Blebetaonica 2
buz Tako nekako i ja. Mislim da imam neki lightweight mizantrop. Mrzim sve ponaosob unaprijed, ali ako neko bude dobar prema meni, ode mržnja ća. Ako ne, onda s razlogom ostaje mržnja.
Jbg.
- Uređivano
https://www.liberal.hr/stozer-mjere-maske-mediji-koronavirus-korona-covid-19-257
Čovjek u srž pogodio. @chono7 @Tuhy
Ozbiljno, odite u bilo koji trgovački centar i uvjerite se sami - bar 90 posto ljudi nosi maske.
Dakle, nisu krivi "neodgovorni pojedinci" niti građani u globalu. Nisu krivi ni zato što su "Balkanci", što neki, koji sebe smatraju urbanim veličinama, jako vole govoriti. Ne. I u zapadnim zemljama zaraza se širi, u većini čak i više nego kod nas. Jesu li i Francuzi "stoka"?
Naravno, političarima i novinarima, koji se valjda jedini ne pridržavaju epidemioloških mjera, puno je lakše krivnju svaliti na vas. Neće valjda priznati da su oni krivi jer nameću neprovjerene i nedokazane mjere, koje većinom nemaju nikakvog smisla i čak mogu biti kontraproduktivne.
Premijer Andrej Plenković se pred izbore u lipnju hvalio kako su pobijedili koronu. Neće valjda sad priznati da su zeznuli stvar. Svalit će sve na vas. Vi, stoko, ste krivi što ste neodgovorni i ne možete se pridržavati ni tako jednostavnih mjera. I ako budu "morali" uvesti policijski sat i lockdown, neće biti krivi oni. Vi ćete biti krivi, neodgovorna stoko.
- Uređivano
bio sam od 9-13.10 u rijeci, nisam mogao vjerovati koliko se to sve nonsalantno odvija u hrvatskoj, 90% ljudi mozda i nosi maske ali vecinom na bradi, ovdje u stuttgartu isto ima mnogo ljudi koji "ne vjeruju" u koronu ali ipak u trgovinama, bankama, opcinama svi do jednog imaju masku i nose je ispravno. u centru grada se takodjer mora nositi. kazem, mozda i nisam u pravu ali tog vikenda mi se nije nimalo cinilo da ljudi u hrvatskoj imaju osjecaj da se nalazimo u vremenu pandemije.
Općenito je mentalitet takav da dosta ljudi ne vjeruje u koronu.
Sve shvaćaju olako.
Ovo gore što je Nexus stavio jeste dobra slika ali netočna.
Nije baš da mi nismo krivi, kad bi svaki građanin držao mjere koje su propisane
korone nebi bilo, činjenica.
Meni je smiješno da u 21. vijeku moramo raspravljati o pranju ruku, dezinfekciji i maskama.
To je trebao biti standard jebote, kao što beba nosi pelene.
Dosta vas cendra da, pa da ste odabrali medicinsku struku, veterinarsku to bi vam bilo u opisu posla, naviknuli bi kao da nosite naočale. Malo se zapitajte kako je doktorima u onim skafanderima nepropusnim. Budite sretni ali vi gunđate o jednoj jebenoj maski.
Djevojke isto tak, nije joj problem staviti 2kg maskare, pudera i šminke ali nedao bog masku, ugušila bu se jadna.
- Uređivano
Garrus_V to ti je balkan mentalitet. Sta ce meni netko reci da ja nosim masku. Kad mu kazes da ju stavi, jos ti zaprijeti da ce ti polomiti kosti ili da ces dobiti sakom u glavu. Imao si i ovdje na forumu prilike procitati takvih insinuacija, nebitno radilo se o slucaj coroni ili necem trecem. Nikad nece kulture biti u HR niti ces moci istrijebiti gomilu zaostalih, neinformiranih i neskolovanih osoba.
maverick
Ali kako je to "balkanski mentalitet", ako smo po svim parametrima, tek negdje u Europskom prosjeku?
Mislim...ja se ovdje igram samo s brojkama i istraživanjima, a vi sa stereotipovima, pretpostavkama i općim neznanjem.
Kako to onda u velkoj' Švabiji rastu slučajevi? Mislim... disciplinirani Nijemci jel...ili Francuskoj, Austriji i ostalim jel civiliziranim zemljama zapada, a ne ovim zadrtim balkancima.
Najbolja stvar od svega je što postoje podaci o kretnjama stanovnika svake zemlje (naravno Google podaci) i koji opet pokazuju jednake podatke. Da se ti zadrti, primitivni balkanci ne razlikuju puno od civilizirane Europe.
- Uređivano
master_x evo bas sam juce sreo par - musko i zesnko (nasi neki jer sam ih cuo kako laprdaju) i u pola centra ne nose maske dok svi okolo nose. Ne mora bagra nigdje nista, sta ce njima netko reci sta se mora, oni dolaze sa marsa i nabiti ce sakom u glavu ako im netko nesto progovori. Tako da ne pomazu ni kazne kod nekih, ali smatram da bi ih i RH trebala uvesti pa bi se neki barem za svoj djep uplasili, ako vec ne za svoje zdravlje i zdravlje drugih.
Nexus nisu svi balkanci zadrti.
- Uređivano
pravednik koliko vidim to je za tijelo. Nisam koristila ali ono sto citam sad zvuci okej. Mada nista sto stavis na kozu ne traje 24 sata zbog absorbcije pa eto malo su se zeznuli s tim.
Za ruke ne koristim ništa nego ih operem jedno 60 puta na dan bez pretjerivanja, crna sam ko ciganka od sunca osim saka, koje su ko u vampira zbog pranja i ribanja (a u torbi nosim one male detol sprej bočice kada diram kvake ili novac). Na ulazu u kuću mi stoji fresh line od pola litre pa to prije ulaska u kucu svi spricamo. Imam čak i punjenje za to.
Za površine (i ciscenje kuce) koristim skoro sve od Ecolaba, sirafan mi je alfa i omega za definfekciju površina, sada imam i elcodes P3, smrdi ko jako losa varijanta sljivovice, ali dobro je sto ispari za 5 min i ubije sve sto treba ubit.
Iako nemoj bit bas ko ja, ja sam i prije bila bolesna na cistocu, a sada kako je ta korona, kada se vratim od nekud drito udjem u wc, tusiranje, i pranje sve odjece odmah u masini (jakne i torbe objesim vani na sunce par dana). Kada se vratim iz setnje sa psom po sumi, brisem joj sape i rit sa vlaznim maramicama, ali ne zbog korone nego zemlje koju mi raznese po kuci i kaucu jer nemogu presvlake sa kauca prat svaki dan. I svjesna sam da je to bolest i radim na tome da ne budem toliko cista jer je to bolesno. Kaze se cisto ko u apoteci ali ni apoteke nisu ovako ciste, psa koristim ko opravdanje sto svaki dan usisavam i ribam podove i glanjcam kauc i perem deke. Neznam kako mi decko izdrzi stvarno se zapitam nekad sto jadan covjek radi samnom.
Ovo nije pokusaj nekog flexanja, ovo je izjava da imam problem i pokusavam radit na tome da nisam opsesivno kompulzivna. Neznam ako ste gledali Monka, nisam bas toliko, ali kako je krenulo s godinama moglo bi.
Zakljucak: imas u dm-u one mini gelove (iako su malo ljepljive ruke od njega) ili jeftinija varijanta, uzmes u ljekarni medicinski alkohol litra 30 kuna, i tocis si svaki dan u mini bocicu iz dm-a koju drzis u djepu i samo strcnes tu i tamo u ruke i protrljas kroz dan.
Edit: a i perk medicinskog alkohola je ako slucajno stavis ruke u usta, cak i poslje par sati i osjetis okus medicinskog alkohola...nece ti vise past napamet stavit ruke u usta
Nexus bome igras slabo onda s brojkama, ajmo samo uzeti podatke za njemacku i hrvatsku recimo za danas. u hrvatskoj imamo 2400 novih slucajeva, u njemackoj 11200, te brojke vec ovako idu u prilog njemackoj koja ima vise od 20 puta vise stanovnika. jos ako se usporedi koliko se testira hrvatska jos losije stoji. znaci u njemackoj se dnevno testira minimalno 150.000 ljudi, u hrvatskoj je testirano 8520 zadnja 24 sata, znaci u hrvatskoj oko 28% testiranih su bili pozitivni dok u njemackoj oko 7%. znaci sluzbene brojke kod nas nisu nimalo vjerodostojne s obzirom da ocito na tisuce i tisuce ljudi okolo hoda sa virusom i siri ga dalje, jer realno da hrvatska malo vise testira brojke bi bile vjerojatno usporedive s onima u sloveniji i ceskoj.
Kod nas se čeka 2-3 dana na testiranje i onda 2-3 dana na rezultate. Sustav se raspao.
Uzimati Francusku, Njemačku i sl. države za primjer "zapada" i kulture je upitno zadnji 10, 15 godina.
Prije svega zbog velike količine migranata koji misle da su red, rad i disciplina likovi iz crtića.
Kulturni "Francuzi" kad prosvjeduju protiv države, onda pale aute na parkingu ispred svoje zgrade i razbijaju izloge lokalnih trgovina, da pokažu političarima da su nezadovoljni. Baš su im pokazali...
Mislite da ti isti nose sad maskice?
Kod nas ti barem neće odsjeći glavu kao u Francuskoj ako ne nosiš masku.
Malo ste zastranili.
- Uređivano
Fico sustav se raspao već odavno, no bitno da se dva poglavara države međusobno prepucavaju već tjedan dana oko vlastitih ega lol.
Nego, uspio kod doktorice doći na red za cijepljenje protiv gripe. <3 Budući da oduvijek imam kroničnih problema s plućima, vrag je odnio šalu i hvala svemiru što nisam zakasnio. U srijedu je pikica <3
Što se tiče COVID rasprave od xy stranica gore:
A/ Nosite jebene maske - ako mogu kirurzi dok operiraju po 12+ sati u komadu, možete pola sata izdržati dok ste u dućanu. U protivnom svima oko sebe nepotrebno komplicirate život. Nije tako teško.
B/ Hrpa mjera je nelogična, no ne možemo opet zatvoriti državu jer od nečeg treba platiti režije i hranu. Imamo još super blage restrikcije - kada ljudima osobna higijena i razmak ne bi bili toliki problem, bilo bi vrlo vjerojatno kudikamo manje zaraženih
C/ Pratim i Liberal te je skroz U REDU biti kritičan, no Nakić baš voli JAKO komentirati grafove kako njemu paše i žešće brije na medijske teorije zavjere. I ta famozna Švedska koju JAKO voli komentirati još nije u cijelosti dešifrirana i tek treba vidjeti u kojem će smjeru kod njih stvari krenuti. Imajte u vidu da je na početku kod njih i u Italiji bilo najgore.
D/ Život mora ići dalje, bez obzira na koronu. Toplo preporučam da izbjegavate čitati medije, psiha će vam biti krajnje zahvalna.
E/ Znanost ne funkcioniora preko noći i temelji se na dokazima. Ako znanost još uvijek nije sigurna u 1000 stvari oko korone, sigurno nije bolje upućen xyz političar, Liberal ili nečija omiljena elokventna osoba sa interneta jer njoj nešto izgleda logično.
Maske, razmak, pranje ruku i fokus na vlastite stvari u kojima ste dobri. Lakše je.
EDIT:
Da se razumijemo, na početku pandemije imao sam također potrebu filozofirati oko mjera, no nema kruha od toga. Ne znamo realno i dalje ništa o virusu, osim da je jedina opcija pokušati suzbiti njegovo širenje kako bi zaštitili bolničke sustave. Jer sam nažalost čuo već previše priča da ljudi koji su fakat gadno bolesni ispaštaju zbog cijele situacije. I umiru.
Mislite li da će se život prije 2022. vratiti u normalu? U smislu da maske više nitko neće trebati nositi, da će slučajevi Covida-19 biti toliko rijetki da mu se više neće pridavati pažnja, da neće biti nikakvih restrikcija do kad će što raditi? Uglavnom, onaj život kakav smo živjeli prošle godine u ovo doba?