoga ću radije okrenuti list, upaliti novu igru i stvoriti nove lijepe uspomene.
"Oh, jesam li ja to maloprije čuo riječ 'kapsule'?" - Da, kapsule. A to me napokon dovodi i do smisla ove teme. "Kapsule" uzmite kako hoćete, ovakve kakve su prikazane u uvodnoj slici ili pak ovakve:
Potpuno je nevažno, to je samo metafora. One su tu da bi Vas i mene odvele na "gaming trip". Mogao sam temu nazvati i "Gaming Gljive" ili "Gaming Prah", ali mi to nekako nije zvučalo dovoljno dobro.
Ili "420 Gaming Marica" amirite?
Khm. Dakle, što je ova tema?
Na ovom mjestu Vi i ja malo ćemo kemijati i kreirati vlastite male "gaming kapsule". Što to znači? Gledajte na to ovako. Vi sigurno imate neke najdraže igre u kojima ste uživali, koje vam nešto više znače u životu od ostalih i koje su vam ostavile lijepe uspomene.
Podijelite vaša iskustva s ostalima. Povedite nas na putovanje. Prikažite nam ljepotu kojoj ste svjedočili. I pokušajte to napraviti na najefikasniji mogući način.
Cilj ove teme je da zajedno proživimo razne igre ponovno ili po prvi put, i to iz perspektive osobe koja je dizajnirala "kapsulu". Da ne duljim, postupak je sljedeći.
PRAVILA:
Svatko ima pravo u svom postu ("kapsuli") prikazati atmosferu iz jedne igre (radi preglednosti). Postovi sadrže različite materijale koji će ostalima pomoći da iskuse određenu atmosferu. Materijali (i još drugih, ako se sjetite) su sljedeći:
1. Video sadržaji
2. Screenshotovi, concept artovi, wallpaperi
3. Soundtrack
3. Tekstovi - Opis vašeg okruženja, raspoloženja, vremena, lokacije te bilo čega ostaloga što bi nam pomoglo razumjeti zašto vam je baš taj događaj ostao u sjećanju.
4. Audio efekti, poput:
Kiše i oluje - http://www.rainymood.com/
Grmljavine, valova, vatre, ptica, ljudske buke i drugih - http://asoftmurmur.com/
5. Ostali materijali iz igara, poput nekih tekstova koji su se u njima mogli pročitati i sl.
Ukoliko se u postu nalaze neki spoileri, jasno ih naglasite i postavite u odgovarajući tag.
PREDLOŽAK:
A sada, moj doprinos, te ujedno i primjer kako bi post trebao izgledati.
The Elder Scrolls III: Morrowind
Bili su to zimski mjeseci, prije 2 godine ako se ne varam. Dani su još uvijek bili kratki. Bio sam, tako nekog... Nikakvog raspoloženja, ne baš toliko depresivnog koliko umrtvljenog, osjećao sam se prazno iznutra. Doduše, to je ono što i depresija jest, no nemojmo više o tome. Nakon određenih obaveza došao bih doma, već je bio sumrak. Sivilo. Ništavilo. I upalio bih Morrowind. Igru koju sam tek tada prvi puta zaigrao, dok je jedini ostali član njene obitelji kojega sam zaigrao bio Skyrim. Očekivao sam puno jer sam shvatio da mi je TES savršen RPG za moj ukus, iako ih prije toga nisam puno igrao - baš zato jer me nisu privukli. Govorilo se da Morrowind grafički nije najbolje ostario i to sam uzeo u obzir, jer inače mi ružne igre ne legnu najbolje. Začudo, kod Morrowinda to uopće nisam osjetio. Odmah me uvukla i zapravo sam ju čak smatrao jako lijepom.
Balmora je bila jedan od prvih gradova koje sam posjetio. Baš sam guštao kad sam dobio svoj mali prostor na tavanu one babe, iako sam joj morao samo pobiti štakore, ali hej! Tavan je prazan i očigledno se baba niti ne može ikada popeti do njega, tako da sam tu dovoljno siguran. Nažalost, količina smeća koje ja kupim u RPG-ovima je grandiozna i uvijek sam krcat, stoga sam se često vraćao pobacati sve što sam skupio u tu malu sobicu.
Kako je vrijeme teklo nije bilo dovoljno mjesta za leći pored toliko oštrih stvari. Pojavila se potreba da se skrasim u nekom ljepšem mjestu. Tijekom daljnjeg igranja dobio sam kuću. I to ne bilo koju, već susjednu. Pravu, veliku kuću na više katova! Ili sam samo ubio njenog vlasnika i uselio se unutra, no to ne mogu potvrditi. Nakon dugih dana prepunih istraživanja i rješavanja questova, vratio bih se u svoj dom u Balmori kako bih prespavao te ispraznio iz džepova 15 velikih sjekira, tridesetak glavica kupusa, 17 magičnih štapova i 3 kile cvijeća i sumnjivih gljiva koje sam nabrao u obližnjoj šumici.
Kako je stvaran život bio stresan, tako je moj boravak u Balmori tijekom kasnih tmurnih popodneva bio opuštajuć. Često bih se uhvatio kako stojim pored onog malog mosta i promatram bogato noćno nebo, koje toliko volim u TES serijalima.
Zamislite se sada ispred moje kuće. Noć je, gradić spava, samo se vide čuvari u daljini kako polagano hodaju ulicama. Kiša je. Vrijeme je da otvorite Rainy mood u drugom tabu te po mogućnosti se zatvorite sami u sobu s ugašenim svijetlima, u potpunoj tišini.
http://www.rainymood.com/
Pustite ovu glazbu.
https://www.youtube.com/watch?v=xULTMMgwLuo
Iako je ova iz "Obliviona", mislim da jako dobro paše pa je ovo isto prijedlog:
https://www.youtube.com/watch?v=2v9K98RzbHI
Svi problemi ovoga svijeta su nepostojeći. Sada sam tu samo ja, sjedim ispred vrata, promatram noćno nebo i malu rijeku ispred sebe. U rukama mi je knjiga. Otvorite neku knjigu i čitajte, ova je kratka pa sam ju zato odabrao.
http://www.uesp.net/wiki/Morrowind-Eater
Za kraj slijede vizuali:

Ovdje se vidi moja kuća.

Nadam se da sam napravio bar donekle dobar "trip", unatoč problemima pronalaženja dovoljno dobrih slika. No to je i ono o čemu sam govorio, igra mi je čak i tada, kad je već bila stara, ostala u takvom sjećanju i sami prizori su mi ostali pospremljeni ljepši nego što su možda bili.
Temu sam probno otvorio na jednom mjestu i vidio da ima potencijala, stoga željno iščekujem Vaše "kapsule".