Devijacija septuma to imam od malena nakon pada kao četverogodišnjaka i tak mi je krivo zarasla hrskavica i kost. Nisam to nit znao dok mi doktor nije rekao puno godina kasnije.
Jedna nosnica lijeva je često zapušena i dišem na desnu pogotovo kod hunjavice, prehlade i sl. kod napora na usta a sa tim sam srasel i jednostavno ne primjetiš da nekaj ne štima.
Kad sam imal prvu upalu uha i zbog ušiju zapravo došel jer imal sam gadnu upalu, krv mi je već izlazila iz uha, bio sam potpuno gluh na oba, tata morao ići samnom da bude moj sluh pa je iskomunicirao sa doktorom.
E taj doktor kod kasnijih pregleda kad sam počeo dobivat pomalo sluh kad upala splasnula je primjetio da mi nos nije simetričan i bilo mu čudno. Udaljio se od mene i obje ruke stavi u visini nosa i pita on mene dal ja imam problema sa disanjem, rekoh da nemam.
Veli mi da imam devijaciju i još tada mi preporučio da odem na operaciju jer bih mogao imat problema kasnije sa disanjem a to još bilo prije vojske. Mislim si, valjda bu ok u vojsci, mlad sam, izdržat ću drill i jesam hvala Bogu.
Evo sad momentalno dok pišem ovo dišem podjednako kroz obje nosnice, neznam jel se kaj popravilo samo ali želim reć kako sam ja više puta dnevno rukom gurao hrskavicu korjena nosa prema lijevoj strani jer tako otvorim više kanal i kao da sam bio svih ovih godina poput aparatića za zube kaj ispravlja nepravilnost.
A i da mi nije sad bolje sa disanjem, neznam baš dal bih se usudio otić na bilo kakvu veću operaciju jer ih se grozim.
Nakon narkoze imam snažan filing da se ne bih nikad više probudio.