U svemu ovome bih istaknuo jednu stvar. Ako dobijemo djelotvorno cjepivo iduće godine (čak i 2022.), bit će najbrže razvijeno cjepivo u povijesti čovječanstva. Samo pokazuje koliko možemo kada se financira i podržava znanost. Ne mogu ni zamisliti gdje bismo bili da se smanji financiranje vojske, a taj novac uloži u obrazovanje, medicinu, istraživanje svemira. Vjerojatno bi već postojala kolonija na Marsu. Nadam se da će zajedno s time krenuti i zelena inicijativa, čime bismo se napokon okrenuli održivoj budućnosti.

Fico

bit će najbrže razvijeno cjepivo u povijesti čovječanstva. Samo pokazuje koliko možemo kada se financira i podržava znanost

Well...na štetu svih ostalih istraživanja, poput lijekova protiv karcinoma koji će biti godinama i godinama u zaostatku i koji će unazaditi bilo kakve napretke koji su do sada napravljeni.

Nije ništa to besplatno ni bez očite žrtve, jer su u potpunosti zanemarena ostala istraživanja za puno gore bolesti.

Hvala Nexus što moraš fino ubiti bilo koji optimizam u ovoj temi. 🙂 Lijepo što svi moramo biti ogorčeni.

Ako uspijemo ovako brzo naći rješenje za koronavirus, za nešto što nikada nije bilo uspješno, to može motivirati dodatno financiranje istraživanja za ostale bolesti.

Inače, ako ne stavimo koronu pod kontrolu, bit će još više smrti kod onkoloških pacijenata jer neće moći dobiti skrb zbog prenatrpanosti sustava ili zbog toga što će se zaraziti za njih smrtonosnom bolesti.

Fico
      Hvala i tebi što me ne oslovljavaš pravim nickom, onako na finjaka provokacija ;-)

Lijepo što svi moramo biti ogorčeni.

Pa to je činjenica, što ne? Gotovo sva relevantna istraživanja su stala što će prema projekcijama napraviti ogromnu šteta prema tim pacijentima (kojih je kao što svi znamo - puno)

Nexus Hvala i tebi što me ne oslovljavaš pravim nickom, onako na finjaka provokacija ;-)

Ako želiš iskreno, to sam napisao jer sam na forumima još od NextLevela i dok ne shvaćam zašto bi te to provociralo, ispričavam se.

Ujedno ću i urediti objavu pa da ne piše više.

I'm just sayin'...

Skoro 10 milijuna ljudi umre SVAKE godine od karcinoma. Svake godine.
        Da je ne znam kakva apokalipsa, IMO to zaslužuje primarnu brigu. Jer od toga umiru djeca, mladi, srednjovječni, starije dobi, you name it.

Svatko može dobiti karcinom i sutra te nema, a da ne spominjemo u kakvim mukama ljudi umiru od toga i za to nema pomoći.

Što je najgore, ovakva situacija s karantenama, otkazi, ovrhe, krize i slično, će samo povećati udio ljudi koji dobiju karcinom.

Ako smanjiš financiranje vojske onda će divljaci jednostavno uništiti civilizaciju, a onda se pozdravi sa svime. Ako ne vjeruješ u ono što pišem zapitaj se zašto su propadale najrazvijenije civilizacije prije cca 2000 godina. Atomska bomba čuva mira.

Puno više od same bolesti mene brinu posljedice svih ovih restrikcija na ekonomiju, frustrirani narod i tenzije po cilom svitu. Da ne bi za 30 godina u školama učili ovaj moment ka sjeme novog svjetskog rata.

Shooter Svjetski rat u punom smislu riječi je nemoguć jer Rusija i US imaju točan broj nuklearki da unište svaki kutak tako da ni posljednja baba ne može proglasiti pobjedu. Ja se nadam da uskoro kreću brutalne genetičke modifikacije jer su ljudi više prilagođeni da žive u pećinama, nego da napuste Zemlju, a kamo li Sunčev sustav. Evolucija je prespora.

Točno, prespora u odnosu na brzinu čovjekovog devastiranja Zemlje i stope rasta stanovništva.

Nexus Nadam se da je i tebi jasno da univerzalnog lijeka za rak nema i vjerojatno ga neće ni biti. Svaki rak je specifičan, kao i razlozi njegovog nestanka. Zbog toga je koronakriza s razlogom trenutno broj 1 problem u svijetu, jer bez obuzdavanja prijeti i još gorim scenarijem globalno.

I ne, nije jednoznačno da će ova situacija podići stopu dobivanja raka sama po sebi (iako će stres te eventualni otkazi doprinjeti razvoju bolesti i problemu siromaštva u određenoj mjeri, ostaje za vidjeti do koje granice) koliko je problem što će se ljudi bojati otići na preglede i liječenje. To se događa već sad i to će dovesti do veće stope smrtnosti kod ljudi koji su se mogli izliječiti ili barem produžiti svoj život.

Recimo odlazak na kolonoskopiju je tabu tema kod nas i odaziv za one starije od 50 je kriminalno loš i među nižima u EU. A ljudi se mogu se već na pregledu riješiti polipa prije nego metastaziraju, kao što je i liječenje u ranim stadijima bolesti puno učinkovitije i veći su izgledi za puni oporavak. Možemo samo pretpostaviti kako će ova situacija negativno utjecati na odaziv i preventivne preglede, što zbog navedenog, što zbog opterećenosti zdravstvenog sustava.

Već je rečeno, jedini doprinos koji sami možemo učiniti je pridržavanje mjera. Sve ostalo "što bi trebalo i što je najbolje" su samo populizam i vlastite teorije. Hrvatska nije izolirana i samo pratimo i nosimo se sa situacijom kako najbolje možemo.

Već utječe, nebreš u Varaždinu ništa preventivno ili redovno.
              Samo stariji pacijenti koji moraju, recimo srčani bolesnici, rak itd.

Kad su kroz ljeto mjere bile blaže nije im se dalo raditi, razumno, previše prekovremenih.

Privatnici isto, oni sad ne dozvoljavaju od straha preglede(kako koji), nebrem kod doktora već 2 mjeseca.
              Zubari rade, privatnici pogotovo, ipak su to novci veliki.
              Redom slovenci kod njih. Računam da je zbog prirode liječenja tamo najveći postotak zaraze samo se ne priča.
              70-120 000 kn za umjetne zube po čoveku, nije mala stvar.

Nexus
              Kako ti zapravo misliš da bi funkcionirao lijek za karcinom?

Za početak karcinom nije klasična bolest. To je mutacija stanica i niti jedan slučaj nije isti.
              Karcinoma ima nevjerojatno puno, a usudio bi se reći i beskonačno.

Lijek za to je vrlo vjerojatno nemoguće napraviti ikad osim ako ne skuže način da nam smrznu starenje i promjenu u stanicama. Čak i da ljudski život potencijalno traje 500 godina, procjene su da bi svi ljudi nakon pola toga vremena razvili neki oblik smrtonosnog karcinoma.

To je jako tužno, ali je fact of life i sve što možemo po tom pitanju je smanjiti mogućnosti da se to dogodi.

I iako treba istraživati i znati što više o tome, svo vrijeme uloženo u konačni lijek za karcinom je poprilično potraćeno vrijeme.

To sam htio napisati ali vidim da kužiš, jedan od rijetkih.
              Trebalo bi napraviti genetske izmjene za sprečavanje, lijek za rak neće postojati.
              Nemoguće je rekonstruirati uništene i propale stanice, organe, tkivo.
              Pa nismo u filmu Elysium lol.

Zato sa ljudima koji počnu o teoriji da lijek za rak postoji ali ga nedaju van uopće ne raspravljam, udaljim se ili ih pustim da su u pravu.
              Samo prevencija i zdrav način života za sada, koliko je to moguće danas.

pravednik Trebalo bi napraviti genetske izmjene za sprečavanje, lijek za rak neće postojati.

Pa da zbog genetskih izmjena instaliram egs i nedajboze instaliram fortnite? :-D

Mislis da je izmjena gena nesto jednostavno?

Heat jer su ljudi više prilagođeni da žive u pećinama

ne vidim nista lose u tome...

fensisuperstar pa ono bio sam sretniji dok sam se igrao u prasini i naganjao loptu po livadi nego sada kad sam opterecen rezolucijom, rej trejsingom, 4k oledom, skupim patikama i ostalim totalno nebitnim glupim stvarima u zivotu. bas sam skurcao i sam se pitam sto mi je to sve trebalo i sve nesto pokusavam promjeniti nacin na koji razmisljam pa gledam fight club svakih nekoliko mjeseci da se prisjetim da na kraju stvari koje posjedujes u konacnici posjeduju tebe.