Matador Moram priznati da mi je zanimljivo da vi koji sad pišete "moje tijelo, moja stvar" niste imali takav stav kad se vodila rasprava oko obaveznog cijepljenja protiv covida.
Sjećam se tamo 2019. kad sam čekao sedmicu pa me ženska zarazila abortusom.
Ovo što pišeš je nešto što se zove lažna ekvivalentnost. Dodatno štivo ako želiš: False equivalence
Ne čudi me da takav zaključak dolazi od onih koji se smatraju iskusnijim i pouzdanijim u stručnim temama od samih stručnjaka. Dobro se sjećam koliko su neki, uključujući mene, uložili truda kako bi dali dokaze, bilo to u obliku stručnih izjava ili radova ili pak istraživanja, samo da bi se to odbacilo jer se nekome nije svidjelo. Osmi smo u svijetu po broju mrtvih od COVID-a po glavi stanovnika. To je sramota koja ide na teret neodgovornih i necijepljenih ljudi.
Abortus iz medicinskih razloga ili u slučaju silovanja, nema problema, ali kao sredstvo kontracepcije mi ne dolazi u obzir.
Zašto bi liječnik pod hipokratovom morao radit abortuse jer se nekoj ženi zalomilo, a baš joj se dijete ne uklapa u životni stil? Jbg., treba preuzeti odgovornost za svoje odluke, život nema save pointove.
Kako se lako izvlače specifične situacije i ignoriraju svi argumenti koji su izloženi već toliko puta o toj temi. Ako netko misli da je svim ženama abortus samo nešto nonšalantno, onda se trebaju spustiti na zemlju i upoznati sa stvarnošću. Životni stil? Je li životni stil raditi dva posla da možeš iz mjeseca u mjesec preživjeti? Je li životni stil ne moći si priuštiti stan zbog ekonomije koja je doslovno uništena? Je li životni stil ne moći platiti dječju formulu jer je došlo do nestašice? Je li životni stil žrtvovati karijeru za koju daješ godine i godine života i truda samo da bi odgajao dijete? Je li životni stil imati genetske bolesti koje se mogu prenijeti? Je li životni stil živjeti u uvjetima koji nisu dovoljni za normalan život djeteta? Prisiljavanje nekoga na trudnoću je kažnjavanje, ništa drugo. I vi isto gledate na trudnoću kao period u kojemu ženi naraste trbuh i voli puno papati devet mjeseci.
Idemo sada i popričati o životnom stilu. Zašto netko, tko ne želi djecu, koristi kontracepciju, prakticira siguran seks, mora imati dijete koje će učiniti i ženu ogorčenom i dijete ogorčenim jer ga odgaja netko tko ga ne želi odgajati? I samo neka se proba reći: "Pa neka ga da na posvajanje", jer se netko onda mora upoznati s uvjetima u kojima žive takva djeca i odgojem koji dobivaju.
U privatnim klinikama neka liječnik radi što želi. U javnom zdravstvu koje odgovara državi koja garantira pravo na pobačaj i čije javno zdravstvo financiraju građani te države neka si nabije taj priziv savjesti znaš gdje. Vidjeli smo ljepotu priziva savjesti u slučaju Mirele Čavajde. Da ne govorim o ljepoti zabrane pobačaja na Malti. Žena je imala nepotpuni spontani pobačaj i odbili su ukloniti fetus iz tijela jer je abortus zabranjen.
Zabrana pobačaja ne smanjuje broj pobačaja. Zabrana pobačaja smanjuje broj sigurnih pobačaja.
Da sam ginekolog, ne bih želio raditi abortuse iz dosade, jer si pacijentica misli da dijete nije za njeno dobro.
Isto kako normalan plastični kirurg neće ugraditi dodatne dvije sise, jer pacijentica misli da je to za njeno dobro.
Ako plastični kirurg procijeni da život pacijentice nije ugrožen, onda nema što glumiti moralnu vertikalu toj osobi. I sam si rekao. Postoje posljedice odluka, ako je odrasla osoba, neka ih snosi svojom jasnom i glasnom odlukom. To je isključivo njena odluka.
Naravno, lijepo se odabralo da bude pacijentica jer se zna da muškarci nikada ne idu plastičnim kirurzima...
Taj odabir žene (i dalje pričam o ovim kontracepcijskim abortusima) dovodi liječnika pred gotov čin gdje on mora napraviti nešto što se npr. kosi s njegovim moralnim, etičkim i ostalim principima.
Onda neka se miče iz ginekologije. Ako želi glumiti moralnu superiornost, neka ide za svećenika.
Taj odabir žene (i dalje pričam o ovim kontracepcijskim abortusima) dovodi liječnika pred gotov čin gdje on mora napraviti nešto što se npr. kosi s njegovim moralnim, etičkim i ostalim principima.
Abortus nije kontracepcija. Ponavljaš crkvenjačku propagandu. Ona dolazi od istih likova koji pokušavaju ograničiti kontracepciju. Poanta pobačaja nije zaštita djece, poanta je kontrola žena od hrpetine frustriranih muškaraca. Kada žena lošeg financijskog stanja ne može pobaciti, već je prisiljena roditi, doslovno je prikovana za svoj društveni status. Čestitam. Uništila su se dva života.
Kako se fino sve radi "za djecu". Gdje su prosvjedi protiv lošeg sustava posvajanja? Gdje su prosvjedi protiv nekažnjavanja obiteljskog nasilja? Gdje su ti borci za dječja prava kada treba posvojiti dijete s posebnim potrebama? Gdje su ti heroji kada treba izboriti se da država kvalitetno održava i financira domove za nezbrinutu djecu i djecu s posebnim potrebama? Znam gdje su. Nigdje. Jer ih boli kurac za djecu jer ovo nije uopće zbog djece, nego kontrole.