oxi morati cemo malo razjasniti stvari
Kina je odurna zemlja, prljava, stisnuta siva i zagusena
to govoris zato sto si proputovala cijelu kinu ili?
Koliko se "dive" strancima toliko ih i mrze.
moguce, ali vrlo tesko reci sa sigurnoscu da je bas tako
Kada si tamo za posao ti si white monkey i ako se usudis to zaboravit, podsjete te par puta dnevno da si inferiorniji i da se vratis na svoje mjesto i budes pretty eye candy i da ih ucis engleski.
kao stranca te tako vjerojatno gledaju u gotovo svakoj drzavi, nije ekskluzivno za kinu samo. ili je?
Ko turistu tamo je divno, ali nikad zivit tamo.
opet to ne mozes znati jer nisi zivjela na nekom selu tamo ili potpuno drugoj regiji. ljudi nisu isti u berlinu, nisu isti u bayernu, a ni u baden-würtenbergu i drugacijeg su mentaliteta iako propadaju istoj naciji. splicani nisu zagrebcani. nije isto zivjeti u Pekingu i Kashi ili nekom selu u vukojebini kine. kao sto nije isto zivjeti u Berlinu i Stuttgartu.
U odvratnijoj zemlji nikad nisam bila, ljudi su neprijatni, jako je prljavo
opet Zgreb je prljav grad, osijek ni priblizno toliko. berlin je krcat sljamom, prljavstinom i kriminalom, stuttgart ne. ljudi u okolici Stuttgarta tj gotovo cijelom Baden-Würtenbergu su poznati da su vrlo zatvoreni i nisu bas najljubazniji prema strancima, a ni prema ljudima iz istocne njemacke npr. U Aachenu (Nordrhein-Westfalen) studij kaze da je 88% ispitanika, koji su stranci, zadovoljno zivotom u tom gradu dok je 52% ispitanika nezadovoljno zivotom u Berlinu npr.
Neznam kako u koreji i japanu, ali nemogu se otet dojmu da je nesto slicno.
ovako se ne moze zakljucivati. Japan i Kina iako kulturoloski imaju slicnosti zbog povjesnih dogadjanja imaju i jako puno razlicitosti poput onih u manersimu, diversity, osobito politici, prehrani, jeziku i opcenito nacinu zivota. za tebe su to kosooki azijati, ali oni znaju i vide razliku i ne bi se sigurno htjeli poistovjetiti sa svojim susjedima.
na drugu stranu Japanci su vrlo rasisticki nastrojeni i nemaju veliko misljenje o ljudima druge boje koze, religije i kulture. nije ih previse ni za kriviti kad vide sta se dogadja u Murici i ostatku svijeta.
Jos jednom: kao turist da, kao gradjanin nikako.
jos jednom, ne razumijem zasto bi itko zelio zivjeti u potpuno drugoj kulturi, nacinu zivota i politickom uredjenju nego je odrastao i gdje to manje vise pase tvom mentalitetu, posebice ako si istrazivao i znas sa cime imas posla, a istrazivati bi trebao, ako negdje planiras provesti dio svoga zivota. ja sam siguran da oni tebe ni nikoga drugog treceg ne prihvacaju objerucke pa cemu onda ici?! mislim ja nemam iskustva sa kinom, mozda bi im se i svidio, prvih par sati.