Vidim da su se ovdje i Sopranosi upleli u raspravu. S obzirom da sam odgledao dosta serija (broj odgledanih i onih koje još uvijek pratim premašuje 80), volim raspravljati o istima, stoga evo moje viđenje ove situacije i općenito mišljenje o The Walking Deadu.
The Walking Dead je snažno krenuo svojom prvom sezonom koja je bila osvježavajuća. Krenula je s jasnim ciljem prikaza grupice ljudi u apokalipsi. Ideju koju je Kirkman pretočio u strip, Darabont je pokušao i uspješno prenio na ekrane. Iako je druga sezona nekima bila dosadnjikava, meni je osobno bila odlična zbog kvalitetne karakterizacije likova i postepene eskalacije kojoj je cilj bio prikazati iluziju sigurnosti u kaotičnom svijetu. Ta druga sezona je prezentirala da je konflikt u ljudskoj prirodi. Čak i kada je sigurnost od "Mrtvih" zagarantirana, "Živi" su ti koji će ponovno napraviti taj sveprisutni kaos.
Međutim, odlaskom Darabonta sama serija gubi na svojem usmjerenju. Treća sezona označila je početak gubitka identiteta Walking Deada. Iz epizode u epizodu postajala je sve mutnija vizija koju seija ima te ima li uopće ikakvu viziju. Na tren se bavila postapokaliptičnim svijetom, zatim ljudskim odnosima, zatim se fokus preusmjerio na čistu akciju da bi epizodu nakon se vratilo na ljudski opstanak. Ta neodlučnost preostalih pisaca znatno je naškodila samoj seriji.
Sam spektar priče se proširio s manje grupe na dvije veće populacije. To je rezultiralo većim brojem glumaca. Međutim, kvaliteta same glume je padala. Pojavljivali su se glumci koji nisu nimalo života unijeli u svoje likove te smo na kraju dobivali vrlo umjetne stereotipe koji nisu više toliko privlačili gledatelja.
Unatoč očitim nedostatcima uzrokovanim odlaskom Darabonta, Walking Dead je svako malo "eksplodirao" i pojavila bi se epizoda koja bi pogodila bit koju je serija od početka pokušavala prikazati. Takve epizode su u početku bile dovoljne da se nastavi pratiti serija, "živjelo" se za takve epizode. Problem je nastao kada je AMC odlučio biti AMC i izvući svaki mogući novčić iz serije pa je zbog toga naručivao po 16 epizoda za svaku sezonu.
Svaka serija ima svoje vrijeme trajanja. Breaking Bad je svojim tempom savršeno ispričao priču jednog čovjeka kroz 5 sezona. Sons of Anarchy je možda odužio svoj ostanak za jednu sezonu, no vidjelo se da je Kurt Sutter od samoga početka imao viziju toga gdje radnja vodi i kako doći do tog cilja. To, nažalost, nije bio slučaj s Walking Deadom u kojem su određeni likovi već više puta doživjeli transformaciju te su time s vremenom postali... Dosadni. Kvaliteta dijaloga je počela značajno padati negdje oko kraja četvrte sezone (s izuzetkom završne epizode koja je bila jedna od tih "eksplozija") zbog čega je i gluma kvalitetnih glumaca padala. Andrew Lincoln je izuzetak koji mogu izdvojiti. Fenomenalno odrađuje svoj posao Ricka Grimesa zbog čega, meni osobno, spada u krug glumaca stvorenih za uloge koje su igrali.
S obzirom da su se ovdje uvukli i Sopranosi, osvrnut ću se i na njih. Osjećaj usmjerenja koji Walking Deadu nedostaje, Sopranosi su imali. Serija je započela i završila psihološkim promatranjem sociopata, Tonyja Sopranoa, u kontekstu talijankse mafije. Kroz čitavih šest sezona je smisao serije bio sasvim jasan. Sopranosi su, za razliku od Walking Deada, za sobom ostavili poruku. Ostavili su nasljeđe u obliku ideje i misli. Misao koja ostaje u gledatelju nakon završne epizode. To je poruka koja gledatelju nudi katarzu i koja tjera gledatelja da razmišlja o svojim postupcima i onima likova iz serije.
Meni je Walking Dead vrlo dobra serija. Ovu sezonu nisam stigao do kraja pogledati, negdje sam oko pete epizode, no vratit ću se sigurno i pogledati do kraja. Inače, Marks, meni je Walking Dead bila druga serija koju sam u životu pratio. Prva je Sons of Anarchy, objektivno odlična serija, no posljednja sezona je pokazala da je možda predugo trajala. Svejedno je za mene na listi najdražih. Walking Dead mi je u to vrijeme kad sam gledao bio nešto neviđeno. Gutao sam epizode, a iščekivanje je raslo svakom novom pogledanom. Onda sam krenuo istraživati. Otkrio sam druge serije. Dao sam njima šansu i mogao sam jasnije gledati na čitavu scenu.
I da, oprosti Marks, ali reći da se glumačka ekipa i likovi Sopranosa ne mogu usporediti sa Shaneom ili serijom je glupost. Jednostavno treba pogledati obje serije i usporediti. Pogledao sam i Sopranosi tu jedu za doručak Walking Dead.
Da se još osvrnem na spominjanje dosade. Sopranosi nisu bili dosadni jer su epizode imale svrhu, sve su vodile, ne razrješenju sudbine jednog lika, već razrješenju čitave radnje. Riječ je o mreži koja je pažljivo ispletena da dovede točno do zamišljenog kraja. Walking dead ima puno previše filler epizoda koje uništavaju tempo i bit serije. Dijalozi se počnu reciklirati, razvoji likova se počinju ponavljati i dolazi do zasićenja koje uzrokuje dosadu. Isto tako, svaka serija, film ili igra zahtjeva određen pristup. Pristup gledatelja koji je prikladan djelu kojemu prilazi i kojeg želi iskusiti. Tko u Sopranosima traži pucačinu, normalno da će mu biti dosadno, ali to ne znači da je serija dosadna, već da je gledatelj promašio seriju.
Ovaj čitav post nije ni u ludilu zamišljen da te napadam Marks ili bilo koga tko gleda Ricka i društvo i pritom uživau svakom trenutku. Ovo je jednostavno kritika koju sam morao iznijeti na račun same serije, pogotovo kada sam vidio da se spominju Sopranosi.
Taj gubitak identiteta Walking Deada je glavni razlog zašto su serije kao Sopranosi, Breaking Bad ili Peaky Blinders umjetnost, dok Walking Dead, nažalost, nije. Žalim za time što je nekoć bio Walking Dead jer je potencijal za genijalnom serijom bio prisutan.
Uživaj u seriji Marks, znam jako dobro da je guštati u seriji nevjerojatan osjećaj. Pogotovo kada pratiš iz tjedna u tjedan dogodovštine najdražih likova. To je i jedan od glavnih razloga zašto preferiram serije. No toplo ti preporučam da kada nađeš vremena proučiš i što se ostalo nudi. Ne iz razloga da gledaš na Walking Dead kao lošu seriju, ni u ludilu zato, već da imaš drukčiji pogled. Jasniji pogled na sve serije koje gledaš. Isto kao i kod igara. Što ih više odigraš, bolje i kvalitetnije ćeš moći uspoređivati. :)