Eto završio sam i ja sa serijom pa bi bilo u redu da nešto i napišem o njoj:
Odmah da kažem da mi je serija fenomenalna, kad bih davao ocjenu bilo bi to negdje oko 9/10. Mislio sam napisati cijeli esej ali samo ću kratko prokomentirati. Toliko dobrih strana ova serija ima, od odlične radnje pune preokreta do fantastičnih likova toliko dobro okarakteriziranih da se često možeš poistovjetiti s njima i ne čine ti se kao lutke na ekranu. Tom Fontana je odličan scenarist, pun zanimljivih ideja, svaka mu čast. Ono što mi se posebno svidjelo je što smo svih 6 sezona proveli u zatvoru, nismo se makli iz njega. 'Povezao' si se i 'zavolio' taj zatvor. Druga stvar je ta naracija koju je Harold Perrineau tako dobro i karizmatično odradio da je to nevjerojatno.
Što se tiče same radnje, kao što je Hill rekao u zadnjim sekundama serije, je o ljudima, očito vrlo kompleksnoj vrsti i Fontana se uhvatio u koštac s tim i proučio ih i predstavio ih nam na različite i vrlo realne načine. Onaj zadnji Hillov monolog je genijalan: So, what have we learned? What's the lesson for today? For all the never-ending days and restless nights in Oz? That morality is transient? That virtue cannot exist without violence? That to be honest is to be flawed? That the giving and taking of love both debases and elevates us? That God or Allah or Yahweh has answers to questions we dare not even ask? The story is simple. A man lives in prison and dies. How he dies, that's easy. The who and the why is the complex part. The human part. The only part worth knowing. Peace.
Serija je bila naprosto genijalna do sredine četvrte sezone kad je riknuo Adebisi, nakon toga je malo pala u kvaliteti, ali svejedno je ostala na jako visokoj razini. Naravno ima tu i nekih grešaka serija, kao što je npr. malo nerealna, ali shvačam da je to sve zbog radnje, a i neke likovi su mogli biti nešto bolje iskorišteni kao i što su neki odnosi mogli biti bolje objašnjeni. Zadnja epizoda mi je bila jako dobra, nikakvo razočaranje, ali naravno da je moglo bolje. Bilo bi lijepo kad bi se obistinile one riječi koje je rekao McManus kod evakuacije: We'll be back. Someday.
To je to što se tiče radnje, ja sam rekao svoje, ima nekih koji će reći i bolje i nadam se da ću vidjeti takve postove da vidim što drugi ljudi misle o seriji. Ja sam stvarno uživao u ovoj briljatnoj seriji i nadam se da će je svi koji vole serije pogledati. A sad neki moji TOP-ovi iz serije
TOP 15 likova (ne nužno najdražih):
15. Jefferson Keane
14. Leo Glynn/Tim McManus
13. Poet/Kenny Wangler
12. James Robson
11. Burr Redding
10. Dino Ortolani
9. Cyrill O'Reily
8. Vern Schillinger
7. Augustus Hill
6. Chris Keller
5. Omar White
4. Tobias Beecher
3. Ryan O'Reily
2. Simon Adebisi
1. Kareem Said
TOP 15 smrti:
15. Kenny 'Bricks' Wangler - baš kad je počeo biti dobra desna ruka Adebisiju, bude onaj šokantan kraj 1. epizode 4. sezone
14. Nikolai Stanislofsky - O'Reily se još jednom izvukao i riješio se velikog konkurenta
13. Nino Schibetta - Adebisi i O'Reily se riješili Talijana na kraju 1. sezone i to na vrlo pametan način
12. Shirrley Bellinger - na kraju je stvarno ružno umrla
11. Supreme Allah - imao je potencijala biti veliki lik, ali crnci i opet O'Reily su mu stali na put
10. Tim Kirk - govno je zaslužilo što je dobilo
9. Omar White - prokleti Židov mi ubija najdraže likove
8. Dino Ortolani - tako genijalan lik i umre odmah u 1. epizodi
7. Leo Glynn - stvarno nije zaslužio umrijeti
6. Cyrill O'Reily - možda i najtužnija smrt
5. Chris Keller - možda i najkompleksniji lik u seriji, svaka mu čast što je napravio u zadnjih par minuta serije
4. Augustus Hill - tužan kraj 5. sezone, žrtvovao se i pokazao kakva je ljudina
3. Vern Schillinger - pravda je zadovoljena, Beecher ga je napokon ubio
2. Kareem Said - zaštoooooooooooo?
1. Simon Adebisi - kralj je umro! Tko visoko leti, nisko pada