wooddiebone Kužiš sranje. Moram se sad prebacivat na inferiorni browser zato jer je jebeni Google jebeni demonski isprdak koji uništava privatnost.
Sve ovisi što ti je prioritet. Firefox je superiorniji po tome koliko je prilagodljiv korisniku, dok su Chromium preglednici zatvoreniji sustavi za korisnika kojemu nije bitno da ima potpunu kontrolu nad preglednikom. Mislim da se to komotno da usporediti s klasičnom Linux vs. Windows borbom. Sve ovisi o namjeni.
Meni su osobno ekstenzije za Firefox nešto što ga stvarno čini specifičnim. Tu prvenstveno mislim na kontejnere koji izoliraju sesije između različitih domena koje mogu sam definirati.
Međutim, da se vratim na početak teme, dovoljno ti je skočiti na Edge ako želiš bezbolan prelazak s Chromea. Temelji se na Chromiumu i radi stvarno vrlo dobro. Isto tako, neće ti se takvo što događati na svim Chromium preglednicima jer je Microsoft već pokazao kako ne planira implementirati Googleov FLoC, unatoč tome što se Edge temelji na Chromiumu.
Fenix Adblocker nikad nisam ni neću koristit. Siteove koji siluju reklamama neću iz principa koristit i nemaju mi nikakvu vrijednost, a licemjerno (iz moje pozicije autora na nekoj stranici) i nemoralno mi je pratit bilo što besplatno za što znam da netko ulaže novac kako bi mi to isporučio. Bilo da se ulaže u serverske resurse, bilo da ulaže vlastito vrijeme i znanje kroz sadržaj. To mi vrijedi čak i za Youtube iako je Google ogromna kompanija i puni su ko brod, ali kreatori su bitni.
Nažalost, postojanje i popularizacija Adblockera povukla je jedan drugi disbalans, a to je da se normalni čitatelji prekomjerno siluju kako bi se nadoknadilo izgubljeno
Ja koristim uBlock Origin koji je uključen svugdje osim na FFA. Na stranu to što osobno ne volim reklame i koliko iskaču iz paštete (korištenje mobilne verzije YouTubea je gore od gledanja Laudato TV-a u nadi da će pustiti neki akcić) i čak na stranu one odvratne reklame gdje imaš dva iksića od kojih je jedan lažan ili one koje imaju zvuk na 200% pa probudiš čitav kvart usred noći, mene smeta što se unutar reklama bez problema može staviti malware. S obzirom na to koliko znaju biti napasne, onda radije idem po principu whitelisteanja stranica. Tamo gdje mi ne smetaju reklame, tamo ću ga isključiti. Sve ostalo? Upaljeno.