Genesis

Čitao da je u Bosni bila tuča veličina tensike loptice i da takvo nevrijeme ide prema simo. Užasno.

Kod nas se smrklo kao da će kraj svijeta, krenulo grmjeti, poslali upozorenje i poruku s HR112ALERT. Na kraju ni n od nevremena ili kapi kiše. Mislim super, jer prošle godine su letjeli krovovi i trgalo je drveće. Ali ljeto je tek počelo…

Ali vani je vruće.

Jučer sam malo guglal istarski rječnik i sama riječ kan znaći pas (ilitiga po domaći pes) a riječ dio zasebno nema u rječniku niti zajedno dio kan. Kombinacijom to dvoje ići prevoditi bi bilo dio psa 😆 Može značiti još i đikan.🤔 Ej đikane moj šta ima?

Uglavnom istrijani mogu ovdje spikati međusobno i niko ih neće razumjeti potpuno, mogu i vrijeđati jedan drugog i nitko neće skužit, hehe! To je supar.

Hrvatski rječnik sa svojim narječjima i dijalektima je bogat a koristimo puno siromašnije poput germanskog i romanskog.

Dio je bio kan/khan metala. To mogu skontati. Ovo drugo ne.

Kan kao neki metal ima smisla jer i englezi vele za limenku can.

TITANXIS

Dio je bog, cane je pas na talijanskom.

To je talijanska teška i masna psovka kao naša bog mater.

Pas jebe boga ili bog ti jebe pesa. Delao sam s talijanima i znam dosta a kolege ti nisu htele objasniti iz kulture.

Dakle, nema veze sa Istrom i našim riječnikom kao takvim, zato nisi shvatio značenje.

Dečki su iz Istre i normalno da koriste dosta talijanskih riječi te izvedenica.

pravednik

Hehe, znam da je Dio Bog a za kan također da je pas kad sam nekoć istraživao mongolsku povijest pa me interesirala ta riječ kan/khan šta znači i porijeklo pa naletio i na to da znaći pas u nekim kulturama. Samo nisam znao da istrijani kažu za psa kan. U biti kako tko.

Da imaju puno talijanskih riječi i to znam i napisao sam tak u prethodnom postu. Svake god. sam na moru pa čujem ljude kako beštimaju i karaju se, hehe!

Ovdje u Zg ima dosta germanizma otprije zbog austro-ugarske pa na ovamo ali sad već i turcizma kak ima sve više ljudi iz BiH.

Zero

Dobar pjevač bio, fenomenalan glas za hard rock i metal glazbu.

chono

I dalje neznam šta znači niti sad više nije ni bitno a niti sam napisao da bi možda bila psovka pa i da jest, sve je to ljudski. 😆

Da si odgovorio na pitanje kaj znači nebi se stvarao prostor za daljnje komentare i insinuacije. 😐

Svakak se kaže kod vas za psa kao i ovdje. Ima sinonima koliko voliš.